DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ahmet Kubilay
Ahmet Kubilay
Giriş Tarihi : 25-12-2017 11:15

Bireysel Kaderi Kırmak

Tek tek insanların kaderi olduğu gibi toplumların da "ortak kaderi" vardır. Nasıl ki irsî hastalıkların, yaşanılan coğrafyadan kaynaklanan sağlık problemlerinin varlığını bir yerde "tabiî" sayar, olayların olağan akışına ters bulmayız; öyle de şunu bilmeliyiz ki: insanların kaderleri de genetik mirastır. Dikkat edin, gibidir demiyorum, aynen öyledir diyorum... Mesela bir insan kendi kaydı hayatıyla olsun sürecek bir zenginlik sahibi olmak mı istiyor, yakın akrabalarına ve en az üç nesil atalarına baksın.

Eğer akraba çevresi ve ataları arasında zengin olmayı, bir iş, müessese kurup, süreğen bir başarı göstermeyi başaran veya bir bilim dalında büyük başarı gösteren, bir spor dalında zirveye çıkan birileri yoksa o ailenin kader bağlarında bol miktarda kırık çıkık var demektir. İnsan "başarmayı" düşünüyorsa bunun muhakkak içinde yaşadığı kültür ve yakın akrabalık bağlarıyla yakın ve mutlak ilgisi olduğunu kabul edip, gerekli tedbirleri almayı düşünmelidir. Kaderin sırrını elbette kimse bilemez, ama bu "büyük sır"rın bazı cilveleri aslında okunabiliyor.

Kader de aynen irsiyet gibi çalışan bir mekanizmalar ağıdır. Uzun boylu veya kısa boylu oluşumuz, saçımızın biçimi, daha pek çok morfolojik özelliğimiz nasıl ki büyük oranda genetik yapımız üzerinden belirlenir, bazı insanlara inanması güç gelecek ama kaderimiz de büyük oranda ailemizden gelir. Bu ne demektir? Bu durumda bizden önceki atalarımız, yakın akrabalarımız, ana, baba, dede, büyük dedemiz hangi konuda hatalar yaptı, onlara ne nasip oldu veya olmadıysa bize de mi öyle olacak demektir? En doğrusunu Allah bilir ki öyle... E bu adil olur muydu? Evet.

Hayatımızı etkileyen olumlu veya olumsuz genetik özelliklerin varlığı ne kadar adilse bu da öyle. Ama insana bu konuda bir "değişme/değiştirme imkanı" veriliyor. "Bir kavim kendinde olanı değiştirmedikçe Allah onları değiştirmez" hakikati bu kaderle ilgili hakikatin üst hakikatidir.

Kısaca neticeyi ifade edeyim: içinde bulunduğu kaderî genetiğin gideceği yöne tesir etmek isteyen dua etmeli. Bu dua da kesinlikle büyük oranda fiili dua ve zihinsel bir duruştur. Yani eylem ve nazardır. Ve bu eylem / nazar duruşunu besleyecek bir zihniyet değişimidir.

Sizden öncekilerin başına gelen sizin başınıza gelsin istemiyorsanız, ait olduğunuz alt kültürden kesinlikle kurtulmalısınız. Bu alt kültürü kırmadan, onunla çatışmadan, ona ait unsurları tartışmasız içselleştirmeyi bırakıp, hor görmeye başlamadan yeni bir kaderi hak edemezsiniz. Unutmayın, ayetle sabit: "(Kaderinizi) yaptıklarınıza bağladık." Mealen böyle. Allah aslına vasıl olmayı nasip etsin.

Ahmet Kubilay

NELER SÖYLENDİ?
@
Ahmet Kubilay

Ahmet Kubilay

DİĞER YAZILARI Ayvaz İnsan İrlanda Yılanı, Zenci Kaleci, Deccal - Sekizleme 120920 Akarken Arkadaş Seçme, Naim, Tırnak Arası Kültür - Sekizleme 090920 Burji Le, Fare, Nonlineer Dil - Sekizleme 070920 Yeni Dünyaya Giden Kafileler Gökten Kutlu Bir Makina Bambaşka Bir Dünya İçin Yeni Arayüz Hangi Dereden Hangi Tepeye? Yâr Bize Jokerler Medet Kesmeyin Tıraşı İçindeki İçindedir Aka Dur Amerikan Oskar Kara Listesi Kendi Göbeğini Kendi Kesmek Geri Dönüşüm Kutusu Kolay Yolun Zor Adımı Kurarsa Düzeni Garipler Kurar Bu Şey Bu Korku Müzik Düzen Canavar Yakındaydı Abbas Yolcu Kuralları Kaçanın Belirlediği Bir Oyun Kime, Ne Diyeceğiz? Fetâ’ya Ne Oldu? Berkitilmiş Sağcının Davası Olmaz Doktor Geniş Zaman Ve Game Over Vebal Benden Gitsin Güdümsüz Devletler Erdik Geleceğin Çetin Bilmecesine Hunza Türkleri ve Yalanın Tahakkümü Tarihi Çevir, Tarihi Kır! Biri Birileriyle Konstant-o-polis Uzaydan Konuşma Notları - 10 Külahtan Düşen Dondurma Topu Ve Kronosinklastik Kuvvayı Külahiyye Bizim Göğün Yıldızları Kedi Ne Renk? Kediye Ne Gerenk? Uzaydan Konuşma Notları - 9 Uzaydan Konuşma Notları - 8 Uzaydan Konuşma Notları - 7 Uzaydan Konuşma Notları - 6 Uzaydan Konuşma Notları - 5 Uzaydan Konuşma Notları - 4 Uzaydan Konuşma Notları - 3 Uzaydan Konuşma Notları - Be Uzaydan Konuşma Notları - Elif Hep Muamma, Hep Bir Gizem! Başka Dil İmkânı Mağaradan Bazı Çıkanlar Gelecek Bir Bambaşka Devirdir Kelime Haznesi Hazinedir Mars'ta Su Bulan Ahmak Taifesi Değişecek, Değişecek Olan Karpe Diyem Başka Rüyalara Sahip Filler Yüzyılların Vebası Bu Gelen Kimin Yâri Harika İşler Kumpanyası Ciddiyet Mezhebinin Kalite Mektebi Gavur, Kadın Ve Belediye Başkanı Kimi Kötü, Kimi İyi Bakanlar Çok Ama Şahit Yoğ İdi Men Arefe Neyin Arefesi Olur? Tahmini Zor Yeni Dönem Kehf Söylemi Üzerine Bir Kaç Not Neresi, Nerede?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA