Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 11-10-2021 17:49   Güncelleme : 11-10-2021 17:49

Faşist anayasa’dan nasil kurtulabiliriz!

Cumhurbaşkanı Erdoğan yasama yılı açılışında Meclis’te “Yeni Anayasa, milletimize vereceğimiz en güzel 2023 hediyesi olacaktır” diyerek önemli bir soruna el atılacağını ifade etmiştir.

Faşist anayasa’dan nasil kurtulabiliriz!

Darbeci askerlerin hazırladığı ve halen yürürlükte olan 1982 Anayasasının değişmesini gerektiği bizzat devlet yönetiminin en üst kademesinde dile getirilmesi çok önemli bir konu olup herkesi ilgilendirdiği için üzerinde durmak gerekiyor.

Defalarca dile getirdiğim gibi müebbet hapis cezasından hüküm giymiş bir darbeci asker olan Kenan Evren’in hazırlattığı bu “faşist anayasa” ülkemiz adına utanç vericidir. Bir de evlere şenlik anayasanın dördüncü maddesi var ki; dünyada eşi benzeri olmayan bir durumdur. Ülkemizin yönetim sistemini eleştirenlerin çoğu zaman alay konusu yaptığı bu madde; içler acısı halimizi gün yüzüne çıkarmaktadır,

Anayasa ile ilgili eleştirilerimi önceki yazılarımda ve televizyon programlarında genişçe ele almıştım. Burada elden geldiğince kısa olarak ifade edilecektir.

Öncelikle “bu anayasa yüzde 90 ile kabul edilmiştir” diyerek faşist olmadığını söyleyenlere şu hususları hatırlatmak isterim:

1.            Bu anayasayı 12 Eylül 1980 darbesini yaparak faşist bir yönetim kuran Kenan Evren, kendi seçtiği Danışma Kurulu ve Orhan Aldıkaçtı’ya hazırlatmıştır.

2.            Anayasa oylanırken “Milli Güvenlik Konseyi” adı verilen faşist bir cunta yönetimde bulunuyordu ve muhalif görüşlere asla yer verilmiyordu.

3.            Askeri cunta, anayasanın kabulü halinde faşist yönetimin sona ereceğini ve demokratik düzene geçileceğini müjdeleyerek umut vaat ediyordu.

4.            Halkımız askeri cuntanın bir an önce defolup gitmesi için anayasa referandumuna “evet” demişti. Yoksa Kenan Evren ve darbeci generalleri sevdiği için bu faşist anayasayı desteklememişti.

5.            Anayasanın hazırlanması ve kabul edilme süreci demokratik usullere göre değil orman kanunlarına göre yapılmıştı. Bu nedenle meşruluğu haklı olarak hala tartışılmaktadır.

Elbette bu maddeler çok daha fazla uzatılabilir lakin kısa bir değerlendirme yapacağımız için bu kadarı kâfidir.

Esas mesele şudur: Kanun-u Esasi yani Osmanlı devletinin 170 yıl önce kabul ettiği anayasamız; faşist darbeler sonucunda 1982 anayasasına kadar defalarca ilga edilip değiştirilerek; son olarak birbiriyle çelişen maddelerin bulunduğu tuhaf bir şekil almıştır.

“Dünya beşten büyüktür”  diyerek baskı altındaki bütün milletlere medeniyet dersi veren Türkiye’ye, müebbet hapis cezası yemiş bir darbecinin yaptırdığı anayasa yakışmaz. Aradan 39 yıl geçtiği halde sivillerin yapamadığı bir anayasa ülkemiz adına utanç verici bir durumdur. Milli Mücadeleyi başarı ile yürüten Gazi Türkiye Büyük Millet Meclisine yakışmamaktadır.

Gelelim bütün medeni ülkeler karşısında alay konusu olan anayasanın dördüncü maddesine. Şöyle yazar:

“Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez”

Bu konuda Anayasa mahkemesi raportörlüğü yapan eski milletvekili Osman Can’a bir konferans sunarken şu soruları sormuştum:

 “Değişmez ve değiştirilmesi teklif edilemez” maddeleri olan dünyada başka bir anayasa var mıdır? İkinci olarak “bizden sonraki nesillere başkentin Ankara olmasını dayatmak doğru olur mu? Örneğin bizim çocuklarımız başkentin Antalya olmasını isteyemez mi?”

Osman Can bu sorularıma esprili bir şekilde cevap vermişti ve hatırımda kaldığı kadarı ile şunları söylemişti:

“Dünyada buna benzer bir anayasa yok. Fakat demokrasilerde çareler tükenmez. Dördüncü maddeyi değiştirmek için hiçbir yasal ve hukuki engel yoktur. Bu maddeyi değiştirdikten sonra anormal durum kalktığı için ilk üç maddeyi değiştirmek mümkündür”

Anayasanın referansları ile ilgili olarak sorduğum sorulara verilen cevapları ise bazı dostlarımı rahatsız ettiği için yazmamam gerekiyor, vesselam…

 

Recep YAZGANRecep YAZGAN