Siyaset
Giriş Tarihi : 09-11-2021 13:24   Güncelleme : 09-11-2021 13:24

Hukuk ve eğitim sistemi suçları önlemiyor!

HÜDA PAR, "Hukuk ve eğitim sisteminin suçları önlemediği bir gerçeklik olarak karşımızdadır. Yargı reform paketlerinin, ceza hukukunu ıslah edici bir misyona kavuşturması elzemdir." değerlendirmesinde bulundu.

Hukuk ve eğitim sistemi suçları önlemiyor!

HÜDA PAR Genel Merkezi, yaptığı yazılı açıklamayla iç ve dış gündemin öne çıkan konularını değerlendirdi.

"HÜKÜMETİN ENFLASYONU TEK HANELİ RAKAMLARA İNDİRME HEDEFİNİN İMKÂNSIZ OLDUĞU ANLAŞILMIŞTIR"

Hayatın devamı için zorunlu ihtiyaç maddelerinin fiyatlarındaki yükselişin durdurulamadığına dikkat çekilen açıklamada, TÜİK'e göre Ekim ayı enflasyonunun TÜFE’de yüzde 2,39, ÜFE’de ise yüzde 5,24 olarak gerçekleştiği hatırlatıldı. "ELEKTRİK VE DOĞALGAZDAKİ FİYAT ARTIŞLARINA KARŞI CİDDİ TEDBİRLER ALINMALI"

Avrupa İstatistik Ofisi verilerine göre 2019 ile 2021’in ilk yarısını kapsayan dönemde elektrik ve doğalgaz fiyatlarındaki artışta Avrupa ülkeleri arasında Türkiye'nin açık ara ile önde bulunduğuna işaret edilen açıklamada, raporda 24 ülkede fiyatlar artarken 15 ülkede ise fiyatların ya düştüğü ya da sabit kaldığı aktarıldı. Türkiye’de yüzde 47,4 olarak hesaplanan artış oranının, halkın alım gücünü düşüren en önemli etkenlerden biri olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Zira elektrik ve doğalgaz meskenlerde olduğu gibi sanayide de önemli bir ihtiyaçtır. Bu alanda yapılan her zam, diğer tüm ürünlerin zamlanmasında tetikleyici rol oynamaktadır. Dünya genelinde enerji fiyatlarında genel bir artış görülürken diğer ülkelere göre Türkiye’de artış oranı oldukça yüksektir.  Bu tablo, hükümetin bu alandaki politikalarını gözden geçirmesini, temel ihtiyaçlardan olan elektrik ve doğalgazdaki fiyat artışlarına karşı ciddi tedbirler alınmasını zorunlu kılmaktadır.

"MAHREMİYETLERİ YIKAN, AİLE KURUMUNU İTİBARSIZLAŞTIRAN YAYINLAR DERHAL DURDURULMALI"

Türkiye’de insanların günde ortalama 5-6 saatlerini televizyon karşısında geçirdiği bilgisine yer verilen açıklamada, bu nedenle sağlıksız TV programlarının meydana getirdiği tahribatların çok büyük olduğu kaydedildi. Açıklamada, "Toplum değerlerinden uzaklaştırılmış, aile mahremiyeti yok olmuş, sosyo-kültürel buhranlar meydana gelmiştir. Adli Sicil İstatistiklerinin 2020 yılı verileri de bu noktada ibretler barındırmaktadır. Yıllık boşanma dava sayısının 250 bin dolaylarında olması, aile kurumunun karşı karşıya bulunduğu krizi gözler önüne sermiştir." değerlendirmesinde bulundu.

5'İNCİ YARGI PAKETİ

5'inci Yargı Paketine ilişkin eleştirilerin yer aldığı açıklamada, "Hukuki işleyişe daha insani ve adil bir yaklaşım getirmesi umulan yargı reform paketlerinden beşincisi, TBMM başkanlığına sunuldu. Özellikle anne-babası boşanmış çocuğun velayetine sahip olmayan ebeveynin çocuk ile şahsi ilişki kurulmasına dair işlemler ve çocuk tesliminde yetkinin icra dairelerinden alınması ve bunun için özel birimler kurulması olumlu bir adımdır. Ayrıca velayet hakkını kötüye kullanan ebeveynden bu hakkın geri alınabilmesi de önemli bir çözümdür. Öte taraftan kamu vicdanını yaralayan ve toplumsal bir beklenti haline gelen sorunların giderilmesine yönelik bir düzenlemenin pakette yer almaması da hayal kırıklığı oluşturmuştur. Özellikle genç evlilik mağdurları ile süresiz nafaka zulmü yine es geçilmiş, aile kurumunu yerle bir eden gayrimeşru ilişkiler ile zinayı yeniden suç olarak ele alacak bir düzenlemeye bu pakette de yer verilmemiştir." denildi.

"DİN, AHLAK VE TOPLUMSAL DEĞERLERLE GÜÇLENDİRİLMİŞ BİR HUKUK DÜZENİ İNŞA EDİLMELİ"

TÜİK’in açıkladığı 2020 yılı hukuk verilerine değinilen açıklamada, "Açıklanan istatistiklere göre geçtiğimiz yıl en az 266 bin kişi hükümlü olarak cezaevinde bulunmuştur.  Tutuklu veya tutuksuz olarak ceza yargılamaları devam eden kişilerle bu oran oldukça vahim bir tabloyu oluşturmaktadır. Yaralama ve hırsızlık suçlarının en yüksek adli suç oranını teşkil ettiği istatistiklere göre suç işleyenler arasında yükseköğretim ile lise mezunları azımsanmayacak oranlardadır." bilgilerine yer verildi.

"DEDAŞ’IN KEYFİ UYGULAMALARI SONA ERDİRİLMELİ, ELEKTRİK BORCU OLAN VATANDAŞLARA KOLAYLIK SAĞLANMALI"

Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Siirt, Batman ve Şırnak’a enerji dağıtan Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) yetkilisinin, "bölgede borcunu ödemeyen çiftçilere artık elektrik vermeyecekleri" yönünde ifadeler kullandığının hatırlatıldığı açıklamada, bu durumun zaten zor şartlarda ekim yapan çiftçileri zor bir sürece mahkûm ettiği belirtildi.

Kaynak: guneydoguguncel.com

Recep YAZGANRecep YAZGAN