Güncel
Giriş Tarihi : 17-04-2020 13:00   Güncelleme : 17-04-2020 13:00

Dikkat Konoravirüs Korkusu Panik Atak Krizlerine Yol Açabilir!

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi doktorlarından Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Enver Gül, koronavirüs korkusu kişide endişe ve kaygıya yol açabileceğini bu durumun öfke ve panik atak krizleri gibi psikolojik sorunları tetikleyebileceğini söyledi.

Dikkat Konoravirüs Korkusu Panik Atak Krizlerine Yol Açabilir!

Koronavirüs salgını son günlerin en çok konuşulan konularının başında geliyor. Haberler, sosyal medya derken bu durum kişi de başıma gelir mi? diye endişe ve kaygılara yol açabiliyor.

Büyük Anadolu Hastanesi doktorlarından Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Enver Gül, tüm dünyada ve ülkemizde tehlike saçan koronavirüsün psikolojiyi olumsuz etkilediğini bu durumunda koronafobiyi beraberinde getirdi söyledi.

 

PSİKOLOJİK DESTEK ALIN

Bu anlamda kişinin mutlaka psikolojik destek alması gerektiğini de belirten Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Enver Gül, "Koronavirüs salgınıyla birlikte hayatımıza yeni bir kavram daha girdi. Koronafobi diye adlandırdığımız bu sağlık sorununda kişiler korona virüsü tehdidiyle hiçbir yere dokunmuyor, insan ilişkilerini keserek evden çıkamıyor, pencerelerini kapatıyor, sık sık ellerini yıkılıyor, hatta dokunduğu yerleri bile temizleme gereksimi duyuyor.

Panik atak hastası olan kişide, kaygıyla hastalık kapacağım, aklımı kaybedeceğim, öleceğim diye düşünceye sevk olması, daha da risk altına sokmaktadır. Böyle kişilerde ölüm korkusu varsa panik daha çok artabiliyor, kişi muhakkak uzmanına danışsın. Daha önceki korkusu kalp krizinden ölmek ise şimdiki korkusu koronavirüsten ölmek olur.

 

RESMİ KAYNAKLARA İTİBAR EDİN

Kendilerini bu tür psikolojik sorunlardan uzak tutma adına, Hastalığın belirtileri ve korunma yolları ile ilgili sadece resmi kaynaklara ve bilim otoritelerine itibar edilmeli, bilgi kirliliği bulunan sosyal medyadan uzak durması, haber akışına çok kendisini vermemesi ve mutlaka günlük hayatında nasıl bir akış varsa tedbirlerini alarak yine aynı şekilde günlük yaşantısına uymasını da tavsiye ediyoruz. Aşırıyı geçen korku ve panik yaşayan bu kişilerin mutlaka psikolojik destek almasını öneriyoruz. "

Recep YAZGANRecep YAZGAN