Güncel
Giriş Tarihi : 25-09-2015 16:24   Güncelleme : 25-09-2015 16:24

Ege Adalarındaki Sığınmacılar Türk Turizmini De Vurdu

Kurban Bayramı tatilini Yunanistan’ın Ege’deki turistik adalarında geçirmek isteyen Türklerin yüzde 50’si, Ege’deki adaların sığınmacılar tarafından adeta işgal edilmesinden dolayı rezervasyonlarını iptal ettirdi

Ege Adalarındaki Sığınmacılar Türk Turizmini De Vurdu
Kurban Bayramı tatilini Yunanistan’ın Ege’deki turistik adalarında geçirmek isteyen Türklerin yüzde 50’si, Ege’deki adaların sığınmacılar tarafından adeta işgal edilmesinden dolayı rezervasyonlarını iptal ettirdi.
Yunanistan’ın ağır ekonomik krizin içerisinde bulunması nedeniyle umudunu turizme bağlayarak restaurant, konaklama ve eğlence sektöründeki fiyatlarını düşürmesinin cazibesi bile Türklerin Kurban Bayramı tatilini bu adalarda geçirmeye ikna etmedi. Bu kapsamda, birkaç ay öncesinden Kurban Bayramı tatilini başta Midilli olmak üzere Kos ve Sakız gibi Yunan adalarından geçirmek isteyen Türklerin rezervasyonlarını yarı yarıya iptal etti. Ege kıyılarından yasa dışı yollarla bir AB ülkesi olan Yunanistan’ın Ege’deki adalarına giden göçmenlerin yanı sıra Kurban Bayramı’ndaki hava muhalefetinin bu iptallerin en büyük nedeni olarak gösterildi.
Ayvalık ile Midilli arasında feribot seferleri düzenleyen özel bir firmaların yetkilisi Hasari Kaplan, “Bu sene Ayvalık Deniz Hudut Kapısı’ndan Midilli Adası’na yönelik yoğunluk beklediğimiz gibi değil. Aslında beklentilerimiz büyüktü. Ancak hava muhalefetinin yanı sıra Midilli’deki göçmenler nedeniyle çok ciddi rezervasyon iptali oldu. Çoğu Türk turist konaklamalı gitse bile; günü birlik Midilli’ye gidip, geri dönüş yapmak istiyor. Midilli’ye Avrupa’dan gelen turistlerin sayısında da aynı oranda düşüş yaşanıyor” şeklinde konuştu.
Geçtiğimiz yıllara nazaran yıl genelinde bakıldığında bu yıl Ayvalık’tan Midilli’ye geçişte ciddi bir artışın olduğunu kaydeden Ayvalıklı turizm acentesi sahibi Eşref Jale ise, “Ama son birkaç aydır Ege Adalarındaki sığınmacılar nedeniyle düşüş var. Sığınmacıların Ege’deki toplama kampları Midilli ve Kos adasında. Mesela Kos Adası’nda turizm neredeyse bitme noktasına geldiğini söylüyor arkadaşlarım” dedi.
Ege Adalarındaki sığınmacıların gelen turistlere herhangi bir saldırı da bulunmadığına işaret eden Jale, “Sığınmacılar haklı olarak günlerce banyo yapmamış durumdalar. Tuvalet ihtiyaçlarını yollarda yapmak zorunda kalıyorlar. Bunlarda Midilli’ye gitmek isteyenlerin rezervasyonlarını iptal etmesine neden oluyor. Haliyle bu durum en çok da Ayvalık’tan Midilli’ye yolcu taşıyan biz turizm acentelerini de olumsuz yönde etkiliyor. Avrupalı turistlerin de Midilli başta olmak üzere Ege adalarını bu olumsuz tablo nedeniyle tamamen terk etti" diye konuştu.
Öte yandan geçtiğimiz yıl Ramazan Bayramında 5 bin, Kurban Bayramında da 5 bin olmak üzere yaklaşık 10 bin kişinin Ayvalık’tan Midilli’ye gitmesine karşın bu yıl Kurban Bayramı arifesindeki 1 haftalık sürede bu sayını sadece 2 bin ile 2 bin 500 kişi arasında kaldığı öğrenildi.
adminadmin