Bu saray, Doğu-Batı yönünde yaklaşık 7.600 metrekare genişliğinde bir alan üzerine yapılmıştır. Saray'ın mimarları aslına bakılacak olursa Ahıskalılardır. Birinci Dünya Savaşı'na kadar da Beyazıt Sarayı bu saraydan yönetilmiştir.
Saray'ın iç kısmı olarak bazı kısımları tek, bazı kısımları iki, bazı kısımları da bodrum dahil üç katlı yapılmıştır. Bir sarayda bulunması gereken bölümler olarak; aşevi, cami, eğlence yerleri, hamam, uşak ve seyis odaları, harem, harem odaları, toplantı salonları, mahkeme salonu, muhafız koğuşları, cephanelik, tavlalar ve bunlarla birlikte bodrum katlarında çeşitli hizmet odaları da yer almaktadır. Her odada dolaplar, ocaklar da vardır.
Tarih ve Sanat Tarihi alanları için eşsiz bir değer ve özelliğe sahip olan bu Saray, anıtsal taçkapısı, diğer avluların kapıları gibi süsleme, kabartma, zengin bitki motifleriyle beraber Selçuklu sanatının özelliklerini de içerisinde barındırır. Saray'ın doğu cephesi savunması en zor olan cephe olmasına rağmen bu kısım aynı zamanda Saray'ın girişidir. Camisi, tek kubbeli ve iki ayrı renklerdeki taşlarla örülmüştür. Caminin kıble duvarının dış bölmesinde kalan türbe, geometrik desenlerle ve bitkisel motiflerle süslenmiştir.