DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aydın BENLİ
Aydın BENLİ
Giriş Tarihi : 18-10-2021 11:40

Pot kırmak, kıyak çekmek’’

''Kıyak çekmek'' bilinçsizce hepimizin sık sık kullandığı bir deyimdir. Doğru bildiğimiz yanlışlardan dır, anlamı itibarı ile çok kötü bir anlamı ifade etmektedir.

Gerçek anlamını öğrendikten sonra bu deyimi asla kullanmak istemeyeceksiniz! 

"Fiyatı çok söyledin, bize bir kıyak çeksen olur mu?"

"Bana kıyak çek, üç günlük bir izin ver."

"Kime kıyak çektiysem, hep nankörlük gördüm."

Hayat akışımızda sık kullanırız ama durum böyle değil.      

Kıyak kelimesinin anlamı: Atlar, soylarının kalitesi yüksek olsun diye hep en iyi erkek at (aygır) kullanılarak çiftleştirilirmiş. İşte bu sırada seyis veya "kıyakçı" devreye girip, eliyle, aygırın cinsel organını yerleştirmesine yardımcı oluyormuş. Bu işleme, kıyak çekmek deniyormuş, bu işlemi yapana da kıyakçı deniyormuş.    

İnsan, akıl ve idrak sahibi bir varlıktır. Meramını ifade eder, düşüncelerini anlatır ve fikirlerini yazıya döker. İnsanlar konuşarak anlaşır, düşünceleri ve fikirleriyle değer kazanır. Hz. Ali Efendimiz: “Kişi dili altında saklıdır, konuştur, kıymetini anla” buyurmuştur. 

Ağzımızdan çıkan sözler insanın karakterinin aynasıdır. Nasıl çıktığı, ne amaçla çıktığı, edepli mi, edepsiz mi çıktığı, içeriği ruhu yansıtır.

Ağzınızdan çıkan sözcükler ayrıca sizin nasıl bir iletişim şekline talip olduğunuzu belirler, daha ziyade bir etki- tepki modeli olan iletişimde olumsuz iletişimler daha sık olumsuz olanla karşılık bulur.

Gönül ister ki yürekler öylesine olgunlaşmış olsa ki olumsuz dahi olsa tüm iletişimleri olumluya çevirebilecek sabır, edep ve beceriye sahip olsaydık.

Söz öyle bir oluştur ki, ağzınızdan bir çıkmaya görsün, ya sizi felaha ulaştırır ya da felâkete… Bu nedenle demiştir ya Hz. Ali: 'Söz ağızdan çıkana kadar o senin esirin; ağızdan çıktıktan sonra sen onun esirisin…' diye…

Söz söylemeden önce daha dikkatli olmalıyız. Söz ağzımızdan çıkmadan önce zarar gelmez ama çıktıktan sonra artık biz o sözün sahibi ve eseri oluruz. Anlamını bilmediğimiz sözleri kullanmamalıyız, bilmeyerek karşımızda ki insanı üzmüş aşağılamış oluruz.

“Hani biz İsrail oğullarından; ‘Allah’tan başkasına ibadet etmeyeceksiniz, anne-babaya, yakınlara, yetimlere, yoksullara iyilik edeceksiniz, herkese güzel söz söyleyeceksiniz, namazı kılacaksınız ve zekâtı vereceksiniz’ diye söz almıştık. Sonra pek azınız hariç, yüz çevirerek sözünüzden döndünüz.” (Bakara, 2/83.)

Bu ayetle beraber Allah (c.c), insani bir vasıf olarak, herkese güzel söz söylemeyi emretmektedir. Güzel söz söyleyip güzel davranışlarda bulunan insanlar çevresindeki insanlarla daha güzel anlaşır, onlarla arasındaki sevgi ve saygı artar. Böyle olduğu zaman toplum içerisinde huzur ve mutluluk ortamı oluşur.

Birbirini seven, birbirine saygı duyan ve birbiriyle her zaman yardımlaşan insanlardan oluşan bir toplum haline gelmiş oluruz.

Allah'a ısmarladık,

hoşça kalın...

NELER SÖYLENDİ?
@
Aydın BENLİ

Aydın BENLİ

DİĞER YAZILARI Mansur Yavaş’ı Başarıya Götüren Sır Erzurumlu Nafiz Kotan Kimdir? Su ve Gıda Savaşları Ölüyoruz ve Öleceğiz Ramazan Pişkin Hoca Öldürüldü Bu Sözlerim Sana Ben kitap okudum sen de oku! İnsan Olmak ALGI! Hayat Işığı Cmg Chine Media Group Cctv, Srs Medya İle Türkiye’de Sarıkamış’tan Dünyaya Dr.Seyfettin Boğazlı Türkye’nin içinde olacağı savaşa hayır! Ötekileştirilen Erkekler Konya Kulu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Skandal Ölümsüzlük İsrafın enleri! Kalbimin Sesi Romanı Fenomen öğretmenler kimin umurunda? Sessiz Kahramanlar ALGI Bir Kurtuluşun Hikâyesi, Sonkale Haymana En Çok İsraf Ettiklerimiz Kitap Önerisi Hemşerim Başkente Ego Otobüsünde Dehşet! Eyvah yine riya ! Enkazın altında canlar ile birlikte insanlık da kaldı! Okumak Lazım Biz bir yerde hata ettik ama nerede? Bir Kitap Bin Umut Haymana Karası Doğu Ekspresi Sahipsiz Sokak Hayvanları Projesi Tuzlu Kahve Dünya Mitomanya Aşk Acısı Çekenler, Zeigarnik Etkisi Yaşıyor Olabilir Aşk Acısı Çekenler, Zeigarnik Etkisi Yaşıyor Olabilir Terör Akran Zorbalığı Büyük Tehlike Deizm Ankara, Haymana’da Kültür ve Sanat Ankara Mamak Misket Ortaokulunda Büyük Skandal! Seçime Yaklaşırken Ptt Kargoda Ulaşılmaz Oldu Öğretmenlerin Sınav Korkusu Ulaşılamazlık, Ulaşılamaz Belediyecilik Sonkale Haymana Seçime Doğru Makama Güç Verenler Narsistlerden Uzak Durun Ak partiye kurulmuş gizli tuzaklar! Memlekette gurbetçi olmak! Kurban Bayramı Cahillik Erken Seçime Doğru Satiş Pazarlama Yorgun Savaşçi En Çok Neyi İsraf Ediyoruz! Çocuk Gülerse Dünya Güler Nerede hata ettik! Şehrimizde Ramazan-I Şerif Hayvanları Görmezden Gelemeyiz Üslup çok önemli! Teşkilâtı Mahsusa Ve Mehmet Akif Ersoy Çiftçimiz Yardım Bekliyor İslamofobi Ve İnsanlığa Saldırılar Büyük ankara depremeine az mı kaldı! Yarım simit! Terör belası! Belediyeler ne iş yapar! Kibirli Kaymakam Ve Kimsesiz Öğretmen İyilik Bulaştıralım Ciğerlerimiz Yanıyor! 5 Temmuz Şahitleri Çiftçi Zor Günler Geçiriyor!
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA