Güncel
Giriş Tarihi : 06-11-2020 09:03   Güncelleme : 06-11-2020 10:35

Doğu Karadeniz’de ABD’ye En Fazla İhracat Trabzon’dan

Samsun'un 2016 yılında 367 milyon dolar olan ihracat rakamı yüzde 90 artışla 2019'da 710 milyon dolara yükseldi, hedef ise 1 milyar dolar.

Doğu Karadeniz’de ABD’ye En Fazla İhracat Trabzon’dan

Samsun bu hedefin batık ve iflasın eşiğindeki ticaret ve borsa oda başkanlarıyla tutup tutmayacağını tartışmaya bile açamamışken atı alan Üsküdar’ı geçiyor.

 

2020 Yılı ilk 10 ayında Doğu Karadeniz Bölgesinden Amerika Birleşik Devletlerine 29.974.675 $ tutarında ihracat gerçekleştirilmiş olup, bahse konu ülkeye gerçekleştirilen ihracatımızda bir önceki yılın aynı dönemine göre %51 oranında artış yaşanmıştır. Doğu Karadeniz Bölgesi 4 ilinden ABD’ye yapılan ihracatın %64 lük kısmı tek başına Trabzon ili tarafından gerçekleştirilmiştir. Trabzon ilinden bu dönemde ABD’ye 19.322.830 $ tutarında ihracat gerçekleştirilerek ihracatta %36 oranında artış sağlandı.

 

Doğu Karadeniz Bölgesinden ABD’ye gerçekleştirilen ihracatta en fazla ihracatı gerçekleştirilen sektör olarak Savunma Sanayi Sektörü birinci sırada yer almaktadır. Savunma Sanayi Sektöründe Trabzon ve Giresun illerinde faaliyet gösteren fabrikalarda üretilen tabancalar ABD’ye ihraç edilmektedir. Bu sektörde yapılan ihracatta %333 gibi rekor düzeyde artış sağlandı.

 

En fazla ihracat gerçekleştirilen ikinci sektör ise fındık ve mamulleri sektörü olup, bölge illeri arasında ABD’ye en fazla fındık ihracatı Trabzon ilinden gerçekleştirildi.

 

Rize’de ise ABD’ye siyah çay ihracatı gerçekleştirilmiş ve çay ihracatımızda bir önceki yıla oranla %48 oranında artış yaşandı.

 

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Saffet KALYONCU; Karadeniz Bölgesinin ihracat merkezi olan Trabzon ilinden ABD’ye yapılan ihracatın her geçen yıl arttığını ve 2020 yılının ilk 10 ayında ABD’ye yapılan ihracatta %36 oranında artış yaşanarak, Bölgeden gerçekleştirilen ihracatın %64 lük kısmının tek başına Trabzon ili tarafından gerçekleştirildiğini belirtti. DKİB Başkanı KALYONCU; dış ticaretimizde önemli partnerimiz olan ABD’ye yönelik Bölgeden yapılan ihracatın her geçen yıl gelişme gösterdiğini; Bölgede son teknoloji ile donatılmış fabrikalarda üretilen sanayi ve tarım ürünlerini ABD’ye ihraç etme başarısı gösteren ihracatçılarımızın ihracat hacmini her geçen gün daha üst rakamlara çıkardığını ifade etti. Savunma Sanayi ürünleri ile işlenmiş fındık ihracatının yapılan ihracatın önemli kısmını oluşturduğunu; bunun yanında Bölgemizde üretilen makine, siyah çay ve nargile tütünü ihracatının da gerçekleştirildiğini, önümüzdeki dönemde Doğu Karadeniz Bölgesinden ve Trabzon ilinden ABD’ye tüm sektörlerde ihracatın daha üst rakamlara ulaşmasından ümitli olduklarını ifade etti.  

    

Recep YAZGANRecep YAZGAN