Samsun Haber
Giriş Tarihi : 19-11-2022 18:04   Güncelleme : 19-11-2022 18:04

Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Karın İçi Aort Damar Yırtığı Evar Yöntemi İle Tedavi Edildi

Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine baygınlık ve genel durum bozukluğu ile başvuran 72 yaşındaki Mehmet Karaaslan’ın yapılan tetkiklerinde böbrek fonksiyon testlerinde ileri derecede bozukluk ve aort damarının karın içindeki kısmında 8 cm çapında aort anevrizmasının olduğu ve anevrizmada yırtık olduğu tespit edildi.

Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde  Karın İçi Aort Damar Yırtığı Evar Yöntemi İle Tedavi Edildi

 

Hasta Mehmet Karaaslan acil olarak anjiyografi ünitesine alındı ve Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Emrah Ereren ve Dr. Öğr. Üyesi İlker Hasan Karal tarafından kasık damarlarından girilerek karın içi anevrizması EVAR yöntemi ile kapatıldı. Bu işlem ile karın içine olan kanama da durduruldu. İşlem sırasında sol böbrek atardamarında da çok ciddi darlık olduğu görüldü ve bu darlık da renal stentleme yapılarak açıldı. Hastanın işlem sonrası böbrek fonksiyon testleri düzeldi ve 5 gün sonra şifa ile taburcu edildi.

Yapılan işlemler konusunda bilgi veren Dr. Öğr. Üyeleri Ereren ve Karal ;   Aort anevrizması hayatı tehdit eden çok önemli bir sağlık sorunu. Hastamıza acil olarak teşhis koyup, Endovasküler Yöntemle Anevrizma Tedavisi ( EVAR ) ile operasyonu gerçekleştirdik. Aynı seansta sol böbrek atardamarına da müdahale ederek, stentleme işlemi yaptık, zamanında yapılan müdahale ile hastamız sağlığına kavuşmuş oldu’’ diye belirttiler.

Karın içi Aort Anevrizması

Aort damarının duvar yapısında gelişen bozulma sonucu, karın bölgesi seviyesinde normal çapının 1.5 katından daha geniş olması durumuna deniyor. İleri yaştaki erkeklerde daha sık görülüyor. Genel olarak toplumda 10 binde 2-3 oranında rastlanıyor. Görülme oranı 50 yaşın üzerindekilerde yüzde 3, 65 yaşın üzerindekilerde ise yüzde 5-6 seviyelerine ulaşabiliyor.

Tanı Yöntemleri Neler?

Hastanın şikayetlerine göre yapılan değerlendirme ve muayene sonrasında, ultrasonografiyle kısa sürede tanı konulabiliyor. Anevrizmanın kritik boyutlara ulaşmadığı durumlarda, ultrasonografi takip amacıyla da kullanılabiliyor.

Çapı 4 cm.’den küçük olan anevrizmalar 6 ayda bir ultrason takibiyle kontrol edilebiliyor. Ancak anevrizmanın kesin ölçümleri ve lokalizasyonu için bilgisayarlı tomografik anjiyografi (BTA), özellikle rüptür şüphesi olanlarda acil tedaviyi yönlendirmesi açısından önemli ve gerekli.

Endovasküler Yöntemle Anevrizma Onarımı (EVAR)

Bu yöntem kateter tekniklerinin uygulanabildiği ve ameliyathane şartlarının olduğu ortamlarda yapılabiliyor. Anevrizmanın olduğu aort bölgesi, kasıklardan kateter ile ilerletilen stent greftle  tamir ediliyor. İşlem lokal anesteziyle yapılabiliyor.

Endovasküler yöntem, öncelikle açık cerrahi yöntem için yüksek riskli olan hastalara uygun görülüyor. Bu yöntem her hastaya uygulanamıyor. Anevrizmanın endovasküler yöntemle tedavi edilebilmesi için damar yapısının uygun olması gerekiyor.

 

Recep YAZGANRecep YAZGAN