Eğitim
Giriş Tarihi : 23-02-2021 09:22   Güncelleme : 23-02-2021 09:22

Omü’de İsimsiz, İmzasız, Korsan Provakasyon!

Ondokuz Mayıs Üniversitesinde kimliklerini açıklamayan bir kısım öğretim üyesi “üniversitelerde akademik özgürlük ve özerkliği destekliyoruz” açıklaması yaptı.

Omü’de İsimsiz, İmzasız, Korsan Provakasyon!

Öğretim üyeleri tarafından imzasız ve isimsiz yapılan ortak açıklamada, "Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğretim üyeleri olarak Boğaziçi Üniversitesi’ne seçimsiz, liyakat ve bilimsel tutuma aykırı rektör atanmasına ve üniversite senatosunun önerisi alınmadan iki yeni fakülte kurulmasına karşı yapılan itirazlara katılıyoruz. Üniversitelerde akademik özgürlük ve özerkliği destekliyoruz" denildi.

 

"ÜNİVERSİTE REKTÖRLERİ SEÇİMLERLE BELİRLENSİN"

"Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atanması süreci, kurumların, onları var eden kendilerine has özelliklerini göz ardı ederek davranmanın, yasal olsa bile, ne denli hasar verici olduğunu göstermiştir" denilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Üniversitelerimiz, onları atalete iten bu uygulama ile yıllardır karşı karşıya bırakılmıştır. Oysa akademik özgürlük ve idari özerklik evrensel üniversite anlayışının vazgeçilmez unsurlarındandır. Tüm akademik kurulların oluşumunda yapıldığı gibi, üniversite rektörlerinin de üniversite bileşenlerinin katılımı ile yapılacak seçimlerle belirlenmesini ve en yüksek oyu alan adayın atanmasını savunuyoruz."

 

"GÖZALTINA ALINAN VE TUTUKLANAN ÖĞRENCİLER SERBEST BIRAKILSIN"

"Üniversitelerde anayasal haklarını kullanarak akademik özgürlük ve özerkliğe aykırı bir şekilde rektör atanmasına karşı çıktığı için gözaltına alınan ve tutuklanan öğrencilerin serbest bırakılmasını talep ediyoruz" ifadelerine yer verilen açıklamada, şunlar vurgulandı:

"Ülkemizi ileriye taşıyacak, yüceltecek bilimsel çalışmaların ancak demokratik, bilimsel ve özerk anlayışın egemen olduğu üniversitelerde yapılabileceği açıktır. Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğretim üyeleri olarak özgürlük ve bilim için yapılan çalışmaları destekliyor ve seçimsiz rektör atanmasına karşı demokratik yollardan itiraz etmenin anayasal bir hak olduğunu düşünüyoruz."

OMÜ’de bu açıklamanın altına imza atacak isim varsa onu da buradan yayınlamayı taahhüt ediyoruz.

Recep YAZGANRecep YAZGAN