DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Mücahit GÜLER
Mücahit GÜLER
Giriş Tarihi : 18-03-2024 12:38

Duygusal Esaretten Duygusal Olgunluğa

Duygusal esaret, duyguların bireyin düşünce ve davranışlarını kontrol etme veya etkilemesi anlamına gelir. Duygular, insanların yaşamında çok önemli bir rol oynar ve olaylar karşısındaki tepkilerimizi belirler. Ancak, bazen duyguların aşırıya kaçması veya kontrol edilememesi durumu, duyguların esareti olarak adlandırılır.

 

Her yaşın hissettirdiği duygular vardır, bu duygular vaktinde ve doğru şekilde yaşanılmadığında tatmin edilmeyen duygu insanı çepeçevre sarmaya başlıyor. İsteklerimiz, arzularımız, beklentilerimiz vs... Gerçekleşmeyen duygular tatmin edilmek için insanı manipüle ederek rahatlamak isteyebilir.

 

Duyguların esareti, özellikle stres, kaygı, öfke, üzüntü veya cinsellik gibi yoğun duygusal durumlarla başa çıkma zorluğu yaşandığında ortaya çıkabiliyor. Bu durum, bireyin mantıklı düşünme yeteneğini ve karar verme süreçlerini olumsuz yönde etkileyebilir.

 

İnsan böyle bir problem karşısında otokontrol mekanizması kurmamışsa duygunun esiri olmaya başlıyor, problemlerden biri olan bir konu hayatının tek meselesi haline gelebiliyor. Mesela kariyer, iş hayatı, evlilik  gibi konularda başarı elde edilmediğinde duygular insanı etkilemeye başlıyor. Duyguları tarafından manipüle edildiğinin farkında olmayan birey, bir problemi hayatının tek problemi gibi görmeye başlar. Bu problem düzelmedikçe hayatının düzene girmeyeceğini düşünebilir.

 

Duygular sağlıklı ve doğru bir şekilde tatmin edilmediğinde nefsi emmareden (id'den) gelen dürtüler insanı yanlış yollara sevk edebilir. Bunu anlamanın yolu kendimize şu soruyu sormaktan geçiyor: Hangi duygumuzu dine uygun bir şekilde kullanıyoruz?/kullanmıyoruz? Vereceğimiz cevap bizim hangi duyguya esir olduğumuzu, hangi duyguyu da doğru bir şekilde kullandığımızı gösterecektir.

 

İnsan tabiki duygularını tatmin etmesi gerekir. Bunun için birincisi o şartların oluşması, ikincisi helal olması gerekir. Bu ikisi birlikte olmadığında insan duygunun bağımlısı olmaktadır, bu ikisi birlikte olunca da duygu insanın kontrolüne girmektedir.

 

Duygusal olgunluk, bireyin duygularını açıkça ifade edebilme, anlayabilme ve yönetebilme yeteneğidir. Duygusal özgürlüğe sahip olan biri, duygularını inkar etmeden yaşayabilir ve başkalarıyla sağlıklı bir iletişim kurabilir. Bu durum, duyguların kişinin yaşamını belirleme gücünden ziyade, onun üzerinde kontrole sahip olmasıyla ilgilidir.

 

Duyguların esaretinden kurtulmak için duygusal olgunluğu elde etmeliyiz. Bunu yapmak içinde duygusal farkındalığımızı artıracak, duygusal zekâmızı geliştirecek ve duygusal düzenleme becerilerini güçlendirecek adımlar atmalıyız.

 

Duygusal olgunluğu elde etmenin çeşitli yolları vardır. Bunlardan birkaç tanesini açıklayacağız. Olumsuz duygu durumunda acizliğimizi kabul edeceğiz ve alemlerin Rabbine sığınıp ondan yardım isteyeceğiz. Bizim hayır görüpte nasip olmayanın ileride bize şer olma ihtimalini kabul etmeliyiz.

 

Arzu ve isteklerimizin şu an gerçekleşmemiş olması bizim eksik veya kusurlu olduğumuz anlamına gelmiyor, Rabbim bunu bana vermiyorsa demek ki beni bir şeyden koruyordur veya isteklerimden daha hayırlısını bana vereceğini bilmelisin.

 

İnsan kendisini tanırsa, hangi duyguya zaafı olduğunu bilir. Bunu bilen zaaflarını tahrik edecek, tatmin edilmeyen duygularını harekete geçirecek ortamlardan kendisini uzak tutar. Çünkü haramın hem kendisi hem de harama giden yolların hepsi haram kapsamında değerlendirilir. O halde yaşamadığımız duyguyunun esiri olmak istemiyorsak o duyguyu tahrik edecek bütün etkenlerden uzak durmalıyız.

 

Ayrıca insanı geliştiren en önemli etkenlerden bir tanesi de olumsuz durumlardır. Yaşadığın her bir olumsuzluğu ders bilmelisin, o durumdan kendine bir hikmet çıkarmalısın. Olumsuzluklara tahammül insanın sabrını artırır, hayata olgun bir şekilde bakmasını öğretir. Çünkü ilahi irade, insanın olgunlaşmasını imtihanları başarıyla geçmesine bağlamıştır. Duygularını kontrol eden bireyin iradesi ve imanı güçlenir, olgunluğa erer.  

NELER SÖYLENDİ?
@
Mücahit GÜLER

Mücahit GÜLER

DİĞER YAZILARI Günümüzün Ashabı Uhdud’u Gazze Allah'ı savaşa gönderen yahudileşmiş müslümanlığımız! Bugün Sessiz Kaldığın Zulüm Yarın Senin İçin Gelecek! Ahiretin İnkârı Dünya'da Tatlı, Ahirette Acıdır Filistin'in Müslümanlara Yardım Etmesi Gerekiyor Beden İşgal Olunca İnsan Şehit Olur, Zihin İşgal Olunca İnsan Ziyan Olur Kâl Dili İle Hal Dili Arasındaki Tevekkül Farkı Modern Çağın Bir Çıkmazı da Duygudaş İnsanların Yokluğu Dinin Hakikati ile Çağı Okuma/Anlama/Anlamlandırma Gayreti Tevhid Bağlamında Logoterapi Hayrı İster Gibi Şerri İstemek Psikolojik Açıdan Hadislerle Öfke Kontrolü Ramazan kültürü ve orucun psikolojik etkisi 2 Ramazan Kültürü ve Orucun Psikolojik Etkisi 1 Öldüren deprem midir, ihmalkârlık mıdır! Allah'ın varlığını hayatımda nasıl hissedebilirim! Kuran'da Düşünce Yanılgıları 3 Tepkisel ve Duygusal Davranma Kuran'da Düşünce Yanılgıları 2 Delil Yetersizliği Toplumda Zihniyet Eşitliği Herkes kendi mizaç ve karakterine göre iş yapar Kur'an ölüler için değil, diriler içindir! Ekonomik modelden hayat tarzına dönüşen kapitalizm! Toksik Diziler, Toksik Zihinler, Toksik Hayatlar…! Cübbeli’nin Platonik Derin Devlet Sevdası 2 Lanet etmek caiz midir! Tevbede Örnek İnsan Hz. Adem Kullan-at kültürünün insan ilişkilerine yansıması! Fikir Özgürlüğü Mü Dine Sövmenin Özgürlüğü Mü Enes Kara İntiharının Gerçek Sebepleri Konjektörün konforu islam'ın ilkelerine gölge düşürmemeliydi! Çocuk istismarının müsebbibi rejim mi, dini kurumlar mı! Z Kuşağı Paradoksu 3 Z Kuşağı Paradoksu 2 Öteki oda sendromu! Z Kuşağı Paradoksu 1 Medenileşmek mi, mankurtlaşmak mı! Akıl Ve Düşünme Üzerine Bir Deneme Bir Derdim Var Derdimden İçeri Demişler... Üst Kimliğimiz Ne Olmalıdır?⠀ Abdestli Sosyal Darwinistler! İnsanın İnşasında 3t: Teslimiyet, Tevekkül ve Teşekkül
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA