Güncel
Giriş Tarihi : 23-01-2015 13:00   Güncelleme : 23-01-2015 13:00

Yarış atlarına özel tedavi

SAMSUN (AA) - MEHMET KUMCAĞIZ - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi bünyesinde oluşturulan merkezde, yarışlarda sakatlanan veya hastalanan atların tedavisi yapılıyor

Yarış atlarına özel tedavi

SAMSUN (AA) - MEHMET KUMCAĞIZ - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi bünyesinde oluşturulan merkezde, yarışlarda sakatlanan veya hastalanan atların tedavisi yapılıyor.

Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, at sağlığı ve tedavisi konusunda Türkiye'nin sayılı ameliyathanelerinden birine sahip olduklarını söyledi. 

Özak, Kurupelit Yerleşkesi'ndeki hayvan hastanesi içinde sadece atlar için dünya standartlarında ayrı bir ameliyathane kurduklarını vurguladı.

Karadeniz Bölgesi'nin dışında İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden de atların tedavi edilmek üzere kendilerine getirildiğini kaydeden Özak, "Atlar burada muayene ediliyor, röntgen veya ultrasonografisini çekiyoruz. Hastalığını belirlediğimiz atları gereken tedaviye yönlendiriliyor veya ameliyata alıyoruz" dedi.

- "Sağlık sorunlarının tespiti için atları çeşitli testlere tabi tutuyoruz"

Prof. Dr. Özak, atların tedavi ve ameliyatı için bir profesör, iki doçent, bir yardımcı doçent, bir uzman veteriner hekim, anestezi uzmanı ve hemşirelerden oluşan personelle hizmet verdiklerini anlatarak, şöyle devam etti:

"Ekip olarak sağlık sorunu olan atların sorunlarını çözmek için çalışıyoruz. Atlar için ameliyathanenin yanında laboratuvar ve revir odası da bulunuyor. Seyisleri eşliğinde ya da sahipleri tarafından hastaneye getirilen atlar, ilk olarak kimlik kontrolünden geçiriliyor. Daha sonra normal hastanelerdeki gibi bilgileri kayıt altına alınıyor. Sağlık sorunlarının tespiti için atları çeşitli testlere tabi tutuyoruz. Test aşamasından sonra sağlıklarında sorun belirlenen atların rahatsızlıklarına göre tedavi yöntemi belirleniyor. Hizmet verdiğimiz alanda genelikle rahvan at yarışları yapılıyor. Sakatlanan ve çeşitli sağlık sorunları yaşayan yarış atları buraya getiriliyor."

Ameliyata alınacak atların öncelikle bekletme odasında bayıltılarak vinç yardımıyla sedyeye konduğunu ve ameliyat masasına taşındığını kaydeden Özak, her ameliyatın kendine has zorlukları ve özellikleri olduğunu belirtti.

Ahmet Özak, OMÜ Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesinde her türlü cerrahi işlemin başarıyla yapıldığını ve kesinlikle kar amacı taşınmadığını dile getirerek, "Atlara en iyi sağlık hizmetini verebilmek için çalışıyoruz" diye konuştu.

adminadmin