Sağlık
Giriş Tarihi : 06-01-2020 16:05   Güncelleme : 06-01-2020 16:05

Verem Zamanında Tedavi Edilmezse Ölümcül Olabilir!

Halk arasında verem olarak da bilinen tüberküloz hastalığı zamanında tedavi edilmediği zaman ölümcül olabiliyor. Tüm dünyada her yıl 10 milyonun üzerinde yeni verem hastası saptanıyor ve 1.8 milyon insan veremden hayatını kaybediyor.

Verem Zamanında Tedavi Edilmezse Ölümcül Olabilir!

Samsun Göğüs Hastalıkları Kliniği’nden Uzm. Dr. Aziz Uluışık, Verem Eğitim ve Propaganda Haftası dolayısıyla hastalıkla ilgili bilgiler verdi.

Uluışık, “Verem bulaşıcı olan ve tedavi edilmediği takdirde ölümcül olan bir hastalıktır. Mikrobun kaynağı, hastalığı aktif olarak taşıyan, tedavi olmamış bireylerdir. Bu kişilerin nefes alıp vermeleri ve öksürükleri ile ortama yayılan mikroplar sağlıklı kişilere geçmektedir. Mikrobu alan bireyler bunun farkında olmaz ve hastalık yıllarca bir belirti vermeden inaktif formda kalabilir. Bu haldeki kişilerin ez az yüzde 10’u hayatlarının bir döneminde hastalığın gelişmesi durumu ile karşı karşıya kalırlar. Bunda en büyük etken kişinin bağışıklık sistemi zafiyeti ve bazı kronik hastalıklarının mevcut olmasıdır” dedi.


Veremin belirtilerine dikkat çeken Uzm. Dr. Aziz Uluışık, “Ateş, gece terlemesi, zayıflama, öksürük gibi 10 spesifik ve başka hastalıklarda da görülebilen şikayetler söz konusudur ama uzun süren öksürük, kanlı balgam dikkatleri bu hastalığa yönlendirebilir. Balgamda mikrobun tespiti ve akciğer filmleri ile tanı konulabilir. Verem günümüzde başarılı bir şekilde tedavi edilmektedir” diye konuştu.

Recep YAZGANRecep YAZGAN