Sağlık
Giriş Tarihi : 27-09-2017 16:34   Güncelleme : 27-09-2017 16:34

İş Yeri Stresiyle Başa Çıkabilirsiniz

​VM Medical Park Samsun Hastanesi’nden Psikolog Mustafa Güral, iş yeri stresi ile ilgili bilgilendirmelerde bulunarak, “Stresin iş başarısını engelleyen en önemli nedenlerden biri olduğu da iyi biliniyor. Normalde fazla olan stres iş ilişkilerini bozuyor, dikkati dağıtıyor, verimi azaltıyor, başarısızlığa sebep oluyor” dedi

İş Yeri Stresiyle Başa Çıkabilirsiniz

VM Medical Park Samsun Hastanesi’nden Psikolog Mustafa Güral, “Yapılan araştırmalarda, olması gerekenden fazla iş yükü, düşük maaş ve sosyal hayata yeterince zaman ayırmamak başlıca stres kaynağı nedenler olarak ön plana çıkıyor. Stres kısa zamanda baş ağrıları, uyku problemi, mide ağrıları gibi belirtilerle kendini belli ediyor. Zaman içinde çözüme kavuşmazsa uykusuzluk, anksiyete, kalp hastalıkları ve bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi önemli sağlık problemlerine neden oluyor. İş yerinde stresle baş etmenin ve stresi azaltmanın birkaç püf noktası var” dedi.

DEĞİŞİM DE STRESE NEDEN OLUR”

Güral, “Stresi bulunduğumuz yüzyılın modern hastalığı diye de nitelendirebiliriz. Kişi hangi alanda çalışırsa çalışsın stres kavramıyla dönem dönem karşı karşıya kalmaktadır. Çünkü iş hayatı günümüz insanının hayatında önemli bir yer tutar ve insanlar vakitlerinin büyük bir kısmını işle ilgili kafa yorarak veya çalışarak geçirirler. Çalışma ortamında birçok stres etmeni mevcuttur. Hepsinin başında ise “aşırı iş, çok iş” yükü gelmektedir. Belirli bir süre içinde çok fazla iş yapıp bitirme ve bunun kişiye yüklediği sorumluluk, beraberinde gerginlik ve strese sebep olmaktadır. Bir diğer etmen ise değişimle alakalıdır. Eğer birey kendine meydan okuyan ve heyecanlandıran işleri yapmaktan hoşlanıyorsa stresten çok daha az etkilenmektedir. Fakat değişimi kendileri için ürkütücü etmen olarak algılıyorlarsa stresten daha çok etkilenmeleri kaçınılmaz olmaktadır” diye konuştu.

“ÜSTESİNDEN GELEBİLİRSİNİZ”

Güral, iş yerinde stresi azaltmanın yollarını şu şekilde sıraladı;” Önce stresinizin kaynağını belirleyin, çalışma yönteminizden memnun değilseniz bunu iletişim yoluyla çözebilir veya çalışma yönteminizi değiştirebilirsiniz, kendinize özel bir çalışma alanı yaratmalı, bir çalışma listesi oluşturmalısınız. Espri yapmalı iş yeri dostluklarını geliştirmelisiniz. Masa başında nefes egzersizleri yaparak stresi azaltabilirsiniz. İşsizliğin büyük problem olduğu da akıldan çıkarılmamalıdır. Kendi durumundan şikâyet edeceği zaman işsiz olanlar akla getirilmeli, kendi geçimini başkasına muhtaç olmadan kazanmanın hazzını duyarak haline şükretmelidir. Kişi stresli olayların üstesinden gelebilecek seviyede olduğu sürece kendini aşırı gerilim ve olumsuzluklardan uzak tutabilir” ifadelerini kullandı.

adminadmin