DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aydın BENLİ
Aydın BENLİ
Giriş Tarihi : 13-11-2021 12:21

Belediyeler ne iş yapar!

Televizyonlardan aşina olduğumuz belgesel konuşmaları vardı şöyle; ''Serengeti düzlüklerinde sıradan bir gün, vahşi köpekler sürüler halinde avlanıyorlar, alfa köpek sürünün liderliğini yaparak sürüsüne avlanacağı yerleri gösteriyor''.

Bunlar sadece televizyonlarda olmuyor tabi ki, Haymana'da belgeselciler gelse sürüler halinde yaşayan sokak köpeklerinden  belgesel yaparlardı.

Şöyle bir konuşma geçerdi;

Ankara'nın Haymana ovası düzlüklerinde merkezde iki sürü vahşi köpek kolonisi birleşerek gece avlanmaya çıktılar olurdu.      

Okurlarımdan gelen şikayet üzerine bu haftada sürüler halinde yaşayan sokak köpeklerini işleyelim dedik.

''Merkez meydan ve Hükümet Konağı civarındaki köpeklerin en saldırgan olduklarını ve sokak köpeklerinin gece ve sabaha karşı saldırganlaştıklarını ve vatandaşlara saldırdıklarını söylediler''. 

''Belediyeye, camiye giden cemaatin şikayet ettiği bu konuya çözüm bulunmadığını beyan ettiler''.

Vatandaş bu saldırgan başıboş sokak köpeklerinden şikayetçi ve toplanarak  barınaklara konulmasını istiyor. Bu sorun sadece Haymana'da değil çoğu il ve ilçe belediyelerin bölgelerinde mevcut.

 Daha önce ki köşe yazımda da sokak hayvanlarının barınma ve beslenme konularını kaleme almıştım, amma velakin kimsenin umurunda olmadı. Çünkü sokakta yaşayan sevimli dostlarımız gündem olabilmesi için saldırganlaşması lazımdı ve onu yapıyorlar.

Artık belediyeler şöyle bir çözüm bulmuş, kendi bölgesindeki sokak köpeklerini toplayıp bir başka belediyenin sorumluluk alanına bırakıp kaçıyorlar, haber arşivlerine bakın çıkar.

14 Temmuz 2021 de resmi gazetede yayınlanan hayvanları koruma kanunu, bu kanunun amacı; hayvanların rahat yaşamlarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamaktır.

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu 13.  maddesi.

“Belediyelerin sorumluluğu

EK MADDE 1 – Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu yirmi beş bini aşan büyükşehir ilçe belediyeleri ile diğer belediyeler, sahipsiz veya güçten düşmüş ya da tehlike arz eden hayvanların korunması ve bakımının yapılması ile rehabilitasyonunun sağlanması amacıyla hayvan bakımevleri kurar.

Birinci fıkrada belirtilen hayvanlar, ilgili belediyeler tarafından hayvan bakımevine götürülür.

Hayvan bakımevi kurma zorunluluğu olmayan belediyeler ise sorumluluk alanındaki bu hayvanları en yakın hayvan bakımevine götürür.

Rehabilite edilen hayvanlar bakanlıkça oluşturulan veri tabanına kaydedilir.

Rehabilitasyon süreci tamamlanan hayvanların, bakımevine getiren belediye tarafından öncelikle alındıkları ortama bırakılmaları esastır.

Rehabilite edilmemiş sahipsiz köpekler, belediyelerce hayvan bakımevlerinde veya geçici ünitelerde kısırlaştırılarak veri tabanına kaydedilir. Geçici ünitelerde yapılan kısırlaştırmalar sonrasında, köpekler alındıkları ortama bırakılmadan önce sağlıklarına kavuşmaları için gerekli tedbirler alınır. Bakanlık da bu kapsamdaki köpeklerin kısırlaştırılmasına her türlü yardımda bulunur.”

Sokak hayvanlarının barınacağı ve rahat besleneceği yeni yuvalarına götürülerek  sürüler halinde yaşamaları  engellenirse, vatandaşa da saldırmazlar ve vatandaşta korkmadan camisine ve evine rahatlıkla gidebilir.

Bu durumda olup bakıma muhtaç olan kedi ve diğer sevimli hayvanların barınma ve beslenme sorunlarının giderilmesi gerekiyor.

Soğuk kış günleri başladı, sevimli dostlarımızda üşüyor sayın belediye yetkilileri lütfen onları unutmayın.

Allah'a ısmarladık…

NELER SÖYLENDİ?
@
Aydın BENLİ

Aydın BENLİ

DİĞER YAZILARI Mansur Yavaş’ı Başarıya Götüren Sır Erzurumlu Nafiz Kotan Kimdir? Su ve Gıda Savaşları Ölüyoruz ve Öleceğiz Ramazan Pişkin Hoca Öldürüldü Bu Sözlerim Sana Ben kitap okudum sen de oku! İnsan Olmak ALGI! Hayat Işığı Cmg Chine Media Group Cctv, Srs Medya İle Türkiye’de Sarıkamış’tan Dünyaya Dr.Seyfettin Boğazlı Türkye’nin içinde olacağı savaşa hayır! Ötekileştirilen Erkekler Konya Kulu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Skandal Ölümsüzlük İsrafın enleri! Kalbimin Sesi Romanı Fenomen öğretmenler kimin umurunda? Sessiz Kahramanlar ALGI Bir Kurtuluşun Hikâyesi, Sonkale Haymana En Çok İsraf Ettiklerimiz Kitap Önerisi Hemşerim Başkente Ego Otobüsünde Dehşet! Eyvah yine riya ! Enkazın altında canlar ile birlikte insanlık da kaldı! Okumak Lazım Biz bir yerde hata ettik ama nerede? Bir Kitap Bin Umut Haymana Karası Doğu Ekspresi Sahipsiz Sokak Hayvanları Projesi Tuzlu Kahve Dünya Mitomanya Aşk Acısı Çekenler, Zeigarnik Etkisi Yaşıyor Olabilir Aşk Acısı Çekenler, Zeigarnik Etkisi Yaşıyor Olabilir Terör Akran Zorbalığı Büyük Tehlike Deizm Ankara, Haymana’da Kültür ve Sanat Ankara Mamak Misket Ortaokulunda Büyük Skandal! Seçime Yaklaşırken Ptt Kargoda Ulaşılmaz Oldu Öğretmenlerin Sınav Korkusu Ulaşılamazlık, Ulaşılamaz Belediyecilik Sonkale Haymana Seçime Doğru Makama Güç Verenler Narsistlerden Uzak Durun Ak partiye kurulmuş gizli tuzaklar! Memlekette gurbetçi olmak! Kurban Bayramı Cahillik Erken Seçime Doğru Satiş Pazarlama Yorgun Savaşçi En Çok Neyi İsraf Ediyoruz! Çocuk Gülerse Dünya Güler Nerede hata ettik! Şehrimizde Ramazan-I Şerif Hayvanları Görmezden Gelemeyiz Üslup çok önemli! Teşkilâtı Mahsusa Ve Mehmet Akif Ersoy Çiftçimiz Yardım Bekliyor İslamofobi Ve İnsanlığa Saldırılar Büyük ankara depremeine az mı kaldı! Yarım simit! Terör belası! Pot kırmak, kıyak çekmek’’ Kibirli Kaymakam Ve Kimsesiz Öğretmen İyilik Bulaştıralım Ciğerlerimiz Yanıyor! 5 Temmuz Şahitleri Çiftçi Zor Günler Geçiriyor!
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA