Samsun Haber
Giriş Tarihi : 12-05-2019 13:53   Güncelleme : 12-05-2019 14:35

İlkadım Belediyesi Mültecilere Hayat Hakkı Tanımıyor!

Samsun İlkadım Belediyesi zabıta ekipleri Suriyeli ve Iraklılara ait işyerlerinde yüzde 75 Türkçe zorunluluğu getirmesine rağmen aynı hassasiyeti İngilizce olan tabelalar için uygulamaması tepki çekiyor.

İlkadım Belediyesi Mültecilere Hayat Hakkı Tanımıyor!

İlkadım Belediyesi Iraklı ve Suriyelilere ait işyerlerinin tabelaların tek tek söktü.

Iraklı ve Suriyeli mültecilerin yoğunluklu olduğu yerlerde yapılan denetim İstiklal Caddesine inemedi.

İlkadım Belediyesi daha da ileri giderek Suriyelilere ait iş yerlerindeki yabancı tabela, afiş ve reklamları kontrol etmek için Yabancı Uyruklu İşyerlerinin Denetimi için bir de özel  ekip kurdu.

Gelen şikayetleri anında değerlendirme iddiasıyla İlkadım Belediyesi Zabıta ekipleri Çiftlik Mahallesi, Hakkı bey ve Saadet Caddesi'nden başlayarak ilçe genelinde denetim yaptı.

Yapılan denetimlerde Arapça tabelalar, çalışma izni ve iş yeri ruhsatı incelenirken kanunlara uymayan, zabıtayı görünce dükkanın kapatıp giden  iş yerleri hakkında ise tespit tutanağı tutuldu.

DİLENSİNLER Mİ?

Suriyeli ve Iraklı sığınmacıların yoğun yaşadığı ilçenin İlkadım olduğunun altını çizen İlkadım Belediyesi Zabıta Müdürü Şeref Sarı'' Şehrimizde, son yıllarda Suriye uyruklu vatandaşlarımız tarafından çok sayıda işyeri açarak yerleşik düzene geçildiği aşikar. Bu işyerlerinin büyük bir kısmı da yine Suriye uyruklu vatandaşlarımıza hitap ettiğinden tanıtımlarına yönelik tabela, pankart ve flamaları da yabancı harf ve kelimelerle yazılmıştır. İşyerlerinde TSE standartlarına uyan esnaflarımız gibi Suriyelilerde kanunlarımız uymak zorunda” dedi ama neden sadece Arap alfabesiyle yazılmış tabelaları söktüklerini, Latin alfabesiyle yazılmış İngilizce tabelalara neden müdahale etmediklerini açıklamadı.

Diğer yandan Iraklı ve Suriyeli mülteciler işyerlerini kendi milletlerinden insanlara hitap etmek için açtıkları için Arap alfabesi dışında bir dil bilmeyen mülteciler için hangi dil ile tabela hazırlamaları konusuna da bir açıklama getirilmedi.

adminadmin