Genel
Giriş Tarihi : 07-12-2017 13:37   Güncelleme : 07-12-2017 13:37

Kentsel Dönüşümde Sosyal Estetik Döngü Önerisi!

Sosyal yaşam dönüşümü ve istekleri ile mekansal yapılı çevre dönüşümü ve yer seçim eğilimi her zaman birbirine koşut gitmiyor.

Kentsel Dönüşümde Sosyal Estetik Döngü Önerisi!

Farklı sosyo-ekonomik yapıdaki insanların sosyal estetik ihtiyaç teorisi; Maslow'un temel ihtiyaçlar kademelenmesi meşhur üçgeni, ters üçgene dönüştürebilecek potansiyeller taşıyor.

Türkiye yerleşimlerinde ve imar mevzuatında, yerinde dönüşüme odaklı, dikey müteahhitlik dönüşümlerin kentlere ve sosyal dönüşüme kattığı pek fazla şey yok diyen Çalgüner; kentsel dönüşümde bir konut emlak havuzu kurulmalı. Kentsel, kırsal ve yarı kırsal yerleşimlerde, il sınırları içindeki mekansal ve sosyal dönüşüm talebinde bulunan mülk sahipleri bir emlak havuzuna alınmalı ve belediye veya bir dönüşüm şirketi tarafından finansal teşvik ve ödeme sistemleri ile yönlendirme yapılarak, dönüşüme girmek isteyen aileler; takas yolu ile farklı sosyal ve mekansal çevre isteklerine denk düşecek insanların gelecekteki farklı yaşam tercihleri doğrultusunda karşılıklı rotasyonal değişime geçirilebilirler.

Devre tatil mülk sistemine benzer bir sisteme de benzetilebilecek bu fonlandırılarak desteklenecek sistemin; kalıcı konut mülkiyetleri içinde geçerli olabileceğini söyleyen Tahir  Çalgüner;  kırsaldan yarı kırsala ve kente olan yaşamsal dönüşümün tam tersi bir dönüşümü de gelecekte yaşayacağız... Kentler boşalıp şehirler önemini artırırken kent içi alanlarında her zaman karşılıklı bir alıcısı olacaktır dedi.

Sağlıklı dönüşüm ve homojen olmayan renkli sosyal estetik çevrelerinde bu doğal dönüşümsel döngü ile sağlanabileceğini söyleyen Çalgüner; Yık-yap sistemi ve TOKİ tipi dönüşüm modelinin sıkıntıları ve dikey mimarinin kentsel ekonomiye negatif etkileri ve çözümsüzlükleri ile oluşan yapay sosyal-estetik sorunları ortadadır. dedi.

adminadmin