“Adalet ve Kalkınma Partisi Çorum Milletvekili Yusuf Ahlatçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, ilçe belediye başkanları ve teşkilat mensupları ile birlikte Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salon’da ORTAK AKIL TOPLANTISI yaptı.
Ne ortak akılmış be.
Şunu bir türlü kabullenemedik en iyi akıl ortak akıl olamaz.
Ortak akıl bir topluma verilecek en büyük cezadır.
Kimlerin aklını bir araya getirdiniz sonra ortak akıl oluşturdunuz?
Bir araya getirdiğiniz kişilerin konuşulan konuda en iyi akla sahip olduğuna kim karar verdi?
Bakım ben size bu şehirde ortak akılla yapılan işlerin bir kısmını hatırlatayım da ortak akıl nasıl bir akılmış anlayalım birlikte…” diye yazan Demircioğlu, ortak akıl toplantılarında alınan kararların genellikle yetersiz ya da hatalı olduğunu belirterek, Samsun’da bu yaklaşımla hayata geçirilen yanlış projelere örnekler verdi.
ÇARŞAMBA HUKUK FAKÜLTESİ ÖRNEĞİ
Demircioğlu, 2008 yılında Çarşamba ilçesine açılan Ali Fuat Başgil Hukuk Fakültesi'ni eleştirerek, şu sorunlara dikkat çekti:
“Fakültede görev yapan profesörlerin, merkeze uzaklık nedeniyle ilçeye gelmekten kaçındığı belirtiliyor.
Öğrencilerin, eğitim kalitesinden şikâyet ederek fakültenin merkeze taşınması talebinde bulundukları vurgulanıyor.
Hukuk Fakültesi’nin ilçede, Ziraat Fakültesi’nin ise tarım potansiyeline sahip Çarşamba yerine merkezde bulunmasının plansız bir kararın sonucu olduğu ifade ediliyor.
ALT GEÇİT VE DİĞER ÖRNEKLER
Otogar (eski Bafra Garajı) Alt Geçidi: Ortak akıl ile yapılan bu proje, yağışlarda su baskınları yaşanması nedeniyle sıkça eleştirilmişti.
Sorunun çözümü için yeniden milyarlarca lira harcandığına dikkat çekildi.
Bafra Eczacılık Fakültesi: Fakültenin Bafra’da açılması, eğitim kalitesi ve yer seçimi açısından ortak akıl kararlarının olumsuz örneklerinden biri olarak değerlendirildi.
“ORTAK AKIL” KAVRAMINA ELEŞTİRİ
Demircioğlu, ortak akıl toplantılarında alınan kararların verimsiz olduğunu savunarak şu soruları gündeme getirdi:
Ortak aklı oluşturan kişiler gerçekten uzman mı?
Kararların etkileri ve sonuçları ne kadar başarılı?
Yazısında “Ortak akıl kendini en akıllı zannedenlerin ortaya çıkardığı, işe yaramayan ve toplum için zararlı sonuçlara yol açan bir yaklaşımdır” ifadelerini kullanan Demircioğlu, bu yaklaşımın projelerde ciddi planlama hatalarına neden olduğunu belirtti.
ELEŞTİRİNİN ARDINDAKİ GERÇEKLER
Demircioğlu’nun eleştirileri, Samsun’da yapılan bazı projelerin uygulama aşamasında karşılaşılan sorunlar ve kaynak israfı gibi konular üzerinden değerlendirilirken, bu tür karar alma süreçlerinde uzman görüşüne daha fazla önem verilmesi gerektiğini vurguluyor. Yazının amacı, “ortak akıl” kavramının sadece popüler bir söylem olarak kullanılmasından çok, somut başarılar ortaya koyması gerektiğine dikkat çekmek.