DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aydın BENLİ
Aydın BENLİ
Giriş Tarihi : 06-06-2022 17:59

Satiş Pazarlama

Son zamanlar da internet üzerinden satış ve pazarlama konusunda yurdum insanları ile bazı konularda araştırma ve diyalog içerisinde oldum.

Bazı ilgi çekici pazarlama teknikleri ile karşılaştım. ‘’keyfe keder satılık’’, ‘’Acil Satılık’’, ‘’bayandan satılık’’, ‘’memurdan satılık’’, ‘’doktordan satılık’’, ‘’askeri personelden satılık’’ gibi uzayıp gidiyor. 

Satış başlıkları ilginç ve düşün dürücü.  Anlayamadığım konu keyfe keder satılık! Çok düşündüm ama bir bağlantı kuramadım. Profesyonel anlamda araştırdığımda balon tekniği ile karşılaştım. Bazı insanlar serbest piyasa ortamında bazı ürün ve malların piyasa değerlerini yukarılarda tutmak için yaptıkları şişirilmiş satış yöntemleri uyguluyorlar.

Araba ve ev fiyatları bu balon tekniğiyle almış başını gitmiş. Reel değeri 50 kuruş olan bir mal 150 kuruş olmuş. Kiralık evlerde buna keza 500 liralık ayrık kira bedeli olan bir ev 2000 lira olmuş. Eski Türk filmleri gerçek oldu,  

Almanya’dan oğlum, kızım gelecek diyen ev sahipleri, eski kiracıları çıkarıp fahiş fiyatlara yeni kiracılara evlerini kiralıyorlar. Ev ve arsa fiyatları o kadar astronomik oldu ki artık milyonlara evler satılıyor hem de birkaç milyonlara. İnternet üzerinden geçen yılki fiyatlar ile şimdiki fiyatları araştırdığınızda aradaki büyük fırsatçılık farklarını net göreceksiniz.

Perakende ve gıda sektöründe bir ürünün fiyatı aynı ama gramajı düşürülüyor, buda yeni zam yapma tekniği olmuş. Mesele 50g olan bir çikolata 45 g düşürülmüş ve 50 g fiyatından satılıyor. Aldığınız ürünlerin eski gramajı ve yeni gramaj ve fiyatlarını kontrol ettiğinizde fark ortaya çıkacaktır.

Her geçen gün pazarlama yöntem ve teknikleri değişsin dursun, içimizdeki vicdan bu tekniğin neresinde kalıyor. İnançlarımız bu fahiş artışlara ne diyor ve nasıl bakıyor?...  

Bir toplumda sosyal adaletin sağlanabilmesi, karşılıklı hakların korunabilmesi için her şeyden önce ölçü ve tartının doğru ve düzgün olması gerekir.

Bunu temin etmek için iki şart vardır. Biri bizzat ölçeği tam yapmak; eksik, fazla veya yanlış alet kullanmamaktır. İkincisi de, tam ve doğru alıp tartmaktır.

Ölçme ve tartmanın doğru olması, bir hak, adâlet anlayışı, din ve vicdan meselesidir. "Ölçü ve tartıda hile yapanların vay haline!

Onlar, insanlardan ölçüp alırken eksiksiz alırlar. Kendileri onlara ölçerek veya tartarak sattıkları zaman eksik verirler." (Mutaffifin, 83/1-3).

İslam’a göre, alışverişlerde çeşitli mallara yüzde hesabiyle bir kâr haddi belirlenmemiştir. İhtikâr ve fahiş fiyat yasaklanmıştır. Medine’de pahalılık oldu. Fiyatlar yükseldiği için kâr haddi koyması istenildiğinde, Peygamber efendimiz, (Fiyatları koyan Allahü teâlâdır.  

Rızkı genişleten, daraltan, gönderen yalnız Odur. Ben Allahü teâlâdan bereket isterim) buyurdu. Başka bir hadis-i şerifte ise, (Kâr haddi koymayın, fiyat koyan Allahü teâlâdır) buyuruldu. Karaborsacılar, fırsatçılar tarafından [mallar saklanarak] fiyatlar yükseltilip millete zarar ve zulüm haline geldiği zaman, Belediyenin ilgililerle istişare ederek uygun bir narh, kâr haddi koyması caiz olur. (Redd-ül Muhtar)…

Allah’a ısmarladık, hoşça kalın.

 

Aydın Benli

NELER SÖYLENDİ?
@
Aydın BENLİ

Aydın BENLİ

DİĞER YAZILARI Mansur Yavaş’ı Başarıya Götüren Sır Erzurumlu Nafiz Kotan Kimdir? Su ve Gıda Savaşları Ölüyoruz ve Öleceğiz Ramazan Pişkin Hoca Öldürüldü Bu Sözlerim Sana Ben kitap okudum sen de oku! İnsan Olmak ALGI! Hayat Işığı Cmg Chine Media Group Cctv, Srs Medya İle Türkiye’de Sarıkamış’tan Dünyaya Dr.Seyfettin Boğazlı Türkye’nin içinde olacağı savaşa hayır! Ötekileştirilen Erkekler Konya Kulu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Skandal Ölümsüzlük İsrafın enleri! Kalbimin Sesi Romanı Fenomen öğretmenler kimin umurunda? Sessiz Kahramanlar ALGI Bir Kurtuluşun Hikâyesi, Sonkale Haymana En Çok İsraf Ettiklerimiz Kitap Önerisi Hemşerim Başkente Ego Otobüsünde Dehşet! Eyvah yine riya ! Enkazın altında canlar ile birlikte insanlık da kaldı! Okumak Lazım Biz bir yerde hata ettik ama nerede? Bir Kitap Bin Umut Haymana Karası Doğu Ekspresi Sahipsiz Sokak Hayvanları Projesi Tuzlu Kahve Dünya Mitomanya Aşk Acısı Çekenler, Zeigarnik Etkisi Yaşıyor Olabilir Aşk Acısı Çekenler, Zeigarnik Etkisi Yaşıyor Olabilir Terör Akran Zorbalığı Büyük Tehlike Deizm Ankara, Haymana’da Kültür ve Sanat Ankara Mamak Misket Ortaokulunda Büyük Skandal! Seçime Yaklaşırken Ptt Kargoda Ulaşılmaz Oldu Öğretmenlerin Sınav Korkusu Ulaşılamazlık, Ulaşılamaz Belediyecilik Sonkale Haymana Seçime Doğru Makama Güç Verenler Narsistlerden Uzak Durun Ak partiye kurulmuş gizli tuzaklar! Memlekette gurbetçi olmak! Kurban Bayramı Cahillik Erken Seçime Doğru Yorgun Savaşçi En Çok Neyi İsraf Ediyoruz! Çocuk Gülerse Dünya Güler Nerede hata ettik! Şehrimizde Ramazan-I Şerif Hayvanları Görmezden Gelemeyiz Üslup çok önemli! Teşkilâtı Mahsusa Ve Mehmet Akif Ersoy Çiftçimiz Yardım Bekliyor İslamofobi Ve İnsanlığa Saldırılar Büyük ankara depremeine az mı kaldı! Yarım simit! Terör belası! Belediyeler ne iş yapar! Pot kırmak, kıyak çekmek’’ Kibirli Kaymakam Ve Kimsesiz Öğretmen İyilik Bulaştıralım Ciğerlerimiz Yanıyor! 5 Temmuz Şahitleri Çiftçi Zor Günler Geçiriyor!
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA