Samsun Haber
Giriş Tarihi : 14-11-2019 13:13   Güncelleme : 14-11-2019 13:13

10. Sosyal Uyum Çalıştayı Samsun’da Gerçekleştirildi

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanlığı ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) iş birliği ile düzenlenen “Sosyal Uyum Çalıştayı-10” 13 Kasım 2019 Çarşamba günü Samsun’da gerçekleştirildi.

10. Sosyal Uyum Çalıştayı Samsun’da Gerçekleştirildi

Uluslararası koruma ve geçici koruma kapsamında bulunan yabancılarla ev sahibi toplumun sosyal uyumunu arttırmak amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı personeline yönelik düzenlenen çalıştaya; Samsun Vali Yardımcısı Mehmet AKTAŞ, Genel Müdür Yardımcımız Dr. Gökçe OK, Uyum ve İletişim  Dairesi Başkanımız Dr. Aydın Keskin KADIOĞLU, BMMYK Temsilcisi İsmet YASAK, İl Müftüsü Veysel ÇAKI, İl Göç İdaresi Müdürümüz Yusuf ÇAKICI ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Programın açılışında konuşan Samsun Vali Yardımcısı Mehmet AKTAŞ: “Sosyal uyum;  göçmenlerimizin bulunduğu şehrimizde kendisini rahat ve huzurlu hissetmesi, temel insani ihtiyaçlarını insan onuruna yakışır bir şekilde karşılayabilmesi, göçmen ve ev sahibi toplum arasında birlikte yaşama kültürünün gelişmesi, uyumun ahenkli bir şekilde toplumsal yaşamın akışını sağlanması, sosyal istikrarın hem sağlanması hem de teminat altına alınması açısından son derecede önemlidir.” ifadesinde bulundu.

Bugün Türkiye’de göçmenin adı Suriyeli olmuş bu çok büyük bir haksızlık diyerek katılımcılara seslenen Genel Müdür Yardımcımız Dr. Gökçe OK: “Hangimiz göçmen değiliz ki, biz insan için yaşayan insanı özne yapan, merkeze koyan bir medeniyetin çocuklarıyız. Türkiye insanlığa ve vicdana hizmet ediyor. Göç politikalarını kurgulamak, yönetmek ve yürütmek ile ilgili olarak biz bugün dünyanın hiçbir ülkesinin gerçekleştiremediği ve erişemediği bir kapasite ve özveri ile başarı hikayeleri yazıyoruz. Uyum demek kalıcılık demek değil biz bu işlere yeni de başlamadık. Biz bütün taşra teşkilatımız ile birlikte 200’ü geçen faaliyet gerçekleştirdik.” dedi.

Uyum ve İletişim  Dairesi Başkanımız Dr. Aydın Keskin KADIOĞLU ise şöyle konuştu: “Türkiye için göç yeni bir olgu değildir. Bu coğrafya tarihin her döneminde yoğunluğu ve sayıları değişmekle birlikte göç akınına tanıklık etmişir. Ancak son dönemde bu göç akınları ciddi oranlarda artış göstermiştir.  Sosyolojik olarak göç olgusuna hazır olan Türkiye, yaşanan yoğun göç akınları sonucunda hukuki ve idari alt yapısını da hızlıca geliştirmiş ve dünyaya örnek olabilecek bir göç yönetim sistemi kurmuştur.”

BMMYK Temsilcisi İsmet YASAK: “Bu tür etkinlikler; iki toplum arasındaki iletişimin daha doğru bilgilerle nasıl yapılacağı ile ilgili bir çalışmadır. Temenni ediyoruz ki çalışmanın sonucunda bu doğru bilgileri iletişim içerisinde bulunduğunuz insanlara aktararak aslında akılllarda var olan önyargıların ortadan kaldırılmasına yönelik bir çalışmadır, bir çabadır.” şeklinde konuştu.

İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Hanife ÖZTÜRK ERDİM ise konuşmasında; sığınmacı çocuk ve ailelerinin dil becerilerinin geliştiğinin, Türkçeyi iyi konuşan ve yazan sığınmacı öğrenci ve yetişkin sayısında artış sağlandığının, öğrenci ve ailelerin birlikte yaptıkları faaliyetler ile Türk toplumuna entegrasyonları ve uyumlarında artış olduğunun ve okullara kayıt ve devamlılık oranlarında da artış yaşandığının altını çizdi.

İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olanıdır hadisini hatırlatan İl Müftüsü Veysel ÇAKI: “Eğer bir yerde bir göz yaşı varsa biz buna göz yumamayız.” dedi.

İl Göç İdaresi Müdürümüz Yusuf ÇAKICI ise konuşmasında; Samsun Göç İdaresi Müdürlüğü olarak kamu düzenini ve güvenliğini koruma perspektifi taşıyan ve göçmenlerin insan haklarını korumayı amaçlayan etkili bir göç yönetimi gerçekleştirilebilmesi için gayret sarfettiklerini belirtti.

Programda, Göç Uzmanı Emrullah OKUR; Yabancıların Sosyal Uyumları ve Doğru Bilinen Yanlışlar, İl Göç Uzmanı Kamil ÜRETİR; Yabancıların Sosyal Hakları, Yükümlülükleri ve Sosyal Uyumları, Diyanet İşleri Başkanlığından Ahmet SÜNETÇİ; Yabancıların Din Hizmetlerinden Etkin Faydalanması ve Yönlendirme Mekanizması, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinden İsmet YASAK; Yabancıların Uyum Güçlükleri, Nedenleri ve Saha Gözlemleri, Milli Eğitim Bakanlığından Kadir ALTUNKAYNAK; Yabancıların Okul Kaydı ve Yönlendirme İşlemleri konularında bilgilendirme sunumu yaptı. Soru-cevaplara da yer verilen çalıştay iki oturum şeklinde gerçekleştirildi.

Programın ardından, Genel Müdür Yardımcımız Dr. Gökçe OK, Uyum ve İletişim  Dairesi Başkanımız Dr. Aydın Keskin KADIOĞLU ve beraberindeki heyet 2015’te Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen Tasarımcı Hassan MASSIRI’nin evine konuk oldu. Sudiarabistan Kralına yaptığı özel resim ile GUINNESS Rekorlar Kitabı’na giren MASSRI özel tasarımı ile hazırladığı Türk Bayrağını Genel Müdür Yardımcımız Dr. Gökçe OK, Uyum ve İletişim  Dairesi Başkanımız Dr. Aydın Keskin KADIOĞLU’na hediye etti.

adminadmin