DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Dursun Ali Tökel
Dursun Ali Tökel
Giriş Tarihi : 19-02-2016 12:56

Cedel Ve Bedel

Bugünlerde hemen her yerde; TV'lerde, internette, sanal ve basılı medyada, kahve köşelerinde, ev sohbetlerinde tartışmalar, münakaşalar, atışmalar gırla gidiyor.

Geçen gün bir ev ziyaretinde kendimi tam da böylesi bir tartışmanın içinde buldum. Birisi kendi kulvarında ateşli bir halde saldırıda, diğeriyse tam da onun karşıtı görüşüyle savunmadaydı. Şu günlerde pek çok evde olduğu gibi.

Birisi bana dönerek saldırı halinde bulunana bir şeyler söylememi istedi.

Dedim ki "konuşmanın, tartışmanın, münazaranın, münakaşanın bizim tarafımızdan konulmayan bazı temel ilkeleri var. Bu ilkeleri çiğnenmiş görüyorum. Şu anda tartışmak tam da söze yazık etmek olur!"

Bir insan söze doğrudan birilerini, bir şeyleri suçlayarak başlıyorsa ona ya katılırsınız veya karşı çıkarsınız. O ortamda tartışma olmaz, olsa olsa boğuşma olur!

Konuşan size bir şey sormamaktadır, bir şeyleri öğrenme telaşında değildir. Yapmaya çalıştığı şey, kendi fikri sabitine ortak aramaktır.

Düşüncesi kesinleşmiş, yargısı sabitlenmiş, endişe, şüphe, kaygı bertaraf edilmiş, kendi aklınca mutlak sonuca varılmıştır.

Bu insanla tartışmanın ne anlamı vardır?

Onunla tartışmanızda, size düşen onun karşısında bir kum torbası olmaktır.

Size vuracak ve rahatlayacaktır.

Yeni şeyler öğrenme, düşüncesini zenginleştirme, kendi kanaatlerine yeni bir delil arama peşinde de değildir. Sizinle bu yüzden muhatap olmamaktadır.

Bu insanla tartışmanız onun da sizin de fikir bataklığına saplanmanız demektir.

 

Cebelleşme

 

O anda işte o insanla tartışmaya girdinizi farzedin.

Yaptığınız işe tartışma, münazara, münakaşa değil cedelleşme denir. Yüce halkımız bu kelimeyi biraz değiştirerek cebelleşme haline getirmiştir.

Cedelleşerek düşmanımızı artırır, dostlarımızı azaltırız. Kesin kanaatleri kanaatimiz olmayan insanlarla cedelleşmek onların öfkesini artırır, sizin de sabrınızı azaltır.

Karşılıklı bilgimizi, kültürümüzü, insanlığımızı geliştirdiğimiz münazaraların aksine cedelleşmeyle şeytanın oyuncağı haline geliriz.

Cedeleşmek, hakikatin kapısına vardım zannınyla şeytanın kucağına düşmek demektir.

Cedelleşmek, nefsinizi kabartmak, ruhunuzu karartmak, kalbinizi daraltmak, gönlünüzü bunaltmak demektir.

O kadar cedelden sonra zaten bildiğinizden bir zerre miktarı artık şey bilmemek demektir. O kadar çabanız sizi bir buğday tanesi kadar geliştirmeyecekse bu çabanın anlamı nedir?

Bu yüzden cedelleşmek akıntıya karşı kürek çekmek demektir. İnanılmaz bir güç sarfedersiniz, o muazzam çabayla kan ter içinde kalırsınız. Ama sonuca bakın ki, bırakın zerre miktarı ilerlemeyi, yerinde bile sayamaz, sürekli gerilersiniz!

O zaman bu beyhude çabanın amacı nedir?

 

Cedelleşenlerin Sonu

 

Ne zaman cedellik bir ortamda bulunsam hemen aklıma şu hadis gelir:

Peygamberimiz buyurdular ki: "Bir kavm, içinde bulunduğu hidayetten sonra sapıttı ise bu, mutlaka cedel sebebiyle olmuştur."

[Resulullah (sav) bunu söyledikten sonra, delil olarak] şu ayeti okudu: "Onlar: Bizim tanrımız mı yoksa O mu daha iyidir? dediler. Sana böyle söylemeleri, sırf tartışmaya girişmek içindir. Onlar şüphesiz münakaşacı bir millettir." {(Zuhruf 58) Kaynak: Tirmizi, Tefsir, Zuhruf, (3250)}

Kimin tanrısı daha iyi tartışmasına girenler, kimin efendisi, başkanı, partisi, cemaati, grubu, halkası daha iyi tartışmasına girenler gibi demek ki!

Amaç aydınlanmak/aydınlatmak değil sadece karartmak. Etrafını karartanlar alemi kendilerine de karartmış olurlar.

Kendi zaafını değil de, başkalarının açığını yakalama peşinde olanlar hemen cedele sarılırlar. Kendilerinin haklılığı karşılarındakinin sefaletine bağlıdır.

Rakiplerinin zor durumda kalmaları onların suratlarında şeytani bir gülümsemeye dönüşür!

Cedelde haklı olan kazanmaz, arsız olan kazanmış gibi durur, şeytanın durumu gibi.

Peki cedelde haklı olan ne yapar!

Resulullah (sav) buyurdular ki: "Kim haksız olduğu bir münakaşayı terkederse kendisine cennetin kenarında bir ev kurulur. Haklı olduğu bir münakaşayı terkedene de cennetin ortasında bir ev kurulur." {Kaynak: Tirmizi, Birr 58, (1994); Ebu Davud, Edeb 8, (4800); İbnu Mace, Mukaddime 7, (51); Nesai, Edeb (6, 21)}

Biri, sizin fikrinizi hiç merak etmeden kendi düşüncelerini üzerinize boca ediyorsa ve sonra da dönüp "öyle değil mi?" diyorsa sizi cedele davet ediyor demektir.

Cehenneme davet, cennetten kovulmaya davet!

 

                        

NELER SÖYLENDİ?
@
Dursun Ali Tökel

Dursun Ali Tökel

DİĞER YAZILARI Cinnet Buğdayları Âlim Kime Derlermiş Bana Geleneğini Söyle... Alâmet Kıyâmeti: Şeysiz Şeyler Üzerine Özgürlük Neyimizdir Kimi Seçelim Samsun Büyüyor, Ya Kütüphanesi? Bu Kadar Aktörü Olan Eğitimden Ne Çıkar? Din Ne Kadar Umûrumuzda? Bu Hastalar Niçin Gülüyor Edilgenliğe Sığınma Yahut Sezai Karakoç Ne Diyor Ki Vefa Bayrağı Gri Alan Münafıkları Bir Süper İnsan Tasarımı Câmilerimiz Ve Kaybolan Rûhâniyetimiz Devletimiz “Akıl”Lanıyor Ben Kendimin Neyi Olurum Balık yemiyormuşuz, peki ama niçin? Tarikat, Cemaat Yoldur Varana da… Aldatanlar kimlerdendir İstemek Türkün Alfabe İle İmtihanı Âkıl Adam Kimdir? Açlıkla Doymak Bir sapma: Ölüm güzellemesi Mandelalar, Harunlar Hayatını Kaybetti De... Sizi Silkeleyenler Var Mı? Ezan deyip geçmeyelim! Bırak (ma) bu hayalleri, bana bir hayal kur! Eğitilmiş İnsan Kimdir? Öğrenci evleri de... TV'lerde Ne Konuşursak Doğru Olur Edepte fukarâ isek hakikate bigâne oluruz BİR UTOPYA: Birlik ve Beraberlik! Ramazan biraz da annedir Ayaklarımız Bize Neyi Hatırlatıyor İbadetin Nihayeti Ne İçindir? İlahi-Yat Gökten Kitaplar Kar Gibi Yağınca… 444 Bu anneler hangi yarışı kaybediyor? Görenedir Görene, Köre Nedir Köre Ne! DersHâne-TestHâne-TesellîHâne Anne-babalık çok mu kolay ki… Öte Dünya Fikri Gerekimizi anlayanlar var! Salâlar kimin için okunuyor/ Çanlar kimin için çalıyor Ruhlardaki Cömertlik Çocuklara sadece isim mi veriyoruz(3) Ahlâka İhtiyacı Olmayan Kim Gençleri Anlamak Meyve Adlarını Da Kaybetmişiz Körsel Vaazdan Görsel Vaaza Dördüncü kişi olmaktan nasıl kurtuluruz? Allah’ın Evleri İçin Layık Gördüğümüz Yerler… Kur’an da tercüme ediliyor da... Bana arşivini söyle sana kim olduğunu söyleyeyim Güç" Kurdu "Öteki" Ağılına Girerse... Körsel Vaazdan Görsel Vaaza BU ANNELER HANGİ YARIŞI KAYBEDİYOR? ORDULU CANLI BOMBA (LAR) BİR İLACIMIZ BİLE YOKMUŞ! AÇLIK TOKLARDAN, YAZMAK BİLİNÇTEN İSTEMEK
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA