Sağlık
Giriş Tarihi : 12-05-2023 10:39   Güncelleme : 12-05-2023 10:39

Karın Ağrısı Ameliyat Gerektirebilir Mi

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Kadir Dicle her karın ağrısının ameliyat gerektirmediğini belirterek, karın ağrısının sebeplerini gerekli tetkikler ve muayene sonucu tespit edilebileceğini söyledi.

Karın Ağrısı Ameliyat Gerektirebilir Mi

Büyük Anadolu Hastaneleri Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Kadir Dicle, "Her karın ağrısı ameliyatlık değildir. Karın ağrılarını değerlendirmek için ultsason, tomografi yada gerekli tetkikleri yaparak muayene ederek karar verilmektedir. Bazı karın ağrıları ilaç tedavisi ile rahatlayan ağrılardır. Bazı karın ağrılarında ameliyat ile tedavi edilebilmektedir. İlaç tedavisi ile rahatlayan ağrılar genelde enfeksiyon, inflamasyon, bazı otoimmün hastalıkları olmaktadır. Ameliyat gerektiren hastalıklar ise, apandisit, safra kesesi taşı, tümör, bağırsak delinmesi yada mide delinmesi gibi sebeplerde ameliyat gerekmektedir.

Hastalığın tipine göre bazı ağrılar artıp azalan ağrılardır. Bazı ağrılar da künt ağrılardır, sürekli aynı düzeyde devam ederler. Ağrıların arasında genel çok fark yoktur, biz hekimler genel tetkikler ve muayeneler ile çözmekteyiz. Bunu kişi dışardan anlayamaz. İçi boş organların ağrıları genellikle artıp azalan, bıçak saplanır çekilir gibi ağrılar olur. İçi dolu organ solit organ denilen ağrıları ise eşit olur künt bir seviyede devam eder. Genellikle içi boş organların ağrıları mide iltihabı, bağırsak iltihabı ve idrar yolu enfeksiyonları ile karşılaşılır. Bu ağrılar ilaç ile geçemekte ameliyat gereksinimleri daha azdır.

Geçmeyen karın ağrılarında mutlaka bir hekime danışılmalıdır. Gerekli tetkik ve muayeneler yapılmalıdır." diyerek sözlerine son verdi.

Recep YAZGANRecep YAZGAN