DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ümit Zeynep KAYABAŞ
Ümit Zeynep KAYABAŞ
Giriş Tarihi : 03-05-2019 09:37

Ramazan’da yardım kolisi geleneği ve belediyeler

Ramazan kolimiz farklı olsun. İki üç aile birleşip, et, kıyma, peynir, reçel koyulabilir kolilere. İki paket makarnayı iptal edip, en azından konserve ton balığı ilave edilebilir.

Dostluk, kardeşlik duygusu ile toplumu ayakta tutan, bir araya gelişi sağlayan, merhamet akışını hızlandıran yardımlaşmanın, iç dünyamızda ve sosyal hayatımızda rolü çok büyüktür.

Tevekkül ile güzelleşen kalbin; inceliği, hassasiyeti de bir başkadır. ‘Hiçbiriniz kendisi için istediğini (mü’min) kardeşi için istemedikçe( gerçek) iman etmiş olamaz. (Buhari, iman; Müslim, iman,71) Hadisi şerifte de beyan edildiği gibi din kardeşlerimizi, incelikler ile düşünmeliyiz.

Ramazan ayında, titiz, hassas, rencide etmeyen bir yardım bilinci ile ihtiyaç sahiplerinin yanında olacağız. Yardım geleneği ile değil, ekmeğini paylaşan bir anlayışı vazife bilmeliyiz. Annemim şu öğüdü ile büyüdüm: Elindekinin en iyisini ver. Kullanmadığını, yiyemediğini, çöpe atacağını hiç verme. Bu seni israftan da korur. Çocuklar hassasiyet şuurunu ailede kazanırlar.

Yardım denilince ilk akla gelen, temel gıdalardır. Belediyeler zaten vatandaşın kuru yiyeceklerini karşılıyor. Yabancılar veya kendi vatandaşı arasında hiç bir ayrımcılık yapmadan, ötekileştiremeden yardıma ihtiyaç olan her aileye el uzatmaktır belediyecilik. Eğer bir bölgede bebek sütsüz, okula giden çocuk yiyeceksiz kalmışsa bu belediyelerin sorumsuzluğudur. Ve burada insani duygular yitirilmiştir.

Özgürlük, ekonomik güç ve sanayi gibi birçok kolda ülkemize örnek olarak sunulan Avrupa’da belediyeler, haftada iki defa yardım alması gereken ailelere gıda yardımı yapıyorlar. Belediyelerde oluşturan özel gönüllü ekipler, belli aralıklarda mağazalarda stant açarak, halktan topladıkları yardımı ihtiyaç sahiplerine sunuyorlar. Dolaylısı ile kuru gıda ile sınırlı bir yardım olmuyor ailenin her türlü ihtiyacını karşılamış oluyor.

Bulgur, makarna, kuru fasulye, yağ, şeker gibi ana ihtiyaçlar belediyeler tarafından karşılanmakta. Yardım denilince akla eşittir, kuru gıda gelmemeli. Et, kıyma, balık, tavuk, salam, sucuk, reçel, süt vs gibi ürünler de eklenmeli. Özellikle ramazanda yardım kolisi geleneğini değiştirmeliyiz.

Bundan birkaç yıl önce bir anneyi dinlediğimde içim parçalanmıştı. “Biz çocuklarım ile çorba ile sahur ve iftar yaptık. Bir defasında gelen yardım kolisini çocuklarım, öyle bir heyecanla açtılar ki, belki çikolata, çokokrem, peynir çıkar diye. Oysa ben biliyordum içinden ne çıkacağını. Çocuk ve ümit işte! Çocuklarım sessizce odalarına gittiler. Büyük kızım ‘Anne fakirler et, peynir yememeli onlar da haklı.’ Cevap veremedim dedi.” Her Ramazan geldiğinde bu hikâye boğazımda bir düğüm olarak kalır.

Dijital çağın getirdiği farklı yenilikler, gençleri sorgulatan bir karaktere dönüştürüyor olduğunu unutuyoruz. İnternette tüketim çılgınlığının hat safhada olduğunu gören çocuklarımız, yardım kolisini de eleştiriyorlar haklı olarak.

 Kendi evimizde; et, tavuk, balık ile iftar yaparken, yardım kolisine; bulgur, makarna, şehriye, kuru fasulye koyuyorsak merhamet ve vicdan duygumuzu bir defa daha gözden geçirelim!

Ramazan kolimiz farklı olsun. İki üç aile birleşip, et, kıyma, peynir, reçel koyulabilir kolilere. İki paket makarnayı iptal edip, en azından konserve ton balığı ilave edilebilir.

 İhtiyacı olana, en güzelini sunma zarafetini kazanmalıyız. İnsan olmanın inceliğini kuşanmak, karşıdakinin yerine kendine koymak ile olur. Çoğunun kendinden başkasını düşünmediği, her şeyin sığlaştığı bu çağda, yoksula yardım elini uzatarak, çocukları- gençleri yarınlara hazırlamak, ailelere ümit olmak incelikli bir ruhun görevidir.

Ümit Zeynep KAYABAŞ

NELER SÖYLENDİ?
@
Ümit Zeynep KAYABAŞ

Ümit Zeynep KAYABAŞ

DİĞER YAZILARI Güven Zor Bir Duygudur… Sabır Sanatı! Dijital Çağda Edep… Sanat Günlükleri ve Sezai Karakoç… Müslüman’da Adalet… Tarımda problemler ve toprak disiplini… Bir duruşu olmalı iyiliğin de… Nafaka mağdurları, şiddet ve aile… Doyumsuzluk Şehveti… Vicdan Ve İsraf Kadına şiddet, ahlak ve adalet zayıflığıdır! Kültürde Çürüme, Moda İle Tükenme… Sevginin samimiyeti ve mutluluk… Erkek Ve Kadın Üstünlüğü İle Yıkılan, Parçalanan Aileler… Ahlaki paradoks Müslüman’ın Ego İle İmtihanı İstanbul Ve Adalet… Aile Birliğini Bozan Medya Ve Boşanmalar… Üretemiyoruz, Birbirimizi Suçluyoruz Ve Yalnızlaşıyoruz… Kendini hesaba çeken insan ve “Çağrı” Şehir Ve İnsanca Yaşama Sanatı… Çalışan kadın sorunu ve aile… Harem-i Şerif’te selfie ve tüketim… Huzuru nasıl tüketiyoruz! Paris’i selamlayan kitaplar… Şehir Kimliği Ve Aile… Toprak huzuru ve tarımda çöküş… Nerede o eski dostluklar mı diyoruz… Avrupa’da Müslüman Aileler, Kadınlar Ve Çocuklar… Başörtüsü Ve Medeniyet… Gençler Kültüründen Kopmuyor, Koparılıyor… Nokta kadar menfaat için, virgül kadar eğilme! Televizyon Dizilerinin Aileye Etkisi… Sosyal Medya Çılgınlığı… Hayaller Ve Gerçekler… Anne, Kadın Ve Şiddet… Gençlik, Bizler Ve Doğruluk… İnternet, mahremiyet ve gençlik! Arayış İçinde Olan İnsan Halleri… Erguvan, Diriliş Ve İstanbul İç yolculuğumuz Anne Rızası, Umut Kin ve öfke; Kalbin Hesaplaşması Paris’te şiir ve şiir ne istiyor? İyilik Tutulması Ve Azalan Bereket Gençler Anlaşılmak İstiyor -Yarının Türkiye’si- Vefasızlık, Toplum Güvensizliği -Robotlaşma- Dostluk, Kalp Huzuru Ve Duyguların Bedeli Sevginin Estetiği Toplum Huzuru Ve Güven… İnsani Değerler Tablosu -Haz- Mutluluk Tanımımız Yanlış Aile Kültürü Ve Huzur Kültürde Şaire Bir Parantez Anlama Biçimleriyle Yüzleşmek İnsanlık Kaybı Ve Umut Sarı Yeleklilerin Protestosu Sarı yeleklilerin dinmeyen tansiyonu! ​Sevginin dili paylaştıkça anlaşılır! Bobigny Müslüman Mezarlığı Yarına Samimiyet Bırakmak Paris‘te Akşamüzeri… Çocukluğum Ve Necip Fazıl Vel asr’i Başlangıç Kaybediş – Bir Medeniyetin Durdurulması Vel Asr’i - İnsan - Diriliş… İnsanın İç Haritası –Denge- Değişirken Kirleniyoruz… Akif İnan’da sanatsal duruş: Şairin İç Haritası… Sait Faik ve Gerideki Adam
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA