DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ümit Zeynep KAYABAŞ
Ümit Zeynep KAYABAŞ
Giriş Tarihi : 04-01-2019 09:07

Anlama Biçimleriyle Yüzleşmek

Teknolojinin gelişmesi ile anlaşılmanın çoğaldığı çağda, anlamayı yitirdik ‘Hayata beraber başladığımız/dostlarla da ayrıldı bir bir/gittikçe artıyor yalnızlığımız’ diyen Cahit Sıtkı’nın dizeleriyle yalnızlaşıyoruz.

Anladığında hissedersin, anlayamadıklarını. Anlamak, bakmak ve görmek arasındaki farkta saklıdır. Ve anlamaya başladığında yüzleşir insan kendi ile.

Müslüman dininin yaşama, anlama ve anlatma biçimindeki bütünlükle hayranlık uyandırmalı. Bu özgüven tablosunda, dünyaya geliş gayesini hatırlayıp, tevekkül etmek, insan oluşun sırrına açılmaktır.

Birbirinizi anlar gibi yapmayın, anlayın. Seni en iyi ben anlıyorum diyenlerin, duygu sömürüsüne izin vermeyin. Dil anladığını, hal anlamadığını iddia ediyorsa, oradan uzaklaşın.

Birbirimizi eleştirmek gafleti bizi dibe çeker. Yorgun ruhlarımızı yanlışlarla beslemektir huzursuzluğun adresi. Geç kalmış bir anlam rüzgârı uçuruma sürükler. Anlamanın zenginliği ile sevmeye, sevilmeye o kadar ihtiyacımız var ki! Neden kendimize kördüğümden duvarlar ördüğümüzü düşünüyor muyuz? Anlam bağı güçlü olan insan korkusu, ürkekliği ve hırsları ile de yüzleşmeli…

Duygusal dünyamızın dili, realiteden uzaklaştıkça yön kaybı başlar. Anlamlarla süslenmiş, bir yağmur ev, tahayyül etmiyorum. Bilakis anlamanın kendisi ile gölgelenmeyi görmek istiyorum. Sevginin yalan ile kirlenişini, güçlünün güçsüzü ezişini, kibrin gözü kör edişini yüzleşmeye kaydedip, izletmek istiyorum insanlığını yitirmişlere. Görselde anlama biçimi, katılaşan kalbi daha hızlı çözdürür mü?

Yemen’de Afrika’da açlıktan ölen bebeklerin, gerçeği ile yüzleşmek içimizi yaksa da susuyoruz. Dualara konuştuğumuzu ruhumuza değen ruhlardan başka bilen yok. Sessizliğin köprüsünde asılı kalmak, ölümün ara yüzü değil mi? Savaşın sesinde büyüyen çocuklar, insanlığın acımasız ikliminde kolu kanadı kırık, yarım nefes alırken içimizdeki merhametle anlaşabiliyor muyuz?

Herkes kendi doğrusu ile tartıyor, ekiyor, biçiyor. Oysa tek bir doğruda tarif edilmedi mi iyilik. Bizi, bize kırdıran gücü anlamak için, biz olmayı anlamanın vakti gelmedi mi?

Anlamak, his dünyasının netliğidir. Eskilerin adab- ı muaşerete verdiği önemi anlayamayacak kadar uzaklaştık eskiden. Nezaket, incelik, ruha yakınlık gibi özü temsil eden kavramlara yabancıyız. En kaba yanımız oldu birbirimizi anlamamak yine de şikâyetçi değiliz bundan

Teknolojinin gelişmesi ile anlaşılmanın çoğaldığı çağda, anlamayı yitirdik ‘Hayata beraber başladığımız/dostlarla da ayrıldı bir bir/gittikçe artıyor yalnızlığımız’ diyen Cahit Sıtkı’nın dizeleri ile yalnızlaşıyoruz.

İlk kopukluk ailede başlıyor. Kendi ile problemi olan baba, çocuğuna ne kadar örnek olabilir. İletişim eksikliği, sevgisizlik kapısını açar. Ailesi, sevdikleri ile yakın bir bağ kuramayanlar, anlayamama esareti ile ömrü sonlandırırlar.

Deleuze ‘Anlamın Mantığı’ adlı kitabında, anlamsızlığı irdelerken dışlama ilkesinden uzak duruşu vurgulamıştır. Anlayamadığımız yerde durma eylemi de anlamaya yüklediğimiz saygıdır.

“Bana söylersen unutabilirim. Gösterirsen anlayabilirim. Âmâ beni de katarsan anlayabilirim” Kızılderili sözü ile anlamayı bırakıyorum masanıza

Anlamanın güzelliğiyle…

Ümit Zeynep Kayabaş

NELER SÖYLENDİ?
@
Ümit Zeynep KAYABAŞ

Ümit Zeynep KAYABAŞ

DİĞER YAZILARI Güven Zor Bir Duygudur… Sabır Sanatı! Dijital Çağda Edep… Sanat Günlükleri ve Sezai Karakoç… Müslüman’da Adalet… Tarımda problemler ve toprak disiplini… Bir duruşu olmalı iyiliğin de… Nafaka mağdurları, şiddet ve aile… Doyumsuzluk Şehveti… Vicdan Ve İsraf Kadına şiddet, ahlak ve adalet zayıflığıdır! Kültürde Çürüme, Moda İle Tükenme… Sevginin samimiyeti ve mutluluk… Erkek Ve Kadın Üstünlüğü İle Yıkılan, Parçalanan Aileler… Ahlaki paradoks Müslüman’ın Ego İle İmtihanı İstanbul Ve Adalet… Aile Birliğini Bozan Medya Ve Boşanmalar… Üretemiyoruz, Birbirimizi Suçluyoruz Ve Yalnızlaşıyoruz… Kendini hesaba çeken insan ve “Çağrı” Şehir Ve İnsanca Yaşama Sanatı… Çalışan kadın sorunu ve aile… Harem-i Şerif’te selfie ve tüketim… Huzuru nasıl tüketiyoruz! Paris’i selamlayan kitaplar… Şehir Kimliği Ve Aile… Toprak huzuru ve tarımda çöküş… Nerede o eski dostluklar mı diyoruz… Avrupa’da Müslüman Aileler, Kadınlar Ve Çocuklar… Başörtüsü Ve Medeniyet… Gençler Kültüründen Kopmuyor, Koparılıyor… Nokta kadar menfaat için, virgül kadar eğilme! Televizyon Dizilerinin Aileye Etkisi… Sosyal Medya Çılgınlığı… Hayaller Ve Gerçekler… Anne, Kadın Ve Şiddet… Gençlik, Bizler Ve Doğruluk… Ramazan’da yardım kolisi geleneği ve belediyeler İnternet, mahremiyet ve gençlik! Arayış İçinde Olan İnsan Halleri… Erguvan, Diriliş Ve İstanbul İç yolculuğumuz Anne Rızası, Umut Kin ve öfke; Kalbin Hesaplaşması Paris’te şiir ve şiir ne istiyor? İyilik Tutulması Ve Azalan Bereket Gençler Anlaşılmak İstiyor -Yarının Türkiye’si- Vefasızlık, Toplum Güvensizliği -Robotlaşma- Dostluk, Kalp Huzuru Ve Duyguların Bedeli Sevginin Estetiği Toplum Huzuru Ve Güven… İnsani Değerler Tablosu -Haz- Mutluluk Tanımımız Yanlış Aile Kültürü Ve Huzur Kültürde Şaire Bir Parantez İnsanlık Kaybı Ve Umut Sarı Yeleklilerin Protestosu Sarı yeleklilerin dinmeyen tansiyonu! ​Sevginin dili paylaştıkça anlaşılır! Bobigny Müslüman Mezarlığı Yarına Samimiyet Bırakmak Paris‘te Akşamüzeri… Çocukluğum Ve Necip Fazıl Vel asr’i Başlangıç Kaybediş – Bir Medeniyetin Durdurulması Vel Asr’i - İnsan - Diriliş… İnsanın İç Haritası –Denge- Değişirken Kirleniyoruz… Akif İnan’da sanatsal duruş: Şairin İç Haritası… Sait Faik ve Gerideki Adam
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA