Sağlık
Giriş Tarihi : 09-04-2018 12:05   Güncelleme : 09-04-2018 12:05

Karnımızdaki canlı bomba!

Abdominal aorta karındaki ana atardamarımızdır. Bunun balonlaşmasına abdominal aort anevrizması ya da karın ana damarının balonlaşması denir. Bu balonlaşma aort duvarının zayıf olduğu alanlarda gelişir. VM Medical Park Samsun Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği’nden Op. Dr. Tolga Önder, Aortun içinden pompalanan kanın basıncı, zayıflayan kısmın bir balon gibi dışarıya genişlemesine neden olduğunu belirterek, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Karnımızdaki canlı bomba!

Birçok aort anevrizması, semptomlara neden olacak büyüklüğe gelmeden önce, yıllar boyunca yavaşça ve sinsice büyür. Büyük anevrizmalar bile hiçbir semptom vermeyebilir .Çok fazla büyüdüğünde yırtılabilir ve hayati tehlike oluşturan bir kanamaya veya ani ölüme yol açabilir. Semptomlar meydana geldiğinde,  en yaygın görüleni göğüste karında ağrıdır. Ağrı aralıklı veya sürekli olabilir. Bazı kişiler abdominal aort anevrizmasının semptomu olarak karınlarında nabız gibi ritmik bir atım hissi olduğunu söyler. Yırtılan bir anevrizma ise genellikle ani ve şiddetli bir ağrıya, ve anevrizmanın yeri ve kanama miktarına bağlı olarak şuur kaybına veya şoka yol açar. Yırtılmış anevrizma acil tedavi gerektirir.

Aort anevrizması için risk faktörleri: Ateroskleroz (arter duvarlarında sertleşme) , 60 yaş üstü olmak, yüksek tansiyon ,diyabet ,yüksek kolesterol , sigara içme ve kalıtsal nedenlerdir. Herhangi bir semptom vermeyen çoğu anevrizma, genellikle diğer bir ilgisiz durum için yapılan rutin sağlık muayeneleri sırasında keşfedilir. Bazı durumlarda ise, anevrizmanın semptomlara neden olacak kadar büyümesi ve hastanın bunun üzerine doktora gitmesiyle anlaşılır.  Özellikle 60 yaş üstünde iseniz, yüksek tansiyon, ve sigara içimi öyküsü varsa karnınızda patlamaya hazır canlı bir bomba olabilir. Hayatı tehdit eden bu durumu kalp ve damar cerrahisi polikliniğine başvurmanız durumunda basit bir ultrason taraması ile tespit etmemiz ve önüne geçmemiz mümkündür.

Son yıllarda hastalığın tedavisinde büyük aşamalar kaydedilmiştir. Eskiden oldukça büyük kesilerle karın açılarak hastalıklı bölge çıkarılıp oraya suni bir damar dikilerek yapılırdı. Günümüzde ise artık cerrah kasık alanına küçük kesiler yaparak balonlaşan bölgeye stent yerleştirebilmektedir. Kısaca endovasküler tamir  adını verdiğimiz bu yöntem ile işlem birkaç saat sürmekte ve 2-3 gün süren kısa yatış süresi ile avantaj sağlamaktadır.     

adminadmin