Sağlık
Giriş Tarihi : 29-09-2021 11:18   Güncelleme : 29-09-2021 11:18

Prostat Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

Prostat hastalıkları idrar yapma şikayetleri ile kendini gösterir. Sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma, zorlanma, idrara geç başlama, gece idrara çıkma ve idrarı tam boşaltamama hissi en sık gördüğümüz şikayetler arasındadır. Nadiren de olsa idrarla kanama veya idrarını hiç yapamama şikayetleri ile de hastaneye başvuran hastalar olabilmektedir

Prostat Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

Prostat hastalığında ailesel yatkınlığı olanlara erken takip uyarısı

 

Büyük Anadolu Hastaneleri Üroloji Uzmanı Op.Dr. Bülent Çelik , “Prostat kanseri erkeklerde akciğer kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanser türüdür. Ailesel yatkınlığı olan erkek hastalara 40'lı yaşlarda erken takip önermekteyiz.” dedi.

 

 

 

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Üroloji Uzmanı Op.Dr. Bülent Çelik Prostat hakkında önemli bilgiler verdi.

 

 

 

Prostat Nedir?

 

Op.Dr. Bülent Çelik, "Prostat mesane tabanında idrar çıkış kanalının etrafını saran bir bezdir. Bu bez salgılarıyla üreme fonksiyonlarında görev almaktadır. Yaşla birlikte erkeklerde büyüme yapmaktadır. Bu bezin büyümesi şikayetlere yol açmaktadır. Belirli yaşla birlikte erkeklerin şikayetleri artmaya başlayınca kaynaklar eğer ailesel yatkınlık varsa prostat takibinin 40'lı yaşlardan itibaren yapılması önerilmektedir. Prostat hastalıkları iyi huylu ve kötü huylu olarak ikiye ayrılmaktadır.

 

Prostat Kanseri Nasıl Tedavi edilir?

 

 Prostat kanseri erkeklerde akciğer kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanser türüdür. Ailesel yatkınlığı olan erkek hastalara 40'lı yaşlarda erken takip önermekteyiz. Prostat hastalıklarında en önemli olan ilk evreyi yakalamaktır. İyi huylu prostat hastalıkları hastada şikayete yol açarak hastanın doktora gitmesini sağlarken, kötü huylu prostat hastalıklarında ise şikayetler daha geç görülmektedir. Ailede prostat öyküsü olan hastalar gecikmeden doktora başvurmalarını önermekteyiz. Prostat kanserinin önüne geçmek için yılda bir kez  PSA testi yapılması gerekmektedir. PSA testi prostattan salınan bir maddenin takip edilmesidir. PSA testinin yılda bir kez yapılması ile hastalığa yeterince önlem alınmış olunmaktadır. Yapılan PSA değerlerinde bir yükselme var ise hastalığın tanısı konularak tedavisine başlanmaktadır.

 

Prostat kanserleri tedavi ile yüz güldürücü sonuçlar aldığımız ve erken tanı ve tedavi sonrası hastaların tamamına yakınının şifa bulduğu hastalıklar arasındadır.

 

Prostat Hastalıklarında erken tanı önemli

İyi huylu prostat hastalıklarında ilk tedaviye sıklıkla medikal tedavi şeklinde başlarız. Medical tedavi ile devam eden hastada iyileşme gözlenirken hasta yaşantısını daha memnun geçiriyorsa bir müddet daha ilaç tedavisine devam edilmektedir. Medical tedaviler aslında Cerrahi tedaviyi ötelemek adına yapılmaktadır. Hastada bu konuda bilgilendirilir. Cerrahi işlemin bir gün olabileceği konusunda hasta bilinçlendirilir. Uygun bir şekilde tedavisi yapılmayan prostat hastalıklarında böbrek yetmezliğine kadar gidebilecek sonuçlar görebilmekteyiz. Prostat kanseri tanısında ilk yaptığımız işlemler parmakla rektal muayene ve PSA kontrolüdür. Hastanın psa değerlerinde yükseklik ve veya muayenesinde şüpheli bir durum varsa kesin tanı için prostat biyopsisi yapmaktayız

Prostat kanserinde tedavi nedir

Biyopsi sonucuna göre hastada prostat kanseri saptamışsak tedavi planlarız. Hastanın yaşı, hastalığın evresi, tümörün agresiflik derecesi ve hastanın ek sağlık risklerine göre tedavi şekli değişmektedir. Yaş grubuna göre genç ve ek sağlık problemi olmayan hastalarda altın standart tedavi cerrahidir. Cerrahi yöntem hastanın tüm prostat dokusunun çıkarılması esasına dayanır. Erken evrede tanı konulan hastalara bu tedavi yöntemi yüksek oranda şifa ile sonuçlanmaktadır. Erken tanı aynı zamanda hastalığın olası nüks oranını da en aza indirmektedir. İleri yaş, ilerlemiş evre hastalık, cerrahi sonrası nüks ya da hastanın ek sağlık problemlerinin fazla olduğu durumlarda radyoterapi, hormonoterapi ve kemoterapi de tedavi alternatifleri arasındadır. Tedavi seçenekleri tamamıyla hastanın yaşı, genel sağlık durumu ile belirleyicilik kazanmaktadır. Prostat kanserinde uyguladığımız radikal prostatektomi birkaç farklı teknik ile yapılabilmektedir. Bu yöntemler açık cerrahi, laparoskopik cerrahi ve robotik  cerrahi şeklindedir. Radikal proststektomi cerrahisi tekniğe göre 2 ila 5 saat arası sürmekte olup hasta sıklıkla 3-4 gün içerisinde taburcu edilmektedir." diyerek sözlerine son verdi.

Recep YAZGANRecep YAZGAN