Türkiye
Giriş Tarihi : 14-04-2021 08:12   Güncelleme : 14-04-2021 08:27

Ramazan Ayının İlk İki Haftasında Tedbirleri Biraz Daha Sıkılaştırarak Kısmi Kapanma Uygulamasına Geçiyoruruz!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’nın ardından basın açıklaması yaptı.

Ramazan Ayının İlk İki Haftasında Tedbirleri Biraz Daha Sıkılaştırarak Kısmi Kapanma Uygulamasına Geçiyoruruz!

Toplantıda ele alınan konulara dair açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Sözlerime başlarken milletimizin ve tüm İslam âleminin bugün ilk orucunu tuttuğumuz ve ilk iftarını yapacağımız Ramazan-ı Şerifini tebrik ediyorum. Rahmet, mağfiret ve bereket ayı olan Ramazan’ın milletimizle birlikte tüm insanlığın sağlık, huzur, güven dolu günlere kavuşmasına vesile olmasını diliyorum. Müslümanlar olarak bu ayın her gününü ibadet ve manevi arınma yanında helalleşme, dayanışma, yardımlaşma, iyiliği ve sevgiyi yüceltme fırsatına dönüştüreceğimize yürekten inanıyorum. Rabbimden bizleri Ramazana ulaştırdığı gibi sağlık ve afiyetle bayrama da eriştirmesini niyaz ediyorum.

Dünyanın neresinde bir kalbi buruk, gözü yaşlı, yüreği yaralı, sıkıntı içinde bir masum, bir mağdur, bir garip varsa hepsinin de Ramazan ayı hürmetine felaha, kurtuluşa, selamete kavuşması için dua ediyoruz.

 

“FİNANSAL DALGALANMALARIN ÜSTESİNDEN GELECEK TEDBİRLERİ KARARLILIKLA UYGULUYORUZ”

Ekonomide üretim tarafında işler gayet iyi gidiyor. İhracatımız her ay rekorlar kırarak artarken fabrikalarımız mal yetiştirmek için gece-gündüz çalışıyor. Organize sanayi bölgelerimiz başta olmak üzere tüm üretim merkezlerinde gözle görülür bir hareketlilik var.

 

Taleplere yetişebilmek için sürekli yeni yatırımlar, kapasite genişletmeler, ilave istihdamlar yapılıyor. Üreticilerimizin yeni makine tedarikindeki lojistikleri, ham madde ve ara malındaki küresel sıkıntılar olmasa çok daha büyük atılımlar gerçekleştireceklerini biliyoruz.

 

Türkiye’nin reel ekonomik durumunu asla yansıtmayan finansal dalgalanmaların üstesinden gelecek tedbirlerimizi kararlılıkla uyguluyoruz. Bu çerçevede verdiğimiz mücadeleyi kısır siyasi kampanyalarının aracı hâline dönüştürmeye çalışanları hiç değilse böyle kritik bir dönemde ülkelerinin ve milletlerinin yanında saf tutmaya davet ediyorum.

 

Türkiye’nin terör örgütleriyle, darbe heveslileriyle, ekonomik tetikçilerle, siyaset mühendisleriyle, sosyal kargaşa çıkartma gayretleriyle mücadelesinde gerçekten kritik bir safhaya geldik.

 

Artık 2023 hedeflerinin sembolü hâline geldiği bu mücadeleyi kazandığımızda önümüzde daha aydınlık bir dönemin kapıları açılacak. Aksi bir durumda ise Türkiye’yi yeniden 1970’lerin, 1990’ların kaotik devrine geri döndürmek isteyenlere gün doğacaktır. Ancak birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize, hedeflerimize sahip çıkarak aşabileceğimiz bu mücadelenin önünü tıkamak isteyenlere aradıkları fırsatı vermeyeceğiz.

 

“HER KESİMDEN İNSANIMIZI DESTEKLEYEREK ZOR GÜNLERİ RAHATÇA GEÇİRMELERİNİ TEMİN ETMENİN YOLLARINI ARIYORUZ”

Diğer yandan, salgının ülkemizi etkilediği ilk günlerden itibaren alınan tedbirler sebebiyle işleri aksayan tüm kesimlerimizi destekliyor, yanlarında yer alıyoruz. Bu çerçevede içeride, özellikle de hizmetler sektöründe yaşanan sıkıntıları yakından takip ediyoruz.

 

Salgın tedbirleri sebebiyle faaliyetlerine ara vermek veya sınırlandırmak zorunda kalan esnaflarımızı pek çok başlık altında destekliyoruz. Bugüne kadar sadece Sosyal Koruma Kalkanı başlığı altında verdiğimiz karşılıksız desteklerin tutarı 60 milyar lirayı aşmıştır. Buna rağmen esnaflarımızın bir an önce eski düzenlerine dönmek istediklerinin de farkındayız. Bilhassa turizm sektörü tüm hazırlıklarını tamamlamış vaziyette şartların normale dönmesini bekliyor.

 

Hükûmet olarak her kesimden insanımızı destekleyerek bu zor günleri rahatça geçirmelerini temin etmenin yollarını arıyoruz. Ciro katkısından kira yardımına, uygun şartlarda kira imkânından çeşitli başlıklardaki hibelere kadar pek çok yol ve yöntemle esnaflarımıza sahip çıkıyoruz. İstihdamın sürdürülmesi ve artırılmasını temin için verdiğimiz teşvikler sayesinde bu alanda altından kalkılamayacak yıkımlar yaşanmasının önüne geçtik. Emeklilerimizin durumlarını her fırsatta iyileştirecek adımlar atıyoruz. Salgın sürecinde hayata geçirdiğimiz paketlerden biri de, geçmişte 66 liradan başlayan en düşük emekli maaşını 1500 liraya çıkarmaktı.

 

Çiftçilerimize bu yıl için 24 milyar liralık destek bütçesi ayırdık. Bununla yetinmedik, sezonu geçmek üzere olduğu için ürünleri depolarda çürüme tehlikesiyle karşı karşıya olan patates ve soğan üreticilerine de geçtiğimiz günlerde bir müjde verdik, bu ürünlerin belirli bir kısmını Toprak Mahsulleri Ofisimiz vasıtasıyla satın alarak ihtiyaç sahibi ailelere ücretsiz hibeye başladık. Önemli üretim merkezleri olan Niğde, Eskişehir ve Ankara’da son üç günde yaklaşık 7 bin 500 ton patates ve kuru soğan alınarak 15 ilimize sevk edilmiştir. Satın alma ve dağıtım işlemleri önümüzdeki günlerde de sürecektir.

 

Ayın şekilde Edirne başta olmak üzere çeltik üreticilerimizin yaşadığı sıkıntıları da yine Toprak Mahsulleri Ofisi’nin başladığı alımlarla çözüme kavuşturuyoruz.

 

Dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki Millet Kütüphanesi’nde gençlerimizle birlikteydik, sohbetimizin başlıklarından biri de gençlerimizin istihdamı konusunda yaptıklarımız ve daha neler yapabileceğimizdi. Ülkemizde artık hiçbir evladımız okul öncesinden üniversiteye kadar her kademede dilediği seviyeye kadar eğitim alma imkânına sahiptir. Geçmişte çok büyük sorun kaynağı olan bu safhayı açtığımıza göre, artık tüm dikkatimizi ve enerjimizi gençlerimizi bugünün ve geleceğin dünyasında karşılığı olan alanlara yöneltmeye verebiliriz.

 

“ÖZEL SEKTÖRDEKİ ÇALIŞMA ALANLARINA YÖNELEN GENÇLERİMİZE VERDİĞİMİZ DESTEKLERİ ARTTIRIYORUZ”

Bugünkü toplantımızda da özellikle Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza verdiğim talimatla bütün organize sanayi bölgelerinde, endüstri bölgelerinde vesaire oralardaki bütün işverenlerle çok daha yakın, sıcak irtibata geçip gençlerimizin üniversiteyi bitirdikten sora değil, üniversiteyi bitirmeden staj döneminden başlamak üzere istihdamının sağlanmasını kendilerine talimat olarak verdik.

 

Gençlerimizin eğitim kurumlarında aldıkları altyapının üzerine kendi gayretleriyle ilave edecekleri kabiliyetlerle geliştirmeleri gerekiyor.

 

Kamudaki sınırlı istihdam yerine özel sektördeki çok daha geniş çalışma alanlarına yönelen gençlerimize verdiğimiz destekleri arttırıyoruz. Son olarak başlattığımız bir projeyle belirli şartlara sahip özel sektör kuruluşlarında istihdam edilecek her kişi için 100 bin lira kredi imkânı getirdik. Kamunun ve belediyelerin yürüttüğü projeler için de genç istihdamını zorunlu kalıyoruz.

 

Gençlik ve Spor Bakanlığımız bu yıl sözleşmeli ve işçi kadrosunda toplam 8 bin 121 kişiyi istihdam edecektir. Şehit yakınları ve gazilerimizin istihdamını en son yaptığımız 333 atamayla toplamda 45 binin üzerine çıkarttık.

 

İş hayatında giderek daha etkin âale gelen kadınlarımıza verdiğimiz destekleri de artırarak sürdürüyoruz.

 

Türkiye’yi hizmet ve eser siyasetiyle nice badirelerin üstesinden gelerek hamdolsun bugünlere ulaştırdık. Salgının yol açtığı sıkıntıları çözecek olan da, ülkemizi salgın sonrasında yeniden şekillenecek küresel siyasi ve ekonomik sistemde hak ettiği yere çıkartacak olan da yine biziz.

 

“AŞILAMADA TOPLAMDA 19 MİLYONU BULAN RAKAMIMIZLA DÜNYADA İLK SIRALARDA YER ALIYORUZ”

Milletimizin moralini bozmaya, içini karartmaya, zihnini bulandırmaya yönelik hiçbir söz ve eyleminin bu ülkeye en küçük bir faydası olmadığı gibi, yol açacağı karmaşa da hepimize ilave yükler getirecektir. Bunun için herkesi teenniyle hareket etmeye, hayırda yarışma, hak ve hakkaniyet çizgisinden ayrılmamaya davet ediyoruz.

 

Türkiye, salgının sağlık boyutunu başarıyla yürüttüğü gibi alınan tedbirlerin olumsuz etkilerini azaltma konusunda da dünyadaki en başarılı ülkeler arasında özellikle yer alıyor. Avrupa başta olmak üzere pek çok yerde hâlâ yaygın şekilde süren kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılması planlarının gerisinde kalmamak için gayret gösteriyoruz.

 

Her fırsat bulduğumuzda tedbirleri gevşeterek normalleşme sürecini başlatıyoruz. Aşılamada toplamda 19 milyonu bulan rakamımızla dünyada ilk sıralarda yer alıyoruz, tedarik imkânlarını genişleterek bu rakamı hızla attırmak için tüm kapıları zorluyoruz. Ancak vaka ve vefat sayılarımızın artış gösterdiği durumlarda ister istemez tedbirleri sıkılaştırmaya mecbur kalıyoruz.

 

Ülkemizdeki tabloyu yakın ilişki içinde olduğumuz yerler başta olmak üzere dünyadaki genel gidişatın gerisine düşürmemiz gerekiyor, aksi takdirde salgının önümüze getirdiği fırsatları yeteri kadar değerlendirememe riskiyle karşı karşıya kalabiliriz. Son dönemde bilhassa büyük şehirlerde artan vaka ve vefat sayıları bizi tedbirleri yeniden sıkılaştırmaya yöneltti. Her ne kadar sağlık sistemimizi zorlayacak bir durumla karşı karşıya değilsek de bu gidişata seyirci kalamazdık.

 

Geçtiğimiz Kabine Toplantımızda çoğu Ramazan ayıyla birlikte başlayacak bir dizi tedbiri kamuoyuyla paylaşmıştık. Bugünkü toplantımızda süreci tüm boyutlarıyla yeniden değerlendirdik. Amacımız, ülkemiz ve milletimiz için en doğrusunu yapmaktır.

 

“VATANDAŞLARIMIZDAN TEMİZLİK, MASKE VE MESAFE KURALLARINA RİAYET EDEREK MÜCADELEYE DESTEK VERMELERİNİ RİCA EDİYORUM”

Bu çerçevede Ramazan ayının ilk iki haftasında tedbirleri biraz daha sıkılaştırarak kısmi kapanma uygulamasına geçiyoruz. Amacımız, bu iki haftalık sürede vaka ve vefat sayılarında önemli oranda düşüş sağlamaktır. Şayet bu iki haftalık dönemde hedeflediğimiz tabloda beklediğimiz oranda iyileşmeyi temin edemezsek, devamında çok daha sert uygulamaların gelmesi kaçınılmaz hâle gelecektir.

 

Vatandaşlarımın her birinden ‘TMM’ diye ifade ettiğimiz temizlik, maske ve mesafe kurallarına riayet ederek bu mücadeleye destek vermelerini hassaten rica ediyorum.

 

Aynı şekilde aşı sırası gelenlerin de bu imkânı derhâl değerlendirmelerini istiyorum. Aşının vaka ve vefat sayılarını düşürmedeki etkisi gözlemlerle, rakamlarla tespit edilmiştir.

 

Ülkemizin geçmişte de tecrübe ettiği kısmi kapanma çerçevesinde şu hususlar uygulamaya geçilecektir.

 

Hafta sonu sokağa çıkma sınırlaması uygulaması sürerken, hafta içi sokağa çıkma sınırlamasının saatleri akşam 19:00 ve sabah 05:00 olarak güncellenmiştir. Sokağa çıkma saatlerinde zorunlu hâller dışında şehirlerarası seyahatlere izin verilmeyecektir.

 

Bir süre önce ara verdiğimiz 65 yaş üstü ve 18 yaş altının şehir içi toplu taşıma araçlarını kullanma sınırlamasını yeniden getiriyoruz.

 

Kamuda saat 16:00’da bitecek şekilde dönüşümlü ve esnek mesai yeniden yaygınlaştırılacak, hamileler ve kronik hastalığı olanlar ile 10 yaş altı çocuğu bulunan kadın personel idari izinli sayılacaktır.

 

Şartları uygun olan özel sektör firmaları da bu yönde teşvik edilecektir.

 

Eğitimde sınav sürecinde olan 8. ve 12. sınıflar ile okul öncesi eğitim kurumları dışındaki tüm kademeler uzaktan eğitimle faaliyetlerini sürdürecektir.

 

Yeme-içme hizmeti veren kafe, kıraathane, lokal, çay bahçesi, spor salonu ve benzeri mekanlar faaliyetlerine bayram sonrasına kadar ara verecek.

 

Lokanta ve benzeri işletmeler ise Ramazan boyunca sadece belirlenen saatlerde paket ve gel-al hizmetiyle çalışmalarını yürütecektir.

 

Düğün, nişan, kına, nikâh, genel kurul ve benzeri bütün toplantılar ile kapalı alanlarda yapılan etkinliklerin tamamı bayram sonrasına kadar ertelenmiştir.

 

Oteller sadece kendi müşterileriyle sınırlandırılmış şekilde hizmet verebilecek, sahte rezervasyon ve benzeri hilelere göz yumulmayacaktır.

 

Konaklama tesisleri ile evlerde toplu iftar ve benzeri organizasyonlar gerçekleştirilemeyecektir.

 

Konuyla ilgili diğer ayrıntılar İçişleri Bakanlığımızca bu gece yayınlanacak genelgeyle duyurulacak, uygulama da yarın akşam saati itibariyle başlayacaktır.

 

Rabbim yar ve yardımcımız olsun. Hepinize sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum, kalın sağlıcakla.”

Recep YAZGANRecep YAZGAN