Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 26-10-2020 07:40   Güncelleme : 26-10-2020 07:40

Ayırd Ediş Ve Anlayış Kabiliyeti -1

Ayırd Ediş Ve Anlayış Kabiliyeti -1

İnsana verilen en büyük nimetlerden biride anlayış ve ayırdediş kabiliyetidir. Allah vergisi bu kuvveler külli akıldan doğarlar. Cüzi akıllara doğru istidatlerine göre dağılırlar. Bu kabiliyete sahib olan bir insan, nihayetinde doğru ve isabetli kararlar verir. Doğruyu yanlıştan, faydalıyı faydasızdan, çirkini güzelden, iyiyi kötüden tam anlamıyla ayırd eder. Ayırd ediş kabiliyeti kimde varsa büyüyü gerçekten ayırd eden kişidir. Bu hassaya imanda denir. Her anlamın şekille bir görünmez bağı vardır. İnsan bu şekillerdeki anlam bağınıancak bu kabiliyetle çözer.

Hakkı bilir haddi aşmaz. İnsana daha ileri terece temyiz ve görüş kabiliyeti kazandırır. Yani insan daha iyisini en iyisini yahut en iyi ve  doğrusunu bulana dek hiç durmaz. Ta ki ,  geldiği yahut oluştuğu pak ve latif nura varana dek bu anlayış gittikçe incelir. Geldiği veya oluştuğu hakiki sıfatlarına doğru seyr ederek seyahat eder. Kimi insanda az kiminde çok bu kabiliyetin gelişmesi büyümesi daha latif hale gelmesi umulur. Kılı kırk yaran, kırkın da her parçasını ele alan bu kabiliyetlerin imanın yakine gelmesi ve ilme katkısı çoktur.

Kimde anlayış ve ayırdediş kabiliyeti yoksa, o kaybeder zarar eder. Kimde varsa kazanır. Aslında her insanda bu kabiliyet vardır. O yüzden her insanın bu kabiliyetleri geliştirmesi istenir. Ancak çoğu insan bu anlayışı hak ile batılı ayırdetmek ten ziyade kendi nefsi menfaatleri ve çıkarlarına uygun tarafta zayi eder. Yani ruhunun gönlünün tarafına kullanacağı yerde nefsinin tarafında kullanır. Bu da çocuğun bulduğu değerli bir incinin kıymetini bilmemesine benzer. Gider onu bir ekmek fiyatına midesi için ucuza bir kalpazana satar. Elinde altınları olan insanın bunları nerede ve nasıl ne amaçla kullanacağı harcayacağını bilmemesine benzer. Nihayetinde o böyle durdukça yaman bir hırsızın ona dost olması kaçınılmaz olur. Bir gaflet anında onu aldatır ve dolandırır. Sermayesi yiter.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Recep YAZGANRecep YAZGAN