Samsun Haber
Giriş Tarihi : 08-06-2023 12:12   Güncelleme : 08-06-2023 12:12

Atakum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okulda Akran Arabuluculuğu Öğrenci Çalıştayı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Atakum İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü ve Akran Arabuluculuk Derneği (AKRANDER) arasında 2022 yılında imzalanan protokolle başlayan, ortaokul ve liselerde uygulanması açısından Türkiye’de bir ilk olan, “Okulda Akran Arabuluculuğu Barış Yapıcı Lider Öğrenci Yetiştirme Projesi”nin “Öğrenci Çalıştayı” yapıldı.

Atakum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okulda Akran Arabuluculuğu Öğrenci Çalıştayı

 

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi konferans salonunda gerçekleşen öğrenci çalıştayında; Atakum ilçesindeki lise ve ortaokullarda 2022 yılında eğitimlerini tamamlayan 239 akran arabulucu barış lideri öğrenci, okullarını temsilen konuşmalarını yaparak, görüş ve önerilerini dile getirdiler.

YETİK: “Akran arabuluculuğu, öğrencilerin öz yönetim ve sorumluluk duygularını geliştiriyor”

Çalıştayda konuşan Atakum İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet İrfan Yetik, akran arabuluculuğunun önemine değinerek “Okullarımızda Akran Arabuluculuğu Barış Yapıcı Lider Öğrenci Yetiştirme Projesi ile şiddetin önlenmesi, çatışma ve anlaşmazlıkların müzakere edilerek barışçıl yollarla çözümlenmesi amacıyla öğrencilerimizin akran arabulucu olarak yetiştirilmelerini hedefledik. Arabuluculuk; öğrenciler arasında yaşanan anlaşmazlıkları öğrencilerin, yine kendi akranlarından olan arabulucu öğrencilerden yardım alarak, konuşarak ve bu sorunlara bizzat kendilerinin çözüm yolları bulduğu ve dolayısıyla öz denetim ve sorumluluk duygularının geliştirildiği bir yöntemdir. Akran arabulucuları adil ve tarafsız olan, etkili iletişim becerileri eğitimini tamamlamış, arabuluculuk konusunda bilgi ve beceriye sahip öğrencilerimizden oluşmaktadır.” dedi.

OMÜ PDR Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Esat Şanlı ise 3 kurumun iş birliğinden doğan projede yer almaktan duydukları mutluluğu belirterek, “Projemiz sivil toplum kuruluşu olan AKRANDER, Atakum İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü ve Üniversitemiz iş birliği ile gerçekleşmesi bakımından önem arz etmekte.” diyerek projenin, bireylerin psikolojik iyi oluşunu artırması ve toplum barışına katkı sağlaması temennisi içerisinde olduklarını belirtti.

AKRANDER Başkanı Nejdet Göğüsdere, yapılan iş birliğinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, bu projenin; gençlerin kendilerini ifade edebilmesi, karşısındakini sabırla dinlemeleri, diğerkâm (empatik) olabilmeleri, kendilerine güvenmeleri ve dolayısıyla başarıyı yakalayabilmeleri açısından önemli ve kayda değer özellikler taşıdığına atıflarda bulundu.

Proje kapsamında, Atakum ilçesindeki lise ve ortaokullarda yetiştirilen 239 akran arabulucu barış yapıcı lider öğrenci; barış, diyalog, empati, anlaşma, uzlaşı, uyum sağlama ve bu yolda çalışma, birliktelik gibi değer ve meziyetlerin okullarda problem çözme vasfı olarak öğrencilere kazandırılması ve gelecekte müzakereci arabulucu kişiler olmayı hedefledikleri ifadelerini kullanırken, okullarında oluşturulan akran arabuluculuğu odaları ve materyallerini en işlevsel haliyle kullanmaya çalıştıklarını, anlaşmazlık ve çatışma durumlarında akranlarına arabuluculuk yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

Atakum protokolü de çalıştayda yer aldı

Çalıştayda; Atakum Kaymakamı Kemal Yıldız, Atakum İlçe Millî Eğitim Müdürü Mehmet İrfan Yetik, OMÜ PDR Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Esat Şanlı, AKRANDER Başkanı Necdet Göğüsdere ile protokol üyeleri ve öğrenciler katıldı.

 

Recep YAZGANRecep YAZGAN