DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Atilla YARGICI
Atilla YARGICI
Giriş Tarihi : 13-08-2019 09:23

Tatili tatile göndermek!

Yaz tatili başlıyor. Tatil ataletten gelir. Atalet tembellik ve çalışmamak demek. Kelimenin aslı Arapça. Mu’cemu’l-vasid isimli Arapça lügat diyor ki: çalışmaya gücü yettiği halde bir şey yapmamak. Aynı zamanda bir evin ışıksız kalması. Bu yüzden Araplar da tatile “utle” diyorlar. İslam’da böyle bir kavram yok. Ne hadislerde, ne ayetlerde insanı atalete, tembelliğe sevkeden tek bir kelime bulamazsınız. Ama çalışmaya, bir şeyler üretmeye sevkeden naslar bir hayli fazla. Nerden girmiş bu tabir bize. Nasıl girmiş kanımıza. Anlamak zor. Halbuki  hiçbir iş yapmadan tembel tembel oturmak insan fıtratına aykırı, insaniyet-i kübra olan İslam’a zıt.

Kur’an ne diyor? “İnsan için kendi çalışmasından başka bir şey yoktur.” (Necm, 53/39) Peygamberimiz s.a.v. de, “iki günü birbirine eşit olan ziyandadır” buyuruyor. İnsan fıtratı da çalışmak için yaratılmış. İşleyen demir nasıl ışıldar, pas tutmazsa, işleyen el, işleyen ayak, işleyen kalp, işleyen akıl, işleyen beden aynı şekilde pas tutmaz, pırıl pırıl olur. 17. Lem’a 8. Nota bize çalışmanın Allah’ın kainatta koyduğu bir kanun olduğunu gösteriyor. Allah her varlığa bir vazife vermiş. Bütün varlıklar büyük bir gayretle verilen hedefe doğru gidiyor, vazifelerini yapmaktan büyük bir haz ve lezzet alıyor. Cenab-ı Hak insanın da kainattaki bu Sünnetullah’a, Allah’ın çalışma kanununa uymasını istiyor.
 
Tatil yapmak yani; işe gücü yettiği halde bir şey yapmamak bu ilahi kanuna aykırıdır. Hatırladığım bir teşbih var: Durgun sular kısa sürede kokuşur. Ama akar sular her zaman tazedir, kir tutmaz. Çalışan ve çalışmayan insan da bunlara benzer. Çalışmak deyince okulda ders çalışmak, para kazanmak için çalışmak anlaşılmamalı sadece. Önemli olan Allah’ın kainatta koyduğu kanunlara uygun davranmak. Amaçsız gezip dolaşmak, amaçsız turistik geziler yapmak da bize şırınga edilen tatil anlayışının ürünü. İç ve dış turizm tellalları buna teşvik ediyor. Amaç, daha çok para kazanmak.
 
Demem o ki, bize dikte edilen tatil zincirlerinin esaretinden bizi de, ailemize de çocuklarımızı da kurtaralım, özgürleştirelim. Biz insanız. Kur’an’ın ifadesiyle en yüksek dereceye de, en alçak derekeye de çıkış inişlerimiz her zaman mümkün. Dikkatsizlik tatilde tatlı hayallerimizi suya düşürür, bizi bataklıkların içerisinde boğar. Biz insanız, başıboş değiliz. Adımlarımızı genel tatil havasına bakarak atamayız. Amaç belirlemeliyiz. Çocuklarımız ve biz. Yani ailemiz. Oturup program yapmalıyız. Gezeceksek amacımız olmalı. Bizi ebediyet ufkundan koparmayacak amacımız. Otellerde para harcamak tatil değil.  Gidip nur kardeşlerimizi ziyaret edip tefekkür ve müzakere dolu birkaç gün geçirmek pekâlâ mümkün. Kalacağımız yerler, bizi uhrevi kokulardan uzaklaştıracaksa, kalsın, istemez.
 
Spor yapmak sünnettir. Biz ve çocuklarımız günlük spor saatlerimizde birlikte vakit geçirip, aile olmamızın lezzet ve zevkinin deryasına dalabiliriz. Birlikte bir tatilde en az kırk hadis, kırk ayet, kırk vecize ezberleyerek aklımızı ve kalbimizi çalıştırıp besleyebiliriz. Kur’an bilmeyen çocuğumuza bizzat kendimizin Kur’an öğretmesi kadar güzel bir şey var mıdır? Ee ya biz bilmiyorsak? O zaman bizim öğrenmemiz kadar önemli bir şey var mı?

Prof. Atilla YARGICI

NELER SÖYLENDİ?
@
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA