Siyaset
Giriş Tarihi : 26-01-2021 07:35   Güncelleme : 26-01-2021 07:35

Dikey Mimari Deprem Bölgelerinde Bir İntihardır!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Elazığ Depremi’nin birinci yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen anma programı ve Elazığ Deprem Konutları Anahtar Teslim Töreni’ne katıldı.

Dikey Mimari Deprem Bölgelerinde Bir İntihardır!

Tören öncesinde kendisini bekleyen vatandaşlara hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremin üzerinden bir yıl geçmesinin ardından gece-gündüz demeden çalışarak deprem konutlarının bugüne yetiştirildiğini söyledi.

 

“DEVLET VATANDAŞININ MUTLULUĞUYLA MUTLU OLUR”

Yapılan çalışmaların devletin görevi olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Devlet yük değildir, devlet yük alır. Devlet vatandaşının mutluluğuyla mutlu olur. Onun için geçmişte ne demişler devlete; ‘devlet baba’ demişler. Şimdi bizler de Cumhur İttifakı olarak hamdolsun bu anlayışla bu millete efendi olmaya değil, hizmetkâr olmaya geldik ve bu yola devam ediyoruz” dedi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün teslim edilen konutların yanı sıra inşası devam eden konutların da altı ay içerisinde tamamlanarak hak sahiplerine dağıtılacağını açıkladı.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende yaptığı konuşmada da konutların hak sahibi vatandaşlara hayırlı olmasını dileyerek, Elazığ ve Malatya başta olmak üzere Doğu Anadolu bölgesini etkileyen depremde hayatlarını kaybeden vatandaşlara bir kez daha Allah’tan rahmet diledi.

 

“TÜM İMKÂNLARIMIZLA VATANDAŞLARIMIZIN YANINDA YER ALDIK”

Deprem anından itibaren devletin tüm imkânlarıyla vatandaşlarının yanında yer aldığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremin ardından da 77 bin binanın incelendiğini, toplam 4 bin 764 binanın yıkımının gerçekleştirildiğini açıkladı.

 

Yapılan değerlendirmeler sonunda, Elazığ’da 20 bin ve Malatya’da 6 bin olmak üzere toplam 26 bin yeni konutun inşasına karar verdiklerini ve inşaat çalışmalarına depremden en çok zarar gören Sürsürü, Bizmişen, Yazıkonak, Akçakiraz, Aksaray, Karşıyaka, Abdullahpaşa ve Gümüşkavak mahallelerinden başladıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremden sonraki altı ayda 2 bin 517 konutu bu mahallelerde hak sahiplerine teslim ettiklerini belirtti.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hâlen 136 derslikli 8 okulun inşasının sürdüğünü ifade ederek, Malatya’da da 100’ü köy evi olmak üzere bin 195 konutu vatandaşların hizmetini sunduklarını kaydetti.

 

“YAKLAŞIK 100 BİN İNSANIMIZ İÇİN YENİ BİR ŞEHİR İNŞA EDİYORUZ”

Bugün, Elazığ’da 5 bin 500 konutu daha teslim ederek, toplamda 8 bin aileyi yeni evlerine kavuşturmuş olacaklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Özellikle köylerimiz için, tarım ve hayvancılıkla uğraşan insanlarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak çok özel projeleri hayata geçirdik. Kalan 12 bin konutu da yeşil alanları, yürüyüş ve bisiklet yolları, camileri, okulları, spor sahaları ile birlikte yaza kadar tamamlayıp vatandaşlarımıza vereceğiz. Böylece 5 milyar lirayı aşan bir yatırımla, Elazığ’da yaklaşık 100 bin insanımız için modern, güvenli ve her türlü sosyal donatıya sahip yepyeni bir şehir inşa etmiş oluyoruz. Hamdolsun Türkiye artık, bu kadar kısa sürede bu kadar çok sayıda konutu, üstelik de en kaliteli şekilde inşa ederek; yaraları hızla saracak, mağduriyetleri giderecek bir kapasiteye ulaşmıştır. Bir kez daha bu konutların hak sahiplerine hayırlı olmasını diliyorum.”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, doğal afetlerin önüne geçmenin insan iradesini aşan hususlar olduğunun altını çizerek, Türkiye’nin de dünyanın en önemli deprem kuşaklarının üzerinde yer alan bir ülke olduğuna dikkati çekti.

 

Türkiye’nin tarih boyunca olduğu gibi bugün de sık sık depremlerle, sellerle karşılaştığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, afetlerin yol açacağı zararı en aza indirecek tedbirleri alabileceklerini söyledi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin, özellikle Cumhuriyet dönemindeki plansızlıkların, ihmallerin, rant hırsının neticesi olarak, afetlere karşı güvenli bir altyapı kuramadığını ifade ederek, “Tek katlı veya çok katlı, ama hepsi de düşük standartlı binalar şehirlerimizi zehirli bir sarmaşık gibi istila etmiştir. Köylerimizde insanlarımızın, hiçbir destek almadan kendi imkânlarıyla yaptıkları evler de afetlere karşı gereken donanıma sahip değildir. Netice itibariyle ülkemizin yapı stokunun önemli bir bölümü depreme dayanıksız olarak inşa edilmiştir” diye konuştu.

 

“DEPREME DAYANIKLI YAPI İNŞASINDA ÇOK BÜYÜK MESAFE KATEDİLDİ”

Marmara Depremi’nin ardından bu gerçeğin tüm çıplaklığıyla kendini gösterdiğini, yapılan hukuki düzenlemelerin de fiili uygulama hâline dönüşmesinin kolay olmadığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bilim insanları, ülkemizin üzerinde bulunduğu fay hatlarındaki hareketleri inceleyerek, yeni ve daha büyük depremlere hazırlıklı olmamız hususunda sık sık bizleri ikaz ediyor. Tabii bu hazırlığın bir boyutunu yeni yapılan binaların kontrolü, diğer boyutunu ise mevcut yapı stokunun dönüştürülmesi oluşturuyor. Milyonlarca yapının dönüşümünün öyle kolay olmadığını, sanıyorum, vicdan ve izan sahibi herkes kabul edecektir. Karşımızda, her şeyi bir kenara bırakıp Türkiye’nin tüm mali gücünü bu alana sarf etsek bile yıllarca bitmeyecek bir iş yükü bulunuyor.  Elbette işin büyüklüğü bizi harekete geçmekten alıkoymadı. Belirlediğimiz öncelikler çerçevesinde var gücümüzle çalışıyoruz.”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükûmete geldikten sonra TOKİ vasıtasıyla başlattıkları depreme dayanıklı yapı inşasında çok büyük mesafe katedildiğini vurgulayarak, “Türkiye, sadece TOKİ vasıtasıyla bir milyona yakın depreme dayanıklı, kaliteli, işlevsel konuta ve kamu binasına kavuşmuştur. Özel sektör de, her kesimden vatandaşımıza ve uluslararası yatırımcılara hitap eden yapı inşasına yönelerek, bu sürece destek vermiştir. Kentsel dönüşüm çalışmalarına öncülük ederek, yapı stokumuzu güvenli hâle getirmenin gayreti içindeyiz” ifadesini kullandı.

 

“AFETLERE HAZIRLIK YANINDA ÜLKEMİZİN ŞEHİRLEŞME KALİTESİNİ YÜKSELTMEYİ DE ÖNEMSİYORUZ”

Türkiye genelinde 59 ildeki 268 riskli alanda ve 67 ildeki yeni yerleşim alanında faaliyetlerin devam ettiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sadece son 8-9 yılda 1,5 milyon konutun dönüşümünü tamamlayarak, 6 milyon insanımızın can ve mal güvenliklerini teminat altına aldık. Hâlen ülke genelinde 272 bin toplu konutun ve kentsel dönüşüm konutunun inşası sürüyor. Riskli yapı statüsünde yenilemesi devam eden konut ve işyeri sayısı 688 bini geçti. Bu alanlardaki 677 bin bağımsız birimin tahliye ve yıkım işlemlerini tamamladık. Toplamda 5 milyon insanımızı ilgilendiren tüm çalışmaların yalnızca kira yardımı, proje ve kamulaştırma giderleri gibi maliyetleri 15,5 milyar lirayı geçti” bilgisini paylaştı.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sadece İstanbul’daki kentsel dönüşüm çalışmalarının, 10 milyon metrekare büyüklüğü bulan bir alana yayıldığına işaret ederek, “Hedefimiz acil dönüştürülmesi gereken 1,5 milyon konutu önümüzdeki 5 yılda tamamlamaktır” diye konuştu.

 

Ekim ayındaki İzmir Depremi’nin ardından bu şehirde hemen 5 bin konutun inşasına başlandığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sel ve heyelan afetlerinin ardından Trabzon-Araklı’da 118, Giresun-Bulancak’ta 570, Giresun-Dereli’de 612 konutun da yapımının sürdüğünü bildirdi.

 

 “Devlet ve vatandaş olarak elbirliği içinde ülkemizin önündeki afet tehditlerine karşı hazırlıklarımızı hızlandıracağız” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, afetlere hazırlığın yanında Türkiye’nin şehirleşme kalitesini yükseltmeyi de önemsediklerini söyledi.

 

“DİKEY MİMARİ DEPREM BÖLGELERİNDE BİR İNTİHARDIR”

Bu amaçla, artık yeni projelerin tamamının yatay mimari stratejisiyle hazırlandığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Elazığ ve Malatya’daki deprem konutlarımız bu yaklaşımla inşa edilmiştir. İnşallah bundan dolayı çevre ve şehircilik bakanıma özellikle teşekkür ediyorum. İnşallah sonra tüm projeleri de aynı anlayışla hayata geçireceğiz. Dikey mimarı böyle deprem bölgesinde bizim için bir intihardır” dedi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye, son 18 yılda kurduğumuz güçlü demokrasi ve hizmet altyapısı sayesinde, bir süredir ardı ardına yaşadığımız nice saldırıların, maruz bırakıldığımız nice tuzakların, küresel düzeyde yaşanan nice krizlerin üstesinden başarıyla gelmektedir. Daha önce maruz kaldığımız terör saldırılarını, sınırlarımızın kuşatılma girişimini, uluslararası alanda köşeye sıkıştırılma gayretlerini bir kenara bırakıyorum. Sadece koronavirüs salgını döneminde karşılaştığımız fotoğraf dahi, tek başına, Türkiye’nin gücünü, kapasitesini ve potansiyelini göstermeye yeterlidir. Ülkemizin tüm illerini eser ve hizmet siyasetimizin ürünü yatırımlarla donatırken, her bir insanımızın da hayat kalitesini yükselttik, geleceğe umutla bakmasını sağladık.”

 

Son 18 yılda Elazığ’a toplam 16 milyar lira tutarında yatırım yaptıklarına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, kentte eğitim, yükseköğretim, gençlik ve spor, deprem konutları dışındaki toplu konut, ulaştırma, altyapı, baraj, sulama ve turizm alanında yapılan çalışmaları anlattı.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnşallah önümüzdeki dönemde Elazığ’ı her alanda çok daha büyük hizmetlerle, eserlerle, yatırımlarla buluşturmaya devam edeceğiz. Bugüne kadar girdiğimiz her mücadelede yanımızda yer alan Elazığ’a, tüm Gakkoşlara şükranlarımı sunuyorum. Rabbim birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi daim eylesin diyorum” ifadelerini kullandı.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, anahtar teslimi yapılacak konutların ve sosyal tesislerin hayırlı olması dileklerini yineleyerek, deprem anından bugüne kadar Elazığ’ın yaralarını sarmak için çalışan tüm kurumlara, İçişleri Bakanlığı ve AFAD’a, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOKİ’ye teşekkür etti.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın yaptığı duanın ardından, konutlarında yaşamaya başlayan üç farklı ailenin evine canlı bağlantı kurarak, ailelerle sohbet etti.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra tören alanında bulunan bazı ailelere konutlarının anahtarlarını teslim etti.

 

Elazığ’daki programı kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem konutlarının anahtar teslim töreninin ardından, konutların bulunduğu bölgede ve binalarda incelemelerde bulunarak, vatandaşlarla sohbet etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, davet üzerine Vahap Güne’nin evine misafir oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güne ailesi ve komşularıyla bir süre sohbet etti.

 

İPEKYOLU ULUSLARARASI ÇOCUK VE GENÇLİK ÇALIŞMALARI MERKEZİ AÇILIŞI

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra Çaydaçıra Mahallesi’nde yapımı tamamlanan İpekyolu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Merkezi Açılışı törenine geçti.

 

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, merkezin açılışında emeği geçen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta’ya teşekkür ederek, “İpek Yolu’nun bizim tarihimizdeki yeri malum, çok çok farklı. Adeta bu bizim doğuş yolumuzdur ve bu doğuş yolumuzun güzergahında Elazığ’da böyle bir eserin ortaya çıkarılması ve bundan sonra da bu yolculuğu devam ettirecek bir neslin burada ihyası, inşası bizim için büyük bir önem taşıyor” dedi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, merkezin açılışında Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın katkıları, Dünya Etnospor Konfederasyonu’nun da ortaklığı bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Etkinliklerle birlikte inanıyorum ki İpek Yolu çok farklı ses getirecek. İnşallah biz Ankara’dan değil tüm Türkiye’den bu sesi duyacağız, buna kesinlikle inanıyorum. Bu konuyla ilgili olarak bütün milletvekili arkadaşlarım burada ellerinden gelen her türlü desteği vermelidir. Etkinliklerle burasının sesini tüm Türkiye’ye, hatta hatta Etnospor ile de dünyaya bence duyurmalıdır diye düşünüyorum. Ve bu vesileyle emeği geçen tüm kardeşlerimi mimarından mühendisine, işçisine kadar tebrik ediyorum, kutluyorum.”

Recep YAZGANRecep YAZGAN