DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aydın BENLİ
Aydın BENLİ
Giriş Tarihi : 02-12-2022 14:05

Aşk Acısı Çekenler, Zeigarnik Etkisi Yaşıyor Olabilir

Zeigarnik etkisi; kişilerin tamamlanmamış veya bölünmüş veya yarıda kalmış ilişkilerini, işlerin ve eylemlerini tamamlananlara göre daha basit hatırladığını gösteren psikolojik bir sözdür. Sovyet psikolog ve psikiyatr Bluma Zeigarnik tarafından bir restoranda yapılan gözlem sonucu bulunmuştur.

 

Zeigarnik, garsonların siparişleri sadece servis sırasında hatırladıklarını, servis tamamlandıktan sonra siparişi hafızalarından sildiklerini fark etmiş. Konuyla ilgili çalışmalar ve deneyler yapmış. Yaptığı çalışmalarla; bitirilmemiş, sonlandırılmamış işlerin, zihni meşgul ettiği ve iş bitince, zihnin bu meşguliyetten kendini kurtardığı sonucuna ulaşır.

 

Zeigarnik etkisine günlük yaşantımızda sıklıkla rastlıyoruz aslında. Örneğin, eğitim hayatını fakültede yarım bırakmış kişilerin fakülte anılarının zihinlerinde daha çok taze kalması gibi. Ertesi gün sınavınız veya bir toplantınız var diyelim yeterince hazırlıklı değilsiniz ve o akşam arkadaşlarınızla bir etkinliktesiniz. Aklınız sürekli sınavda veya yapacağınız sunumla meşgulse, o an konuşulan ortamdan uzakta zevk almadan geçirdiğiniz o arkadaş etkinliğinde keyif alamamanız da buna dahildir. Sonra yaparım diyerek yarım bıraktığınız işlerde bu etkinin altında kalmış oluyor olabilirsiniz. Klasik bir örnek ise dizilerin sonunda gördüğümüz “Devam edecek” cümlesi. Sezon sonunda yapılan merak uyandıran dizi bölümleri de bu etkinin psikolojik yansıması diyebiliriz.

 

Araştırmalara göre yarım kalmış işler ruh sağlığımızı olumsuz etkiliyor ve hatta bozuyor. Örneğin, bir kişi yaptığı önemli bir görevi veya işi yarım bırakırsa, ortaya çıkan stres, endişe, uykusuzluk zihinsel ve duygusal tükenmeye de yol açabiliyor. Öte yandan, Zeigarnik etkisi, işi veya görevi bitirmek için bize gereken motivasyonu da sağlayabiliyor ve böylece ruh sağlığımızı olumlu yönde etkileyebiliyor. Bir görevi tamamlamakla beraber başarı hissi artıyor ve özgüveni etkiliyor. Özellikle de stresli bir işin üstesinden geldiyseniz İşte “Hayatımın aşkıydı, yarım kalmıştık!” dediğinizveryansın ettiğiniz bu durum, zannettiğiniz gibi o kişinin ‘hayatınızın aşkı’ ya da ‘onun için var olduğunuzun sebebi’ olmasından kaynaklı değil. Yani hayatı bir Hit olmuş şarkıdan ibaret zannetmeyi, işin içinde sizin tahmin ettiğinizden daha başka psikolojik durumlar söz konusu. Eğer yarım bıraktığınız bir şeyi unutamıyorsanız, Zeigarnik Etkisi'ne maruz kalmış olabilirsiniz... Günümüzde fırtınalı başlayan sevda sözcüklerinin havalarda uçtuğu aşklar bir nedenden dolayı yarıda kalmış ise bu aşk tamamlanamadığı için kişinin zihnini sürekli meşgul edeceğinden kişi uzunca bir süre aşk acısı çektiğini düşünecektir. Hayatında sürekli ayrıldığı kişiyi düşüneceğinden takıntı, saplantı gibi psikolojik rahatsızlıklarının olduğu düşünülse de bu durum Zeigarniketkisinin bir sonucudur.

 

Farkında olarak yaşamak hayal oluyor, içimizdeki yarım kalmışlığın acısıyla hayatı kaçırıyoruz, zaman hızla akıp gidiyor. Yapmayı istediğimiz veya yerine getirilmesi gereken sorumluluklarımızı biriktirmeden, ertelemeden, başarabileceğimiz adımlara bölerek hayata devam edebilmek bu etkinin olumsuz yanlarını büyük ölçüde azaltacaktır. Yarım kalmış ne varsa unutun gitsin. Hoşça kalın…

 

NELER SÖYLENDİ?
@
Aydın BENLİ

Aydın BENLİ

DİĞER YAZILARI Mansur Yavaş’ı Başarıya Götüren Sır Erzurumlu Nafiz Kotan Kimdir? Su ve Gıda Savaşları Ölüyoruz ve Öleceğiz Ramazan Pişkin Hoca Öldürüldü Bu Sözlerim Sana Ben kitap okudum sen de oku! İnsan Olmak ALGI! Hayat Işığı Cmg Chine Media Group Cctv, Srs Medya İle Türkiye’de Sarıkamış’tan Dünyaya Dr.Seyfettin Boğazlı Türkye’nin içinde olacağı savaşa hayır! Ötekileştirilen Erkekler Konya Kulu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Skandal Ölümsüzlük İsrafın enleri! Kalbimin Sesi Romanı Fenomen öğretmenler kimin umurunda? Sessiz Kahramanlar ALGI Bir Kurtuluşun Hikâyesi, Sonkale Haymana En Çok İsraf Ettiklerimiz Kitap Önerisi Hemşerim Başkente Ego Otobüsünde Dehşet! Eyvah yine riya ! Enkazın altında canlar ile birlikte insanlık da kaldı! Okumak Lazım Biz bir yerde hata ettik ama nerede? Bir Kitap Bin Umut Haymana Karası Doğu Ekspresi Sahipsiz Sokak Hayvanları Projesi Tuzlu Kahve Dünya Mitomanya Aşk Acısı Çekenler, Zeigarnik Etkisi Yaşıyor Olabilir Terör Akran Zorbalığı Büyük Tehlike Deizm Ankara, Haymana’da Kültür ve Sanat Ankara Mamak Misket Ortaokulunda Büyük Skandal! Seçime Yaklaşırken Ptt Kargoda Ulaşılmaz Oldu Öğretmenlerin Sınav Korkusu Ulaşılamazlık, Ulaşılamaz Belediyecilik Sonkale Haymana Seçime Doğru Makama Güç Verenler Narsistlerden Uzak Durun Ak partiye kurulmuş gizli tuzaklar! Memlekette gurbetçi olmak! Kurban Bayramı Cahillik Erken Seçime Doğru Satiş Pazarlama Yorgun Savaşçi En Çok Neyi İsraf Ediyoruz! Çocuk Gülerse Dünya Güler Nerede hata ettik! Şehrimizde Ramazan-I Şerif Hayvanları Görmezden Gelemeyiz Üslup çok önemli! Teşkilâtı Mahsusa Ve Mehmet Akif Ersoy Çiftçimiz Yardım Bekliyor İslamofobi Ve İnsanlığa Saldırılar Büyük ankara depremeine az mı kaldı! Yarım simit! Terör belası! Belediyeler ne iş yapar! Pot kırmak, kıyak çekmek’’ Kibirli Kaymakam Ve Kimsesiz Öğretmen İyilik Bulaştıralım Ciğerlerimiz Yanıyor! 5 Temmuz Şahitleri Çiftçi Zor Günler Geçiriyor!
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA