Samsun Haber
Giriş Tarihi : 26-03-2021 07:02   Güncelleme : 26-03-2021 08:17

Çarşamba Biyokütle Enerji Santrali "Abdal Irmağı Deşarj Raporu Temiz!"

Çarşamba Biyokütle Enerji Santrali'nin, bazı çevrelerce dereyi kirletiyor iddiaları 'Çevre Müdürlüğü'nün su numunesi alarak yaptırdığı ölçümleriyle' yalanlandı.

Çarşamba Biyokütle Enerji Santrali

Analiz yapılan su değerlerine göre, "Tüm değerler sınır değerlerin altında' çıktı.

Samsun'un Çarşamba ilçesinde faaliyet gösteren Çarşamba Biyokütle Enerji Santrali'nden Abdal Irmağı'na deşarj yaparak, 'dereyi kirlettiği iddialarıyla' ilgili analiz raporları adeta 'Bir bardak suda fırtına koparıldığını ortaya koydu. Raporlarda 'Tüm değerler normalin altında çıktı'

Doğa ve çiftçi dostu' sloganıyla temiz enerji üretimini sürdüren Oltan ve Köleoğlu Şirketi'ne ait, Biyokütle Enerji santralı yöre halkına katkılarını sürdürürken, ortaya atılan 'dereyi kirletiyor' iddialarına da, devlet kurumlarının sudan aldığı numunelerin analiz raporlarıyla yanıt verdi. Abdal Irmağı'nı kirlettiği öne sürülen biyokütle santralle ilgili yapılan kara propaganda sonrası harekete geçen Çevre İl Müdürlüğü dere suyundan numune alarak, analiz için laboratuara gönderdi..

SINIR DEĞERLERİN ÇOK ALTINDA ÇIKTI

Kirletiliyor denilen Apdal Deresi’nden alınan su örneğinin analizinden çıkan sonuç, OKE yetkililerini şaşırtmazken, çarpıcı analiz raporları adeta 'Bir bardak suda fırtına çıkarılmak istendiğini ortaya koydu. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün paylaştığı analiz raporlarında, numune olarak alınan suda laboratuar ortamında yağ, gres, katı madde, sıcaklık , klorür, sülfat ve Demir ölçümleri ve hatta balık biyo deneyi analizleri yapıldı. Çıkan sonuçlarda, Özellikle yağ sınır değer 20 iken, 10, katı madde 150 iken 20, sıcaklık değeri sınır değer 35 iken, 16.1 olarak tespit edildi. Klorür, sülfat ve Demir de ise analiz sonuçları sınır değerlerin çok altında olarak tespit edildi. Balık biyo deneyinde ise sınır değer 10 iken, analizde 8 olarak belirlendi.

NE ÇEVREYE NE SUYAZARARI OLMADIĞI ORTADA

OKE yetkilileri analiz sonuçları sonrası şunları söyledi: "İşletme Geçici faaliyet belgesi başvuru aşamasında sunmuş olduğu bilgi ve belgeler çerçevesinde faaliyet gösteren Oltan Köleoğlu Enerji,  hava emisyon ve atık su deşarjı ile ilgili deşarj detaylarını il müdürlüğüne sunmuş, tüm mevzuat hükümlerine uyulacağını taahhüt etmiş ve başvuru kapsamında Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından uygunluk belgesi almıştır. Atık su deşarjına ilişkin olarak, numuneler Samsun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü personeli gözetiminde alınmıştır. T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü – Yetkili Ölçüm ve Analiz Laboratuarları tarafından yapılan analiz sonuçları Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği limit değerlerinin oldukça altında, Çevreye herhangi bir zarar oluşturmayacak değerlerde olduğu akredite laboratuar sonuçları ile kanıtlanarak deşarja uygun bulunmuştur".

Recep YAZGANRecep YAZGAN