Eğitim
Giriş Tarihi : 24-09-2022 13:46   Güncelleme : 24-09-2022 15:36

Başörtüsüyle Staja Almadılar!

İstanbul'da MEF Üniversitesi'nde okuyan Nezaket Akbulut, okulu tarafından staj için yönlendirildiği koleje başörtüsü nedeniyle kabul edilmedi.

Başörtüsüyle Staja Almadılar!

İstanbul'da MEF Üniversitesi'nde okuyan Nezaket Akbulut, okulu tarafından staj için yönlendirildiği Kağıthane'deki Biltes Sadabad Koleji'ne başörtüsü nedeniyle kabul edilmedi.

Okul hakkında suç duyurusunda bulunan Akbulut, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdiği ifadede MEF Üniversitesi'nin Psikoloji Danışmanlık ve Rehberlik Bölümün'de 3. sınıfta okuduğunu, üniversitenin 3. sınıf öğrencilerine staj yeri bulduğunu anlatan Akbulut, yönlendirildiği Biltes Sadabad Koleji'ne siyah gömlek ve başörtüsüyle gittiğini belirtti.

Akbulut, Okul Müdür Yardımcısı Özlem Öztoprak'ın kendilerine "Okullarının kılık kıyafet yönetmeliği ve kurallarının olduğunu, başörtülü hiçbir öğrenci ve öğretmen bulunmadığını ve bulunmayacağını, staja başlamak istemesi halinde başörtüsünü çıkarmasını, aksi halde stajyer olarak alınmayacağını" söylediğini ifade etti.

İNSAN HAKLARINA AYKIRI

Akbulut, staj için kabul edilmediği okula giderken giydiği kıyafetlerle adliyeye geldiğini, yaşadığı ayrımcılıktan dolayı kendini çok kötü hissettiğini belirterek şöyle konuştu: "Yanımdaki arkadaşımı başörtüsü takmadığı için staja başlattılar. Bana 'Eğer başörtünü çıkarırsan seni staja alırız' dediler. Kabul etmedim. Daha sonra gittiğimde yönetmeliklerinin imzalı örneğini istedim. Bunu veremeyeceklerini söylediler.

Tüm kadın haklarına, insan hukukuna aykırı bir davranış olduğu için hakkımı savunmaya başladım. Şimdi farklı bir staj yeri arıyorum. O koleje devam etme gibi bir durumum yok. Üniversitemin de haberi var durumdan. Tamamen başörtülü olduğum için ayrımcılığa maruz kaldığımdan üniversitem bana tam destek veriyor." AKŞAM, Sadabad Koleji'ni arayarak iddiaları sordu. Ancak gazetemizin baskı saatine kadar hiçbir cevap alamadı.

SAVCILIKTAN SORUŞTURMA

Akbulut'un şikayeti üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından olaya ilişkin soruşturma başlatıldı. 'Nefret ve ayrımcılık' suçundan başlatılan soruşturma çerçevesinde konu tüm yönleri ile araştırılmaya başlandı.

Kaynak: Akşam

Recep YAZGANRecep YAZGAN