Eğitim
Giriş Tarihi : 03-06-2025 19:03

Reform Çağrısı

Eğitim-Bir-Sen ve İbn Haldun Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen “Türkiye’de Yükseköğretimin Yeniden Yapılandırılması Uluslararası Kongresi”nin ardından yayımlanan sonuç bildirisiyle, yükseköğretim sisteminin yeniden yapılandırılmasına yönelik 11 maddelik kapsamlı bir reform çağrısı yapıldı.

Reform Çağrısı

Bildiride, “Yükseköğretim kurumlarının yönetiminde yetkilerin tek bir merkezde temerküz etmesini önleyen ve yükseköğretim çalışanlarının her türlü karar mekanizmasında yer almalarını sağlayan nitelikte yeni bir yükseköğretim kanunu hayata geçirilmeli” ifadeleriyle güçlü bir yasal değişiklik vurgulandı.

 

Kongre, 26-27 Mayıs 2025 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilirken, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ile ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy’un yanı sıra Türkiye, Kanada, Endonezya ve Mısır’dan rektörler, akademisyenler ve sivil toplum temsilcileri katılım sağladı. Kongrede 40 bildiri sunulurken, 78 akademisyenin katkısıyla hazırlanan sonuç bildirisi kamuoyuyla paylaşıldı.

 

Bildiri, yükseköğretimde sadece yapısal değil; ahlaki, entelektüel ve kültürel düzeyde de bir paradigma değişimine ihtiyaç olduğunu vurguladı. YÖK’ün mevcut yapısının stratejik rehberlik sağlayan evrensel bir kuruma dönüşmesi gerektiği belirtilirken, üniversitelerin bürokratik formalitelerden arındırılarak bilimsel ve toplumsal rehberlik misyonuna yeniden odaklanması gerektiği ifade edildi.

 

Öğrenci, akademik ve idari personel ile yetkili sendika temsilcilerinin senato ve üniversite yönetim kurulu çalışmalarına katılımı önerilen bildiride, üniversitelerde “Katılımcı Konseyler” oluşturulması, akademik sendikaların karar süreçlerine dâhil edilmesi ve üniversite özerkliğinin yasal güvenceye alınması çağrısı yapıldı. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı ile eğitim fakülteleri arasında sağlıklı ve sürdürülebilir bir iş birliği modeli önerildi.

Sonuç bildirisinde yükseköğretime dair reform önerileri şu 11 başlık altında toplandı:

 

Yükseköğretim yapısının dönüştürülmesi

Kalite anlayışının yeniden tanımlanması

Üniversite özerkliği ve katılımcı yönetişim

Öğretmen yetiştirme sisteminin yeniden inşası

Kontenjan planlamasında arz-talep dengesi

Akademik kariyer süreçlerinde liyakat ve şeffaflık

Bilimsel üretimde nitelik odaklı değerlendirme

Değerler eğitimi ve ahlaki gelişim

Yerli düşünce ekseninde medeniyet temelli eğitim modeli

Üniversiteler arası iş birliği ve bölgesel koordinasyon

Öğrenci odaklı yönetim ve geri bildirim mekanizmaları

 

Sonuç bildirisine göre, yükseköğretim sisteminin evrensel değerleri içeren ama yerli ve milli kimlikten beslenen bir eğitim anlayışıyla yeniden yapılandırılması, Türkiye’nin medeniyet birikimiyle barışık yeni bir üniversite modelinin inşasını zorunlu kılıyor.

 

adminadmin