Samsun Haber
Giriş Tarihi : 26-10-2016 12:33   Güncelleme : 26-10-2016 12:33

Samsun’da Fındık Budama Elemanları Eğitiliyor

Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Fındık Tanıtım Grubu (FTG) tarafından desteklenen "Fındık Yetiştiriciliğinde Budama Elemanı Benim Uygulamalı Eğitim Projesi" Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Düzce İllerinde 2015 yılında başlatılmış olup 2016 yılında da devam etmektedir. İlimiz ayağındaki eğitimler 18-21 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.

Samsun’da Fındık Budama Elemanları Eğitiliyor

Samsun Haber - Samsun ili Terme, Çarşamba, Salıpazarı ve Ayvacık İlçelerinin her birinde  20 kişi olmak üzere   toplamda 80 üreticimiz proje kapsamında eğitilerek budama elemanı olarak belge almaya hak kazanmıştır. Eğitimlerde üreticilere fındık bahçelerinde tekniğe uygun olarak budama işleminin nasıl yapılacağı, budama sırasında yapılan hatalar arazi üzerinde uygulamalı olarak gösterilmiştir. Budamada yapılan hatalı uygulamaların hastalık ve zararlı kontrolü açısından önemi bahçede gösterilerek anlatılmış olup; ayrıca gübreleme amacıyla toprak numunesinin alınması, toprak tahlil sonuçlarına göre kullanılması, gereken kimyasal gübrelerin, organik gübrelerin ve toprak düzenleyicilerinin ne zaman ve ne şekilde kullanılacağı hakkında teknik bilgiler verilerek uygulamalı olarak üreticilere gösterilmiştir.

Eğitimlere Samsun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdür Vekili ve İl Koordinatörü Bayram Ay,   Projede Eğitici Ziraat Mühendisi Hidayet Candemir, Fındık Tanıtım Gurubu adına Proje Teknik Koordinatörü Şenel Öztürk, Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Ekrem Oğurlu, İlçe Müdürleri ve teknik elemanlar katılım sağlamışlardır.

Yapılan eğitimler sonunda üreticilere FTG tarafından finanse edilen budama makası, budama testeresi, fındık yetiştiriciliği el kitabı, liflet ve diğer hediyeler dağıtılmıştır. Eğitimlere katılan üreticiler, yapılan uygulamalı eğitimlerden çok faydalandıklarını, konu ile ilgili eksikliklerini fark ettiklerini ve fındıkta budamacı olarak çalışmaları halinde ekonomilerine katkı sağlayacağını belirterek, eğitimcilere teşekkür etmişlerdir.

 

adminadmin