DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aydın BENLİ
Aydın BENLİ
Giriş Tarihi : 10-07-2021 10:17

Çiftçi Zor Günler Geçiriyor!

Güz geldi ama hoş gelmedi, neden mi? Çiftçinin para kazandığı, borçlarını güz ayına göre program yaptığı alacak verecek ödemelerinin yapıldığı güz mevsimi. Hasat mevsimi güz ayı, tahıl grubunda genelde tanelerin olgunlaşması ve kuruması ile görülen dönemi kapsamaktadır.

 

Ülkemizin iç kısmında Temmuz döneminde başlamaktadır. Ülkemizin en büyük gelir kalemlerinin başında tarım gelmektedir. Bu sene çiftçinin yüzü gülmedi. Yağışların zamansız yağması kuraklıktan kuruyan tarım alanlarının hasadı yapılamıyor çünkü çiftçi tarlasını sürdü yada sürmeyenler ise çok düşük verim ile biçtirmeye başladı, biçer döver parasını bile karşılamayan bu araziler çiftçimizin buruk bir güz ayı geçirmesinin en büyük etkeni oldu.

      

Buğday, tarla bitkileri içerisinde Türkiye’nin en çok üretilen ve tüketilen tarım ürünü. Hububat ekim alanlarının yaklaşık yüzde 68’ini oluşturuyor ve artan nüfus ile birlikte talep de aynı oranda artıyor. Bitkisel üretim içinde bu denli öneme sahip buğdayın ekiminden tüketim aşamasına gelene kadar geçirdiği süreçte her adım büyük özen gerektiriyor.

 

Bu bağlamda buğdayın ekim, bakım ve gübrelemesin de olduğu kadar hasadında da dikkatli olunması gereken noktalar var. Bu süreçler masraf ve yatırım demek bol emeğin verildiği süreçlerdir. Bu emeklerin biçim sürecine hasat diyoruz ama bu hasat buruk bir hasat neresinden tutsanız zarar ve ziyan.

 

Çiftçi Hükümetten gelecek yardımları bekliyor. Küresel ısınmanın etkileri kendini gün geçtikçe gösterirken, Yurt genelinde meteorolojik kuraklık yerini tarımsal kuraklığa bırakmış durumda. Çiftçiler, kent genelinde ilkbahar aylarındaki yetersiz yağış nedeniyle, hububat ekili alanlardaki verimliliğin geçtiğimiz yıllara göre yüzde 60 ile 90 arasında değişen oranlarda azaldığını söylüyor, tarımın sürdürülebilirliğinin korunması için devletten gübre ile mazot desteğini arttırmasını ve mevcut borçlarının faizsiz yapılandırılmasını istiyor.

 

Sadece hububat üreticisi kötü etkilenmedi, hayvan üreticileri de bundan nasibini aldı, sap yok, saman yok, saman fiyatları arpa kg ile başa baş yarışıyor. Çoğu tarım arazisini biçer döver biçemeyecek durumda, mahsuller ya başak çıkaramamış çıkaranların ise boylarını biçer döver tutamayacak kadar kısa.

   

Ülke olarak pandemi, devamın da kuraklık ve kıtlık gibi zor bir süreçten geçiyoruz, gün geçmiyor ki karamsar tabla yaşamayalım. Çiftçimizin bir yıl beklediği güz ayı hayal kırıklığı ile sonuçlandı. Ülke genelinde yağışlar yetersiz kalınca tarımdaki verimlilik de yüzde 60 ila 90 arasında değişen oranlarda azaldı. Destek bekleyen çiftçiler, gübre ile mazot yardımlarının artmasını ve mevcut borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini talep ediyor, Hükümetten geniş kapsamlı destekler bekliyoruz. İnşallah hasat ederken buruk yüzler hibe ve desteklerle güler. Üreticinin ocağı tütsün, aşı kaynasın Yüce Allah yar ve yardımcısı olsun. Allah'a ısmarladık, Hoşça kalın...

NELER SÖYLENDİ?
@
Aydın BENLİ

Aydın BENLİ

DİĞER YAZILARI Mansur Yavaş’ı Başarıya Götüren Sır Erzurumlu Nafiz Kotan Kimdir? Su ve Gıda Savaşları Ölüyoruz ve Öleceğiz Ramazan Pişkin Hoca Öldürüldü Bu Sözlerim Sana Ben kitap okudum sen de oku! İnsan Olmak ALGI! Hayat Işığı Cmg Chine Media Group Cctv, Srs Medya İle Türkiye’de Sarıkamış’tan Dünyaya Dr.Seyfettin Boğazlı Türkye’nin içinde olacağı savaşa hayır! Ötekileştirilen Erkekler Konya Kulu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Skandal Ölümsüzlük İsrafın enleri! Kalbimin Sesi Romanı Fenomen öğretmenler kimin umurunda? Sessiz Kahramanlar ALGI Bir Kurtuluşun Hikâyesi, Sonkale Haymana En Çok İsraf Ettiklerimiz Kitap Önerisi Hemşerim Başkente Ego Otobüsünde Dehşet! Eyvah yine riya ! Enkazın altında canlar ile birlikte insanlık da kaldı! Okumak Lazım Biz bir yerde hata ettik ama nerede? Bir Kitap Bin Umut Haymana Karası Doğu Ekspresi Sahipsiz Sokak Hayvanları Projesi Tuzlu Kahve Dünya Mitomanya Aşk Acısı Çekenler, Zeigarnik Etkisi Yaşıyor Olabilir Aşk Acısı Çekenler, Zeigarnik Etkisi Yaşıyor Olabilir Terör Akran Zorbalığı Büyük Tehlike Deizm Ankara, Haymana’da Kültür ve Sanat Ankara Mamak Misket Ortaokulunda Büyük Skandal! Seçime Yaklaşırken Ptt Kargoda Ulaşılmaz Oldu Öğretmenlerin Sınav Korkusu Ulaşılamazlık, Ulaşılamaz Belediyecilik Sonkale Haymana Seçime Doğru Makama Güç Verenler Narsistlerden Uzak Durun Ak partiye kurulmuş gizli tuzaklar! Memlekette gurbetçi olmak! Kurban Bayramı Cahillik Erken Seçime Doğru Satiş Pazarlama Yorgun Savaşçi En Çok Neyi İsraf Ediyoruz! Çocuk Gülerse Dünya Güler Nerede hata ettik! Şehrimizde Ramazan-I Şerif Hayvanları Görmezden Gelemeyiz Üslup çok önemli! Teşkilâtı Mahsusa Ve Mehmet Akif Ersoy Çiftçimiz Yardım Bekliyor İslamofobi Ve İnsanlığa Saldırılar Büyük ankara depremeine az mı kaldı! Yarım simit! Terör belası! Belediyeler ne iş yapar! Pot kırmak, kıyak çekmek’’ Kibirli Kaymakam Ve Kimsesiz Öğretmen İyilik Bulaştıralım Ciğerlerimiz Yanıyor! 5 Temmuz Şahitleri
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA