DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aydın BENLİ
Aydın BENLİ
Giriş Tarihi : 18-06-2022 13:20

Cahillik

Cahillik anlam olarak; Cahil kimseler, bilgisiz kimseler değillerdir. Cahil kimseler, bildikleri şeyi yanlış bilenler yani bilgiyi yanlış anlayanlar, doğrusu söylense bile kendi bildiğinin doğrulunu savunanlar ve kanıtlasanız bile bu kanıtı görmezden gelenlerdir.

Cahillik yanlış bilgidir. Yanlış Bilgi beraberinde suçu, günahı, hatayı ve birçok olumsuz vakayı peşinden getirir.

Ebû Cehil Amr bin Hişam, diğer adıyla Ebu'l-Hakem veya İslam peygamberi Hz. Muhammed (s.a.v) ona koyduğu ve bilinen adıyla Ebû Cehil, Mekke'nin eski liderlerinden biridir. Hz. Muhammed (s.a.v) muhalefeti ve Müslümanlara karşıt olan davranışları dolayısıyla tanınmıştır. 

Ebu Cehil Müslümanlara büyük eziyetler etmiş, Efendimizin karşısında akla hayale gelmeyecek düşmanlıkları ve kötülükleri yapmıştır. Ebu Cehil dönemin entelektüel bilgili ve toplum tarafından fikir ve düşünceleri kabul gören biriydi. 

Bu kabul görmüş meziyetlerine rağmen cahillerin babası unvanını almaktan imtina etmemiş ondan sonra gelen ve gelecek olan cahillerin babası sıfatını almıştır. İşte anlatmak istediğim cahillik tamda bu durumun neticesiyle başlayan cahilliktir.

Geçen günlerde İslam Âlimi bir büyüğümle konuşma ve sohbet etme fırsatım oldu, ismini vermek istemiyorum. Kendisi bu sohbetimizi köşeme taşımamı istedi ve taşımazsam latifede ederek, hakkını helal etmeyeceğini söyledi. Keyif aldığım bir sohbet oldu kendisinden Allah razı olsun.  Konumuz cahillik ve cahilliğin dağıtıldığı yerler di.

‘’Kahvehaneler açık tutuluyor, oralarda çay, kahve içenler dünyalık sohbetlerini ediyorlar ve kâğıt ve okey oynuyorlar, bunlar normal şeyler normal olmayan şeyler ise sohbetlerinin konusu dedi kodu, gıybet bol bol birbirlerine argo ve küfürlü konuşmaları. 

Torbacısının, hırsızının, kapkaçsının uğrak yeri olmuş buluşmak için randevulaştıkları yerler olmuş. Şeytanların vesvese vermek için kendilerine mabet edindikleri mekânlar olmuş. Edepten ve hayadan yoksun sohbet konularıyla cahiliye devrini yaşatır konuma gelmişler. 

Buraların sıkı denetlenmesi lazım ve buraların formatı değiştirilip millet kıraathaneleri gibi olması lazım, diye düşünüyorum.

Sayın Cumhurbaşkanımızın Kıraathane modelleri halbuki en güzel ve ideal yerler değil mi?.. Kitap okunuyor aileler ve çocuklar gidip hoş ve faydalı sohbetler ediyor ve kitap okuyorlar. Okuyan ve yazan insanlardan hiç zarar gelir mi? Tabi ki gelmez..

Eskiden açık olan Medrese ve Dergâhlar da ilim ve irfan dağıtılıyor, talebeler Allah aşkıyla yetişiyordu. Buralarda Allah ismi anılıyor, onun tevhit inancı ile insanlar yetişiyordu. Bu yetişen insanlar günahtan, haramdan ve kanunsuz işlerden uzak duruyordu. 

Kahve haneler açık ve bu medreseler kapalı soruyorum hangi mekân kapanması gerekir di? Allah’ın anıldığı yerler mi? Yoksa şeytanın anıldığı yerler mi?...

Seni dış görünüş olarak Avrupalı biriyle karşılaştırsak, şekil olarak bir birinize çok benziyorsunuz, Müslüman’ı diğerlerinden kılık kıyafeti, bilgisi, ahlakı ve dış görünüşü ile bir bakışta ayırt etmek lazım. Kadınlarımız farzı bırakmışlar tarz olsun diye örtünmüşler.

Giyinmiş Çıplaklar Kimlerdir?

Ebu Hureyre anlatıyor: Allah’ın Resulü sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Ateş ehlinden /Cehennem halkından iki sınıf var ki henüz görmedim: Biri; yanlarında inek/sığır kuyruğuna benzeyen sopalar bulunan, onlarla insanları döven bir topluluk. Diğeri ise;

1- Giyindiği halde açık olan (teni gösteren ince elbise giyinen veya bedenlerinin bir tarafı tamamen açık olan),

2- Erkeklere olan meyillerini yansıtan/veya omuzlarını sallayarak, çalımlı (kötü kadınların yürüyüşüyle) yürüyen,

3- Başları bir tarafa meyleden develerin hörgücü gibi olan kadınlar. Bu kadınlar cennete giremez ve –kokusu şu kadar/çok uzak mesafeden alınabilen- cennetin kokusunu dahi koklayamazlar.” (Müslim, Libas, 125)’’ Konularını konuştuk ve dualarına nail oldum.

  Cahillik, bilgisizlik, öğrenememe, çoğu konu ve fikirlerde yetersiz olmanın dışında en başta anlattığım gibi bildiği şeyleri yanlış bilip o yanlışları körü körüne savunmalarıdır. 

Yüce Allah bizi kendine dost, dostlarına dost düşmanlarına düşman ve o düşmanlardan uzak eylesin. Rahman ve Rahim olan Allah’a emanet olun, hoşça kalın.

Aydın Benli

Siyaset Bilimci,

Araştırmacı Yazar.

NELER SÖYLENDİ?
@
Aydın BENLİ

Aydın BENLİ

DİĞER YAZILARI Mansur Yavaş’ı Başarıya Götüren Sır Erzurumlu Nafiz Kotan Kimdir? Su ve Gıda Savaşları Ölüyoruz ve Öleceğiz Ramazan Pişkin Hoca Öldürüldü Bu Sözlerim Sana Ben kitap okudum sen de oku! İnsan Olmak ALGI! Hayat Işığı Cmg Chine Media Group Cctv, Srs Medya İle Türkiye’de Sarıkamış’tan Dünyaya Dr.Seyfettin Boğazlı Türkye’nin içinde olacağı savaşa hayır! Ötekileştirilen Erkekler Konya Kulu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Skandal Ölümsüzlük İsrafın enleri! Kalbimin Sesi Romanı Fenomen öğretmenler kimin umurunda? Sessiz Kahramanlar ALGI Bir Kurtuluşun Hikâyesi, Sonkale Haymana En Çok İsraf Ettiklerimiz Kitap Önerisi Hemşerim Başkente Ego Otobüsünde Dehşet! Eyvah yine riya ! Enkazın altında canlar ile birlikte insanlık da kaldı! Okumak Lazım Biz bir yerde hata ettik ama nerede? Bir Kitap Bin Umut Haymana Karası Doğu Ekspresi Sahipsiz Sokak Hayvanları Projesi Tuzlu Kahve Dünya Mitomanya Aşk Acısı Çekenler, Zeigarnik Etkisi Yaşıyor Olabilir Aşk Acısı Çekenler, Zeigarnik Etkisi Yaşıyor Olabilir Terör Akran Zorbalığı Büyük Tehlike Deizm Ankara, Haymana’da Kültür ve Sanat Ankara Mamak Misket Ortaokulunda Büyük Skandal! Seçime Yaklaşırken Ptt Kargoda Ulaşılmaz Oldu Öğretmenlerin Sınav Korkusu Ulaşılamazlık, Ulaşılamaz Belediyecilik Sonkale Haymana Seçime Doğru Makama Güç Verenler Narsistlerden Uzak Durun Ak partiye kurulmuş gizli tuzaklar! Memlekette gurbetçi olmak! Kurban Bayramı Erken Seçime Doğru Satiş Pazarlama Yorgun Savaşçi En Çok Neyi İsraf Ediyoruz! Çocuk Gülerse Dünya Güler Nerede hata ettik! Şehrimizde Ramazan-I Şerif Hayvanları Görmezden Gelemeyiz Üslup çok önemli! Teşkilâtı Mahsusa Ve Mehmet Akif Ersoy Çiftçimiz Yardım Bekliyor İslamofobi Ve İnsanlığa Saldırılar Büyük ankara depremeine az mı kaldı! Yarım simit! Terör belası! Belediyeler ne iş yapar! Pot kırmak, kıyak çekmek’’ Kibirli Kaymakam Ve Kimsesiz Öğretmen İyilik Bulaştıralım Ciğerlerimiz Yanıyor! 5 Temmuz Şahitleri Çiftçi Zor Günler Geçiriyor!
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
BİYOGRAFİ
Batı(L) Ülkeleri
Batı(L) Ülkeleri
RÖPORTAJLAR
Batı(L) Ülkeleri
Batı(L) Ülkeleri
ARŞİV ARAMA