Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 15-06-2022 11:45   Güncelleme : 15-06-2022 11:45

Türkiye ile Yunanistan savaşa girebilir mi?

ABD, Yunanistan’a devamlı surette askeri yığınak yapıyor. Yetmedi anlaşmalara aykırı olarak Adalar Denizinde “askersiz” bölgeleri silahlandırılmasını sağlayarak resmen iki ülke arasını elinden geldiğince bozmaya çalışıyor. Daha önce iki ülkenin savaşmaması için çok gayret gösterdiği halde son dönemde tam tersi bir politika izliyor.

Türkiye ile Yunanistan savaşa girebilir mi?

Buna karşılık Yunanistan’daki Mitsotakis hükümeti, ABD’ye teslim olmuş bir vaziyette bu ülkeden gelen bütün talimatları hiç itiraz etmeden aynen uyguluyor. Geçen yıl ABD, Dedeağaç’a 145 helikopter, 1800 zırhlı araç ve 20 bin asker konuşlandırmış iken bu yıl mevcut askeri üslere ilave olarak yeni askeri üsler kurmayı sürdürmeye devam ediyor.

Türkiye ise bizzat en yüksek ağızdan yani Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ifadesi ile bu işin şakaya gelir yanı olmadığını belirterek ikaz ediyor ve şunları söylüyor: "Yunanistan'ı gayri askeri statüdeki adaları silahlandırmaktan vazgeçmeye, uluslararası anlaşmalara uygun davranmaya davet ediyoruz. Yunanistan'ı bir asır önce olduğu gibi pişmanlıkla sonuçlanacak hamlelerden uzak durmaya, aklını başına almaya davet ediyoruz. Türkiye adaların silahlandırılması konusunda uluslararası anlaşmaların kendine tanıdığı hakları kullanmaktan geri durmayacaktır. Türkiye kimsenin hakkını, hukukunu çiğnemez ama kendi hakkını hukukunu da kimseye çiğnetmez." diyerek dikkatli olunması gerektiğini en açık bir dille ifade etmektedir. 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Recep YAZGANRecep YAZGAN