Fikir
Giriş Tarihi : 30-06-2019 10:59   Güncelleme : 30-06-2019 11:10

Çağların Hazinesini Arayan Adam Prof. Dr. Fuat Sezgin

Ömrünü medeniyetin yitik hazinesini arayıp bulmaya adamış, emaneti sahiplerine iade etmek için büyük gayretler sarf etmiş Prof. Dr. Fuat Sezgin’in insanlığa; ama bilhassa Türkiye’ye ikram ettiği nasihatlere sarılmalıyız.

Çağların Hazinesini Arayan Adam Prof. Dr. Fuat Sezgin

Zihinlerin istimlak edilmesinin önünde durmuştu. Sadece konuşarak değil, çalışarak, üreterek ve mücadele ederek kuruyan kökleri yeşertmek için elle tutulur, gözle görülür işler yaparak medeniyetin kadim hafızasını ihya etmişti...

İslam Bilim Tarihi Müzesi’ni kurdu

İslam Bilimler Tarihi açısından dünyada tek olma özelliğine sahip 45 bin cilt kitabın bulunduğu ve İslam kültür çevresinde yetişen bilim insanlarının buluşlarının sekiz yüzden fazla örneğinin sergilendiği İslam Bilim Tarihi Müzesi’ni Frankfurt’ta kurdu.

Yitik hazinenin kâşifi Fuat Sezgin kimdir?

1924’te Bitlis’te dünyaya geldi. Erzurum’da ortaokulu ve liseyi bitirip 1943’te İstanbul’a geldi.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ni bitirdikten sonra 1951’de doktorasını tamamladı.

Fuat Sezgin Hoca, 1954 yılında daha 30 yaşındayken “Buhari’nin Kaynakları” adlı doktora teziyle o dönemde yaygın görüşün aksine Buhari’nin sözlü kaynaklara değil, “yazılı kaynaklara dayandırdığı” tezini ortaya attı ve bunu kanıtladı. Yazılı kaynakların 7. yüzyıla kadar dayandığını ispatladı.

Bu çalışmasıyla Batılı oryantalist çevrelerde büyük bir tartışma başlattı. Tartışma yıllar içinde Türkiye’ye taşınınca Fuat Sezgin Hoca, 1960 cuntasının askeri yönetimi tarafından, 1961 yılında “Zararlı Profesör” safsatasıyla üniversiteden atıldı. Yanında birkaç kitabı ve belgeleriyle Almanya’ya kaçmak zorunda kaldı.

    “İnsanlar zamanlarının çok kısa olduğunu unutuyorlar. Allah’ın kendilerine bir lütuf olarak verdiği bu zamanı faydalı olarak doldurma vecibesinin şuurunda değiller."

    Prof. Dr. Fuat Sezgin

adminadmin