Güncel
Giriş Tarihi : 19-04-2014 12:07   Güncelleme : 19-04-2014 12:07

34 YILDA TEK ÇİVİ ÇAKILMADI!

Samsun’da 34 yıllık Site Camii Çarşısı’nın acil olarak restore edilmesini isteyen çarşı esnafı, 34 yıldır tek bir çivinin dahi çakılmadığını öne sürerek yerel yöneticileri göreve çağırdı.

34 YILDA TEK ÇİVİ ÇAKILMADI!
Samsun’da dönemin belediye başkanı Kemal Vehbi Gül’ün öncülüğünde yapımına 1976 yılında  başlanan ve 1982 yılının Ramazan ayında hizmete açılan Site Camii’nin altında bulunan çarşının esnafı, yerel yöneticilerden restore talebinde bulundu.
 
SÖZLER UNUTULDU

Site Camii Çarşısı'nın Samsun’un markası olduğunu ancak bu markaya sahip çıkılmadığını belirten esnaf Mustafa Gündoğdu, “1982 yılında yarışma sonucu hazırlanan proje ile Site Cami ve Çarşısı ortaya çıkmıştır. Çarşımız 34 yıllık mazisiyle şehrimizin önemli bir markasıdır ve halka mirastır. Bu mirasa sahip çıkmak ise yerel yöneticilerin görevidir. Çarşının şu an içerisinde bulunduğu durum içler acısıdır. Yağmur yağdığında tavanı akan, harabe bir hal içerisinde bırakılan Site Camii Çarşısı maalesef öz evlat olmasına rağmen üvey muamelesi görüyor. Kentsel dönüşüm yasası kapsamına sokulmalı ve bu değere sahip çıkılmalı. Biz esnaf olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Bir proje hazırlansın ve restore çalışmaları yapılır. Ticaret canlanır, istihdam artar, turizme katkı sağlanır. İstanbul’daki Mısır Çarşısı neyse Samsun’daki Site Camii Çarşısı da aynıdır. AVM’lere yapılan yatırımların binde biri buraya yapılsa ortaya bir şaheser çıkartılabilir. Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz 1999 seçimlerinden önce adaylığı sürecinde çarşıya gelmiş ve gerekli çalışmaların yapılacağını söylemişti. Yıl 2014 oldu hala kendisinin yapacağı çalışmayı bekliyoruz. 34 yıldır buraya tek bir çivi çakılmamış, aksine mevcut çivileri de sökülmüştür” dedi.
 
RESTORE ŞART

Çarşısının içerisinde bulunduğu fiziksel şartlar karşısında zor anlar yaşadıklarını söyleyen esnaf Emre Ergün ise, “Ülkemizin başka bir şehrinde böyle bir çarşı olsa belediye başkanları süsler, parlatır ve turizme katkı sağlayacak bir hale getirir. Ama bizim çarşımızın durumu ortada. Fiziksel koşullarından memnun olunmayan Site Camii Çarşısı’nda bir yenileme şarttır. Yapılacak düzenlemenin ardından çarşımız bölgenin önemli alış veriş yerlerinden birisi haline gelecektir” diye konuştu.
 
Haber Gazetesi - Ahmet Çağdaş ÇATOĞLU  
adminadmin