Samsun Haber
Giriş Tarihi : 08-03-2017 09:18   Güncelleme : 08-03-2017 09:18

OMÜ’de Akademik personelin Yabancı dil sonuçlarının incelenmesi bekleniyor!

2010 KPSS soruşturmasını yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu Cumhuriyet Savcısı Yücel ERKMAN sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) sadece KPSS sorularını değil aynı zamanda akademik kadrolara atanmak için zorunlu olan ALES ve YDS sorularını da sızdırdıklarını açıkladı.

OMÜ’de Akademik personelin Yabancı dil sonuçlarının incelenmesi bekleniyor!

Savcı Yücel ERKMAN yaptığı açıklamada, 2013 ALES ve YDS sorularının sızdırıldığını açıklamasına rağmen, 2002-2013 yılları arasında ÖSYM'nin yaptığı bütün sınavlarda soruların çalındığı ve örgüt mensubu kişilere dağıtarak kurumlara yerleştirildiği belirtiliyor.

Bu gelişmeler doğrultusunda OMÜ’de de Fetullahçı Terör Örgütüne (FETÖ) yönelik yürütülen soruşturmalar kapsamında özellikle 2002-2013 yılları arasında atanan akademik personelin girmiş oldukları ALES ve YDS sonuçları mercek altına alınması gerektiği belirtiliyor.

BU KONUDA KURUMLAR NASIL BİR YOL İZLEYEBİLİR ?

670 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin "Kişisel Verilerin Paylaşımı" başlıklı 3 üncü maddesinde "Olağanüstü halin devamı süresince; 22/7/2016 tarihli ve 667 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararnamenin 3 üncü ve 4 üncü maddeleri uyarınca hakkında inceleme ve soruşturma yürütülen kişiler ile bunların eş ve çocuklarına ilişkin olarak yetkili kurul, komisyon ve diğer mercilerce ihtiyaç duyulan, 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu uyarınca müşteri sırrı kapsamında kabul edilenler hariç, telekomünikasyon yoluyla iletişimin tespiti de dahil olmak üzere her türlü bilgi ve belge, kamu ve özel tüm kurum ve kuruluşlarca vakit geçirilmeksizin verilir." hükmü yer almaktadır.

Bu hüküm doğrultusunda yükseköğretim kurumları özellikle 2000 yılından sonra atanan akademik personelin girmiş olduğu ALES, YDS, KPDS-ÜDS sınav sonuçlarını ÖSYM Başkanlığından incelemek üzere talep edebilirler.

Sınav sonuçları ÖSYM tarafından ilgili kanun hükmünde kararname çerçevesinde gönderildikten sonra üniversitelerce yapılacak incelemelerde belirgin ölçüt "Yabancı Dil Sınav Sonuçlarının Geçmiş Yıllarla Kıyaslanması" olabilir.

Örneğin, yıllarca yabancı dil seviyesi 30-40 puan düzeylerinde olanların şaibeli sınavlarda aldığı yüksek puanlara dikkat çekilmelidir. Çünkü, yabancı dil sınavlarından çok düşük düzeyde puanlar almakta iken kısa sürelerde puanını bir adayın yüksek düzeylere çıkarması ister istemez şüphe uyandırmaktadır.

Bu sınavlara yıllarını vererek hazırlananların iyi bildiği gibi, YABANCI DİL ALTYAPISI OLMAYANLARIN sınav notunu kısa sürelerde yüksek düzeylere çıkarması "KURS DESTEĞİ ALINSA BİLE" zor ihtimaldir.

Öte yandan KPSS Savcısı Yücel ERKMAN'ın 2013 ALES ve YDS sorularının sızdırıldığını açıklaması üzerine daha önceden düşük notlar almakta iken özellikle bu yıl ALES ve YDS puanlarını ciddi düzeyde yükseltenler ve daha sonra akademik kadrolara atananlar üniversitelerce titizlikle incelenmelidir.

IELTS SINAVLARI DA MERCEK ALTINA ALINMALI

Bilindiği üzere, yükseköğretim kurumlarının öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolarına atanabilmek için halihazırda asgari 50 yabancı dil puanına sahip olmak şartı aranırken, doçentlik sınavına başvurabilmek için ise en az 65 puan alınması zorunludur.

FETÖ/PDY terör örgütü, kendisine mensup kişilerin yabancı dil sınavlarında yukarıda belirttiğimiz puanları alabilmeleri ve üniversitelere girebilmeleri veya unvanlarını yükseltebilmeleri için dünyaca kabul gören Uluslararası İngilizce Dil Yeterlilik Sınavını (IELTS) kullanmıştır.

FETÖ, kendisine bağlı olan Zirve, Turgut Özal, Mevlana, Melikşah ve İpek Üniversitelerini sınav merkezi olarak belirlemiş ve buralarda şaibeli sınavlar yapmışlardır. Bunun üzerine, IELTS sınavının YDS ile eşdeğerliliği ÖSYM tarafından 14 Şubat 2014 tarihinde kaldırılmıştır.

Her ne kadar eşdeğerliliği kaldırılsa da, geçerliliği olduğu dönemde alınan puanlarla birçok FETÖ mensubu maalesef üniversitelere bu yollarla girmiştir. Ayrıca yıllarca doçentliğe başvurabilmek için 65 yabancı dil puanını alamayanlar IELTS ile bu zorluğu da aşmışlardır.

Başta Yükseköğretim Kurulu ve üniversiteler tarafından IELTS ile akademisyenlik yolu açılanlar ve Doçentlik alan kişilere bir kez daha bakılsa iyi olur.

Akademik personelin yabancı dil sonuçları üniversitelerce incelenmeli!

Soruların çalındığı tespit edilen yabancı dil sınavları ile akademisyenliğe atananların puanları mercek altına alınmalı.

Kaynak: Memurlar.net

 

adminadmin