Güncel
Giriş Tarihi : 26-09-2020 09:05   Güncelleme : 26-09-2020 09:42

Selçuk Bayraktar Cezeri’yi Tanıttı

Baykar Teknik Müdürü ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, test uçuşunu yapan uçan araç Cezeri’ye ilişkin, “Bundan sonraki hedefimizde uçan arabalar var. Adeta kişisel bilgisayar gibi kullanılan, kişisel uçan arabaları hayal ediyoruz. Cezeri herkesi pilot yapabilen oldukça akıllı bir araç, taşıt olarak ön plana çıkıyor.” açıklamasında bulundu.

Selçuk Bayraktar Cezeri’yi Tanıttı

TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı da olan Selçuk Bayraktar, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde Gaziantep’te düzenlenen TEKNOFEST 2020’de Cezeri Uçan Araç ve savunma teknolojilerine yönelik faaliyetlere ilişkin değerlendirmeler yaptı.

 

Otomotiv sektöründe birisi elektrikli diğeri akıllı araçlar olmak üzere iki büyük devrimin yaşandığını vurgulayan Selçuk Bayraktar Cezeri ile ilgili “Bundan sonraki hedefimizde akıllı uçan arabalar var. Adeta kişisel bilgisayar gibi kullanılan, akıllı uçan arabaları hayal ediyoruz.  Eskiden bilgisayar teknolojisi sadece büyük kurumların kullandığı sabit makinelerden oluşuyordu şimdi herkesin elinde kullandığı standart teknolojilere dönüştü. Aynen biz de akıllı araçların geleceğini öyle görüyoruz.” diye belirtti. Bayraktar, Cezeri’nin ilk tanıtıldığında büyük ilgi gördüğünü, test uçuşu sonrası ise dünyada büyük yankı uyandıran uçan araç olarak ön plana çıktığını vurguladı.

 

Bilişim teknolojilerinin çok hızlı büyüdüğünün altını çizen Bayraktar, “Bugün sadece büyük yolcu uçaklarında uçuyoruz, sadece belli çok özel şartları olan kişiler pilot olabiliyor. Cezeri herkesi pilot yapabilen çok akıllı bir araç, olarak ön plana çıkıyor. Tabiki aracımız henüz çok çok yeni, doğum aşamasında diyebiliriz. Dünyada bu alanda çalışan onlarca bilişim teknolojisi var. Bazısı çok büyük kurumlar, bazıları da küçük çaplı çalışmalardan ibaret.” diye belirtti.

 

 “Cezeri hayatımıza erken girebilir”

Bayraktar, teknolojide artık 5-10 yılın bile çok uzun bir süre olduğunu belirterek, “Nasıl ki telefonlarımızın her iki senede bir modelleri ve fonksiyonları ile değişiyorsa teknoloji de çok hızlı evinim yaptığından Cezeri’nin hayatımıza girişi beklenenden daha erken olabilir. Benim öngörüm 5 ila 15 sene arasında geçen bir süreci kapsar. Çünkü bazı kırılmalar gerekiyor yani kent taşımacılığında sivillerin kullanması için ama ondan önce sportif maksatla kullanılacağını düşünüyorum. İlk amacımız kırsal alanda sportif maksatlarla kullanılabilecek araçlar olarak kullanılmasını sağlamaktır.” diye belirtti.

Recep YAZGANRecep YAZGAN