DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Kevser KARSLIOĞLU
Kevser KARSLIOĞLU
Giriş Tarihi : 13-06-2018 13:01

Yeme Problemi Olan Çocuklar İçin Çözüm Önerileri

Çocuklara sağlıklı yeme alışkanlığı kazandırmaya çalışmak ebeveynler için oldukça meşakkatli bir süreç haline gelebiliyor.  Bu noktada çocuğun yeme reddi nedenini tespit edip ona göre doğru adımlar atmak çok önemli. Gürbüz çocuk seven, çocuğun kilosu ne kadar fazlaysa sağlığının da o kadar iyi olacağını düşünen bir toplum olduğumuz için aslında çocuklarda yeme problemine bizler de zemin hazırlayabiliyoruz.

Yeme problemi olan bir çocuğunuz varsa lütfen öncellikle bir hekime danışarak gerekli muayene ve tahlilleri yaptırın. Tamamen sağlıklı tek problemi iştahsızlık olan çocuklar için bir kaç önerim olacak. Burada çocuğumuzun tamamen sağlıklı ve yememesi için hiç bir nedeni olmadığını varsayıyoruz. Çünkü diş çıkarma dönemi, sindirim sistemi rahatsızlıkları gibi bazı sorunlar veya havanın çok sıcak dahi olması bebeğimizde iştahsızlığa yol açabilir.

1- Çocuğumuza kendi başına yemesi için izin vermeliyiz. Evet, her yer kirlenebilir.  Zahmetli bir yöntem olabilir ama özellikle küçük bebekler için (6 ay-1 yaş) ilgi çekici olacaktır. Ona vereceğiniz yiyeceğin püre ya da sıvı halde olması gerekmez. Çocuğun damağı ile ezilebilecek yumuşaklıkta olması yeterlidir.  Yiyecekleri bebeğinizin önüne koyun ve müdahale etmeyin. Alıp ağzına götürmesi oldukça başarılı bir durumken yiyeceklere sadece dokunuyor olması bile ilk etapta yeterli. Daha fazlası için "Bebek liderliğinde Beslenme" dediğimiz "BLW" yöntemini araştırabilirsiniz.

2-Bebeğiniz 1 yaştan büyükse şekilli, figürler içeren tabaklar hazırlamayı deneyebilirsiniz. Mutlaka ilgisini çekecektir. Bunu yaptığınızda yine çok müdahale etmeden kendi yemesini sağlayın, "hadi çocuğum adamın saçını yiyelim" vs. şeklinde onu yönlendirebilirsiniz.

3- Çocuğunuza asla "yemeğini yersen çikolata vereceğim, parka götüreceğim" tarzında yaklaşımlarda bulunmayın.  Bu söylemler yemek yemeyi katlanılması gereken bir durum olarak algılamasına neden olur ve psikolojik olarak da oldukça zararlıdır.

4- Çocuğunuzu yemeye zorlamayın, ısrar etmeyin. Kendinizi onun yerine koyun mama sandalyesine oturtulup ağzınıza kaşıkla bir şeyler verilmesi eğlenceli bir durum değil. Bu yüzden ilk madde çok önemli. Ben çocukların kesinlikle kendileri yemeleri gerektiğini düşünüyorum.

5-Yemiyor diye sağlıksız alternatifler sunmayın. Çocuğunuz brokoliyi reddetti ve yeter ki yesin diye ona patates cipsi veriyorsanız hata yapıyorsunuz. Çocuğunuzun damak zevkine saygı duymanız önemli fakat mutlaka seveceği sağlıklı bir alternatif yaratabilirsiniz.

6- Yemeyen bir çocuğunuz varsa ona doğru beslenme alışkanlığı kazandırabilmek için yapmanız gereken şey yemek yemekten zevk almasını sağlamak.

TV, tablet veya televizyon karşısında yedirmekten bahsetmiyorum tabi ki. Bir şeyler izleyerek yemek yiyen çocuklar yemeyi bir eylem olarak görmedikleri için ilerde doyma duygusu olmayan, aceleyle ayaküstü yemek yiyen bireyler haline geliyor.

7- 2 yaştan 3 yaşa kadar çocukların yeme isteğinin azalması olağan ve geçici bir durumdur.

8- Çocuğunuzla birlikte sofraya oturup birlikte yemeniz çok önemli. Unutmayın çocuklar anne babalarını taklit ederek öğrenirler.

9- Çocuğunuza sürekli yemek teklif etmeyin. Öğün saatleriniz belirli ve düzenli olsun bu saatler dışında yemek teklif etmemeye çalışın.

10- Çocuğunuz ne kadar yiyeceğine kendisi karar versin. Daha fazla yemesi için zorlamayın. 

Yeme problemi olan çocukların hem kendileri, hem de aileleri zor bir süreç yaşarlar. Bu durumda çocuğa öfkelenmek, kızmak, cezalandırma yöntemine başvurmak yanlıştır ve sorunu daha da derinleştirir. İçinden çıkılamayacak bir durumda olduğunuzu düşünüyorsanız lütfen zaman kaybetmeden uzman desteğine başvurun.

Kevser Karslıoğlu

NELER SÖYLENDİ?
@
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA