Fikir
Giriş Tarihi : 22-02-2021 07:34   Güncelleme : 22-02-2021 07:34

Kamu İstihdamında Köklü Değişim Yapılmalıdır

Diyanet Hak ve Adalet Sen Genel Başkanı İbrahim Kaya, kamu da farklı istihdam şekillerinin verimi ve motivasyonu düşürdüğünü, bunun çözümünün de tek bir çatı altında toplanacak bir istihdam şeklinin olduğunu söyledi.

Kamu İstihdamında Köklü Değişim Yapılmalıdır

Kalkınma Bakanlığı’nca 2018 yılında  “Kamuda İnsan Kaynakları Yönetimi” başlıklı rapor hazırlandığını ve raporda personel sorunları ve çözüm önerilerine yer verildiğine dikkat çeken Kaya, bu sorunların çözülemediğini hem Kalkınma Bakanlığı’nın hem de Devlet Personel Başkanlığı’nın kamu personelinin hiçbir sorunu yokmuş gibi davrandığını söyledi.

Türkiye’de yaklaşık 4 milyona yakın memur statüsünde çalışan personel bulunduğunu belirten Kaya, kamu da verimin artırılması, personel sorunlarının çözümü, motivasyonun artırılması gibi konulara yönelik dünyada değişim yaşanmasına rağmen Türkiye’de yeterli değişimin yaşanmadığını söyledi.

1965 yılında günün kamusal istihdam koşulları dikkate alınarak hazırlanan 657 Sayılı Kanun’un günümüzün ekonomik, sosyal, kültürel ve mesleki koşullarının dikkate alınarak köklü bir değişimden geçmesi gerektiğine dikkat çeken İbrahim Kaya, özellikle iş güvencesinin, kamu da istihdam edilen kesimin politik etki ve kaygılardan uzak, sadece kamu yararı dikkate alınarak verimli çalışmalarının sağlanması için geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaparak şunları söyledi:

“Gelişmiş ülkelerde kamu da istihdam şekli, ücretlendirme politikaları, vergi, maaş ve zamları ile sosyal hakları bizden farklıdır. Çalışanların hakları ciddi olarak korunuyor. Biz de ise daha farklı; örneğin iş güvencesi dendiği zaman farklı anlaşılıyor. Hâlbuki iş güvencesi, kamu çalışanlarının politik etkilerden; tayin, sürgün, ceza vs. korkulardan uzak biçimde sadece kamu yararını düşünerek çalışmalarını sağlamalıdır. Bu etkiler verimli çalışmayı önlüyor. Bunun etkisi de devlete ve millete eksi olarak dönüyor!  

Türkiye çok hızlı bir değişimden geçiyor. İstihdam şekli, hükümet etme biçimi vb. pek çok değişiklik yaşandı. Dolayısıyla kamu personel rejiminde de bir değişiklik yaşanması kaçınılmaz olacaktır. Önümüzdeki yıllarda kamu istihdam şeklinin tek bir çatı altında toplanması, bununla birlikte çalışanların iş güvencesinin politik mekanizmalardan korunması ve kurtarılması, maaş, zam, vergi yükünün hafifletilmesi, verimli çalışmayı sağlayacak bir mekanizmanın kurulması, moral ve motivasyonun sağlanması vb. gibi önemli konuların gündeme alınarak köklü bir değişim yaşanması kaçınılmaz olacaktır.

Sivil Toplum Kuruluşu olarak, kamu personel rejiminin, çalışanların kamu verimini artıracak şekilde düzenlenerek bir reform yapılmasından yanayız. Bu çalışma yapılırken istihdam edilenlerin özlük, mali ve sosyal haklarının kısıtlanmasını değil aksine Avrupa standartlarına çıkarılarak her türlü olumsuzluğu önleyici bir çalışmadan yanayız.”

Recep YAZGANRecep YAZGAN