DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
ACZ ZARİFOĞLU
ACZ ZARİFOĞLU
Giriş Tarihi : 12-02-2020 14:51

Belediyelerde 696 Sayılı KHK İşçisi Olmak…!

Samsun da  4 merkez 13 çevre olmak üzere 17 ilçe belediyemiz mevcut. Bu belediyelerde hizmet sektörü görevini ifa eden binlerce çalışan işçimiz ve memurumuz var.

Bunlardan bir grup var ki 1950/60 ‘lı yılların Amerika’sında yaşayan siyahi vatandaşlar gibi hiçbir sendikal hakka sahip olamayan, seçilen Belediye Başkanının gözünde “Sayemde ekmek yiyorlar “ dediği Şener ŞEN filmlerinden aşikar olduğumuz maraba modeli; modern çağın insanı için köle görevinde bulunan, mesai mefhumu olmayıp gece gündüz çalıştırılıp, bir de üstüne üstelik Belediye’nin Personel maaşlarını ödeyemediği durumda ya da Belediye bütçesini denkleştirmek istediklerinde ilk akla gelen ve ilk kesintiye gidilen grup:696 sayılı KHK’LI İŞÇİ GRUBU

Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’nca 20/11/2017 tarihinde çıkarılmış olan bu yasaya göre Belediyelerde Taşeron olarak çalışan,

Her Belediye başkanı değiştiğinde işine son verilip, kapının önüne konulan ya da istifa etmesi için her türlü baskı ve zorbalığa uğratılan bu grup 696 sayılı KHK ile Belediye bünyesindeki şirkete alınarak sürekli işçi statüsüne kavuşturuldu. Aslında bu sorunun da başlangıcı oldu. Çünkü bunlar tıpkı kolu kanadı olmayan kuş gibi ortada kaldı.

Haklarını savunacak siyasi bir muhatap bulamadıkları gibi, seçilen Belediye Başkanı ve ekibine göre de potansiyel düşman olarak görüldü.

İddia ediyorum ki Dünya da ve Türkiye’ de en büyük israf ekmek ya da su değil. ” En büyük israf insan israfı… İnsan”. Bu bir iddia değil, gerçek… Buyurun bakınız Belediye Başkanlarının çalışma ekiplerine. Sırf başka bir partiden deyip görevden alınıp, sürülen, gözden uzak yerlerde bomboş oturtulan yüzlerce binlerce kaliteli yetişmiş, işin kendinden korktuğu adam var. Âmâ görev verilmiyor.! Niye? Çünkü bizim partiden Değil…! Hani nerde kaldı Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır şiarı, Hani nerde kaldı memleket sevdası, hizmet aşkı….!

Gelelim 696 Sayılı KHK İŞÇİLERİNE, Bu gurup 20 Haziran 2020 yılında Belediye Başkan ve ekipleri ayak oyunlarına girmez ise sendika ve sözleşme hakkına sahip olacaklar. Böylece hem Belediye erkinin siyasi düşünce baskısı hem de olmayan Enflasyon! Canavarının altından ezilmekten bir miktar kurtulmuş olacaklar. SADECE 2019 yılında verilen yüzde 4+4 Zam ile yüzde 12 Enflasyona karşı destansı bir mücadele veren bu 696 sayılı KHK grubu tıpkı Kamu kurumlarındaki Kadrolu işçiler gibi insanca bir yaşam hakkına kavuşmaları hem siyasi erk için hem de yerel yönetimlerin en temel görevi olmalıdır.

İşte bu sebeple 20 Haziran 2020 yaklaştıkça Belediyelerde yer alan çok sayıda 696 sayılı KHK’LI işçilerinin maaşlarına ayak oyunları ile el koymaya ve kısıtlamaya gittikleri ve zorunlu imza aldıkları şu günlerde mızrak artık çuvala sığmıyor.

İşinden olmak istemeyen sesini de duyuramayan bu gurup için bu kadar zulüm fazla diye düşünüyorum. Devletin verdiği hakkı gasp etmekten ve buna hukuki bir kılıf bulmak tek kelime ile kul hakkıdır.

Kul hakkı demişken şunu da ifade edeyim ki, Hiç işe gelmeden ayın 15’inde maaş kartını kullanan, rapor alarak hiç işe gelmeyerek hem Belediyeden hem de SGK ‘dan maaş alan o kadar çok üç kağıtçı var ki Belediyelerde sayı ile ifade etsem inanamazsınız. Bu durumdan belediye Başkanının haberi var mı ? Kesinlikle Hayır…!!!

Başkana yalan yanlış rapor veriliyor. Bir Önceki dönemde belediye de çalışan insanları karalamak ya da işten çıkarmak için hukuki alt yapı oluşturmak için kumpaslar kuruluyor. Çalışmıyorlar, işe gelmiyorlar, sosyal sayfasından bizi karalamış, hizmetlerimizi beğenmemiş… gibi safsatalar ile insanları işsizlik ile hizaya çekiyorlar.

Bu bahsettiğim durum en son kar yağdığında Belediyelerin alandaki çalışmalarında kendini gösterdi. Yoruma gerek kalmadan.

Eğitim durumuna, çalıştığı gün sayısına ve çalıştığı iş çeşidine göre maaş farklılıkları yaşayan bu grupların hepsini asgari ücrete mahkûm etmek en hafif ifadeyle insanlık dışı bir uygulamadır. Hak Hukuk ve Adalet er ya da geç tecelli eder. Lakin hak hukuk adalet bir gün herkese lazım olur.

Son sözüm şudur ki:

Bilinen bir gerçek vardır ki her malın mutlaka bir alıcısı vardır.2Y kuralı dün de bugün de işlevselliğini koruyor. Bugün Belediyelerde yetkili olan siyasi erke yalakalık ve yavşaklık yapanlar kendi ayaklarına kurşun sıktıklarının farkında değiller. Zulüm böyle bi şey işte….Ne zulmediniz ne de zulme uğrayınız. Gücünü koltuktan alan insanlar haysiyet ve şerefini koltuklarI ile birlikte kaybeder. Asil olan günün adamı olmaya çalışmak değil, hakikatin adamı olamaya çalışmaktır… der Mevlana Hz.

NELER SÖYLENDİ?
@
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA