Dünya
Giriş Tarihi : 05-03-2021 19:21   Güncelleme : 05-03-2021 19:21

Yurtdışında Altın Fiyatları Türkiye'den Farklı Mı?

Altın fiyatlarının belirlenmesinde uluslararası anlamda belli bir standart bulunsa da fiyatlar ülkeden ülkeye değişiklik gösterebiliyor.

Yurtdışında Altın Fiyatları Türkiye'den Farklı Mı?

Altın, yüzyıllar boyunca insanların en çok değer verdiği madenlerden bir tanesi olmayı başarmıştır. Bir değişim aracı olarak bilinen altının fiyatlandırmada temel kıstas olarak kabul edildiği söylenebilir.

Bu nedenle de altın fiyatları her dönem insanların en çok merak ettiği konulardan bir tanesi olmuştur. Altın fiyatları hem insanların yatırım yapmak hem de kendilerine ziynet eşyası almak için önemli bir konu oluyor. Peki, altın fiyatları nasıl belirleniyor?

Altın fiyatlarının belirlenmesinde uluslararası anlamda belli bir standart bulunsa da fiyatların ülkeden ülkeye değişiklik gösterebileceği açık. Ancak bunun altın bazı ülkelerde ucuz bazı ülkelerde pahalı algısını ortaya çıkarmaması gerekir. Çünkü altının değeri her ülkede aynıdır. Sadece döviz kurları nedeni ile birim fiyatlarda farklılıklar meydana gelmesi söz konusu olur. Yurtdışında altın fiyatlarının nasıl hesaplandığını anlayabilmek için öncelikle bazı kavramları açıklamak gerekir.

Ons Altın Nedir?

Türkiye’de altın alışverişine aşina olan kimseler için birim fiyat değerlendirilmek istendiğinde genel kullanım gram ile ilgilidir. Ancak uluslararası altın piyasasında gram değil ons kullanılır. Peki, ons nedir? Bu birimin ne olduğuna ve altında neden kullanıldığına bir bakalım!

Ons, uluslararası maden piyasalarında değerli madenlerin ölçülmesini sağlayan bir ağırlık birimidir. Birim fiyatın belirlenmesinde en önemli gösterge olan onsun dünyanın her yerinde geçerliliği vardır. Bu nedenle de altın hesaplamaları yapılırken onsun grama çevrilmesi gerekir. Bu durumda 1 onsun 31.10 grama tekabül ettiğini ifade etmek gerekecektir. Peki, yurtdışındaki altın fiyatları ile Türkiye’deki altın fiyatları arasındaki farklılığın temelinde ne var?

Uluslararası Gram Altın Fiyatları

Uluslararası altın fiyatlarındaki farklılığın kur farklarından kaynaklandığından söz etmiştik. Çünkü her ülke uluslararası bir birim olan ons altın fiyatından hareket ile gram altın fiyatını hesaplar. Bu konuda daha anlaşılabilir bir hesaplama yapmak için Almanya ve Türkiye’deki gram altın fiyatlarının nasıl hesaplandığını karşılaştıralım.

Ons Altın fiyatının 1850 USD, USD/TL kurunun 7,5 TL, EUR/TL kurunun 9 ve USD/EUR kurunun 1,2 olduğu bir ortamda Türkiye ve Almanya’daki gram altın fiyatları şu şekilde olacaktır.

(1850 x 7,5) /31,10: 446 TL/gram

Yukarıdaki hesaplamadan görüleceği üzere Türkiye’de gram altın fiyatının yaklaşık 446 TL olacağı saptanmıştır. Almanya’daki fiyatlara bakıldığında ise durum şu şekilde olacaktır.

(1850 / 1,2) /31.10: 49,5 EUR/gram

Almanya’daki fiyatların birim olarak 49,5 EUR olduğu görülür. Türkiye ve Almanya arasındaki fiyatlar TL cinsinden karşılaştırıldığında ise iki rakamın da birbirine denk olacağı saptanabilir. Bu durumda gram altın fiyatının dünyanın her yerinde aynı olduğu söylenebilir.

Ancak bazı gurbetçilerin Almanya ya da diğer ülkelerde altın daha ucuz düşüncesine kapıldıkları görülebilmektedir.

Yurtdışından Altın Alınır mı?

Yurtdışından altın satın alarak Türkiye’ye getirmek makul seviyelerde mümkün. Ancak çanta çanta altın satın alıp ülkeye sokmanız için çeşitli izinler almanız gerekir. Çünkü altın ticareti yapmıyorsanız bu konunun kaçakçılıktan başka bir şey olmayacağını unutmamalısınız. Aynı şekilde ülkeler arasında yurtdışından para getirme limiti de bulunuyor. Yani bu konu altına özgü değil. Ancak kişisel ziynet eşyalarınızı getirirken herhangi bir sorun yaşamazsınız.

Yine de böyle değerli bir emtiayı yanınızda belli bir miktarın üstünde asla taşımanızı önermiyoruz. Bunun yerine yurtdışından Türkiye’ye para transferi konusunda para kaybınızı minimuma indiren yenilikçi çözümlere başvurmanızı tavsiye ederiz.

Altın Yurtdışında Ucuz mu?

Altın, yurtdışında daha ucuz düşüncesi oldukça yanlıştır. Yukarıda yapılan detaylı hesaplamalardan da görüleceği üzere altın dünyanın herhangi bir noktasında aynı fiyatla satılır. Altının daha ucuz olduğu algısının ortaya çıkmasında 2 temel faktörden söz etmek gerekecektir. Bunlardan ilki altının ayarı diğeri ise serbest piyasadan kaynaklanan 3-5 TL farklılıktır.

Altının ayarı aslında altının saflığını ortaya çıkaran konulardan bir tanesidir. 14, 18, 22 ve 24 olarak sınıflandırılan altının ayarı arttıkça saflığının da artacağı bilinir. Bu nedenle gram altın değerlendirmesi yapılırken 24 ayar altın dikkate alınır. Diğer ayarların dikkate alınması oldukça yanlış bir algı olan altın yurtdışında daha ucuz düşüncesini gündeme getirir. Çünkü bazı ülkelerde 14 ayar yoktur. Bunun yerine en düşük 18 ayar kullanılır.

Uluslararası ayar farklılıkların söz konusu olması da altının fiyatlarındaki farklılığa işaret ediyormuş düşüncesini ortaya çıkarır. Bu konuda en önemli faktörlerden bir diğer olan serbest piyasadır. Serbest piyasada altının yükseleceği ve değerleneceği düşüncesi ile zaman zaman kuyumcuların daha pahalıdan dahi altın aldığını gözlemlemeniz mümkündür. Bunun tam tersi olarak altının düşeceği düşüncesi ile gram altının daha ucuza kapatılmaya çalışıldığı görülür.

adminadmin