Genel
Giriş Tarihi : 02-10-2020 07:41   Güncelleme : 02-10-2020 07:41

Gebelik Testinde Silik Çizgi Nedenleri

Gebelik testinde ikinci çizginin silik çıkması, pek çok farklı sebepten dolayı gerçekleşebilir. En yaygın sebep, hamilelik testinin erken safhada gerçekleştirilmesidir.

Gebelik Testinde Silik Çizgi Nedenleri

Beta HCG hormonu, hamilelik boyunca her gün ikiye katlanarak artar ve bu sebeple de erken hamilelik sürecinde en düşük seviyesindedir. Düşük seviyedeki Beta HCG hormonu ise hamilelik testlerinde güçlü bir çizgi oluşturmayabilir. Gebelik tesinde silik çizgi çıkmasının bir diğer yaygın sebebi ise kullanılan prediktörün fiziksel koşullarıdır. Rafta fazla beklemiş ya da fiziksel deformasyona uğramış prediktörler, doğru sonuç verseler de ikinci çizgiyi zayıf bir şekilde gösterebilir. Gebelik testi silik çizgi çıkma sebepleri arasında, anne adayının yaşadığı sağlık problemleri de bulunabilir. Beta HCG hormonu, kimi sağlık problemleri sebebiyle de yükselebilir ve bu durum, gebelik testlerine silik çizgi şeklinde yansıyabilir. Özellikle mol gebelik, kist, çeşitli kanser türleri ve gastrit gibi sağlık sorunları, kandaki hormon seviyesini artırarak hamilelik testinizi yanıltabilir. Sağlık problemleri sebebiyle yükselen hormon seviyesi, gebelik testindeki ikinci çizginin net bir görünüm sergilemesine de yol açabilir. Bu sebeple, prediktörde test yaptıktan sonraki ilk 5 dakika içinde net ya da silik ikinci bir çizgi gördüğünüz an, vakit kaybetmeden doktorunuza danışmanız önerilir. 

Gebelik testi yapıldıktan sonra silik çizgi çıkmasının birden fazla nedeni olabilmektedir. Söz konusu nedenleri en yaygın olandan başlamak üzere aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.

Henüz Gebelik Testi İçin Erken Olması

Gebelik testinde silik çizginin çıkmasının en önemli nedenlerinden biri gebeliğin çok yeni olmasıdır.

İdrar ve kan ile yapılan hamilelik testlerinde hamilelik tespiti için bakılan hormon değeri hamilelik hormonu olarak da bilinen Beta HCG’dir. Beta HCG hormonu idrardan önce kanda görülmektedir. Bu nedenle henüz yeni yükselmeye başlamış olan beta HCG hormonu idrar ile gebelik testinde silik çizgi gözükmesi sonucu yaratabilir. Bu doğrultuda en net sonucu alabilmek için idrar testinin adet gecikmesi yaşandıktan sonra yapılması çok daha iyi olacaktır.

Buharlaşma

Gebelik testinde çizginin silik çıkmasının bir diğer nedenini buharlaşma olarak açıklayabilmek mümkündür. Gebelik testinde bulunan çizgilerin belirginleşebilmesi için bazı boyalar kullanılmaktadır. Bu boyalar idrardan etkilenip yayılabilmektedir. Böyle bir durum ile karşılaşılması durumunda gebelik olmamasına rağmen diğer çizgi de silik bir şekilde görülebilmektedir. Bu da kişilerin yanılmasına neden olmaktadır.

Seyrelmiş İdrar

Seyrelmiş idrar, gebelik testinde silik çizgi oluşmasının bir diğer nedenidir. Sabah saatleri HCG konsantrasyonun en yoğun olduğu saatlerdir. Dolayısıyla bu saatlerde çok fazla sıvı tüketmeden testin yapılması çok daha doğru sonuçlar vermektedir. Çok fazla su idrarın yoğunluğunu kaybetmesine neden olduğu için test çizgisinin silik çıkmasına neden olabilmektedir.

Kaynak: Gebelik Testi Silik Çizgi

Recep YAZGANRecep YAZGAN