Güncel
Giriş Tarihi : 21-07-2015 23:30   Güncelleme : 21-07-2015 23:30

Zonguldak'ta meydana gelen heyelan

ZONGULDAK (AA) - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkan Yardımcısı Mehmet Akif Danacı, Zonguldak'ın Devrek ilçesinde meydana gelen heyelanın büyük bir alanı tehdit ettiğini belirterek, "En küçük risk dahi olsa bölgedeki evlerin tümünün boşaltılma işlemleri devam ediyor

Zonguldak'ta meydana gelen heyelan

ZONGULDAK (AA) - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkan Yardımcısı Mehmet Akif Danacı, Zonguldak'ın Devrek ilçesinde meydana gelen heyelanın büyük bir alanı tehdit ettiğini belirterek, "En küçük risk dahi olsa bölgedeki evlerin tümünün boşaltılma işlemleri devam ediyor. Vatandaşların can güvenliğine öncelik veriyoruz" dedi.

Danacı, Karşıyaka Mahallesi Nizamlar mevkisinde 16 Temmuz'da 400 bin metrekarelik alanın etkilendiği heyelan bölgesinde, Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci, Orta Doğu Teknik, Hacettepe ve Bülent Ecevit üniversitelerinden akademisyenlerin yanı sıra ilgili kurumlardan yönlendirilen ekiplerle incelemede bulundu. 

İlgililerden bilgi alan Danacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugün itibarıyla 39 binadan 170 kişinin tedbir amacıyla tahliye edildiğini, heyelandan etkilenme durumu çok düşük konutlarda bile ikamete izin vermediklerini söyledi.

Nizamlar mevkisinde aşırı yağışların yanı sıra bölgenin yapısı itibarıyla heyelanla ilgili tetiklenmenin meydana geldiğine dikkati çeken Danacı, "Heyelan büyük bir alanı tehdit ediyor. En küçük risk dahi olsa bölgedeki evlerin tümünün boşaltılma işlemleri devam ediyor. Vatandaşların can güvenliğine öncelik veriyoruz" diye konuştu.

- "Sondaj çalışması yapıldı"

Danacı, heyelan aktivitesinin durdurulması ve önlemlerin alınmasına yönelik AFAD personelinin yanı sıra akademisyenlerin sahada çalıştığını dile getirdi.

Bir yol haritası belirlemek üzere olduklarını, üniversitelerin de görüşlerini alacaklarını vurgulayan Danacı, "Dün heyelan bölgesinde sondaj çalışmaları yapıldı. Bugün ise birtakım sismik incelemelerle yerin altındaki kaymalara yönelik ölçümler alınıyor. Meydana gelen olayla ilgili ne tür tedbirler alınacak, ona bakacağız" ifadelerini kullandı.

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünden gelen ekibin de sahada olduğuna işaret eden Danacı, şunları kaydetti:

"Ortak bir akıl yürüterek karar vermek istiyoruz. Ciddi bir uzman ekip burada çalışma yapıyor. Heyelanın neden meydana geldiğinin belirlenebilmesi için yerin altının röntgeninin çekilmesinin gerekir. Burada bir analizin yapılması lazım. Karayollarının yol çalışmaları durduruldu. Bu yıl aşırı yağışların yanı sıra geçmişte birtakım heyelanların yaşanması, bölgenin jeolojik yapısı, heyelanı tetiklemiş olabilir."

Bu arada, mahalle sakinlerinin, belediye ekiplerinin desteğiyle evlerindeki eşyaları taşıdığı görüldü. 

Karayolları ekiplerince Karşıyaka Mahallesi'nde başlatılan yol genişletme çalışmalarının ardından 16 Temmuz'da heyelan meydana gelmiş, bazı evler tahliye edilmişti.​

adminadmin