Genel
Giriş Tarihi : 24-05-2021 13:18   Güncelleme : 24-05-2021 13:18

Telif Haklarına İlişkin Açılabilecek Davalar Nelerdir?

Telif haklarında sıkça görülen davalardan birisi tazminat davası olmaktadır.

Telif Haklarına İlişkin Açılabilecek Davalar Nelerdir?

Telif hakkı; bir kişinin kendisinin oluşturduğu kitap, sanat eseri gibi yazınlar, yapıtlar üzerinde sahip olduğu bütün hakları ifade etmek için kullanılmaktadır. Bu yüzden telif haklarının oldukça geniş olduğunu söyleyebiliriz. Dünya çapında bu hakların önemsendiğini de aktarabiliriz. Öncelikle telif davası açmanıza sebep olabilecek hallere bakalım

Telif davası açmanıza sebep olabilecek haller;

1-) Sizin eserinizden yararlanıyorsa ancak sizin eserinizin kullanıldığı belirtilmiyorsa

2-) Sizin haklarına sahip olduğunuz kitap, yazılım vb. şeyler size sormaksızın çoğaltılıyor, dağıtılıyorsa

3-) Eserinizi yasadışı olduğu halde kayıt altına alıp (sesli veya görüntülü) bu şekilde dağıtıyorsa

Bu ve benzer durumlarda dava açabilirsiniz. Dava açabilmek için daha farklı faktörleri de sayabiliriz, bu üç maddeden anlaşılacağı üzere telif hakları üzerinden bir dava açabilmek için sizin haklarınızın ihlal edilmiş olması gerekmektedir. Haklarınız ihlal edildiyse, zarara uğratıldıysanız bu durumlar için ceza davası açabilirsiniz. En geniş haliyle bilgiye ulaşmak istediğiniz takdirde tabii ki en doğru kaynaklar avukatlardır. Avukat bulacağınız en iyi adresler ise avukatlık büroları olacaktır. Nişantaşı’ndan örneğimizi verelim. Nişantaşı’nda yaşayan birisi Nişantaşı avukatlık büroları arasından herhangi birisini seçtiği takdirde oradan bilgi alabilir. Telif haklarına dahil açılabilecek davaları sayabiliriz.

1-) Tazminat Davası

Telif haklarında sıkça görülen davalardan birisi tazminat davası olmaktadır. Bir kişi maddi, manevi zarara uğradığı zaman bu zararın karşılanmasını isteyecektir. Bu zararın karşılanması için açılan davalara da tazminat davaları denir. Eserlerin, yapıtların sahipleri bunlara emek harcamıştır, bu emeklerinin karşılığı olarak belirli kazanımlar elde ederler. Bazı durumlardaysa maddi, manevi olarak zarara uğrarlar. Örnek olarak bir kişi eseri izinsiz olarak paylaştığı takdirde siz zarara uğramış olursunuz, yine sizin eserinizin kaynak gösterilmeden kullanılması durumunda zarara uğradığınızı söyleyebiliriz. Bu tip zararlara uğradığınız takdirde yapacağınız şey tazminat davası açmak olacaktır.

Tazminat davaları genel ifadeyle zararın bedeli almak olarak söylenebilir. Telif haklarında zararın sürdürülmemesi için de davalar bulunmaktadır. Bunlar tecavüzün ref’i ve tecavüzün men’i davalarıdır. Bu yüzden siz tazminat davası açmakla kalmayıp bu davaları da açabilirsiniz. Böylece hem uğradığınız zararın devam etmesinin önüne geçilir hem de sizin uğradığınız zararın karşılığı alınır. Bu davalardan güzel neticeler almak için hukuk bürolarına uğrayabilir, avukatlara ulaşabilirsiniz. Bu alana dair uzman birçok avukat bulunmaktadır. Bir avukatlık bürosuna giderek bu konuda destek alabilirsiniz. Örneklerimizi yine Nişantaşı üzerinden verelim, Nişantaşı hukuk bürosu size bu konuda yardımcı olabilir. Dilediğiniz bir büroya giderek oradan haklarınızı çok daha detaylı öğrenebilir ve hangi durumlarda tazminat davası açabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Davanızı da buna göre şekillendirirsiniz.

2-) Tecavüzün Ref’i Davası

Bir zarar ortaya çıkınca bu zararın karşılığını almak yani tazminat davası en sık akla gelendir ancak bu yeterli değildir. Zarara uğrama süreciniz bir an önce kesilmelidir. Bunun için de tecavüzün ref’i davası açılmalıdır. Sizin maddi, manevi haklarınıza yönelik bir zarar oluşmaya başladığı takdirde buna tecavüz diyebiliriz. Haklarınıza tecavüz edildiği durumda bu tecavüz durumunun durdurulması için tecavüzün ref’i davası açılmaktadır. Haklara tecavüzü geniş olarak düşünebilirsiniz, sizi haklarına sahip olduğunuz şeyler üzerinden maddi manevi ne gibi bir zarara uğratıyorlarsa, bunun durdurulması için açılan dava tecavüzün ref’i davası olmaktadır.

3-) Tecavüzün Men’i Davası

Tecavüzün ref’i davasında haklarınıza yönelik bir saldırı, bir tecavüz vardır ve bu tecavüzün durdurulması için dava açılmaktadır. Tecavüzün men’i davasında ise henüz haklarınız tecavüze uğramıyor olabilir ancak böyle bir tehlike ortada duruyorsa dava açılabilmektedir. Tecavüzün men’i davası için tecavüzün önlenme davası diyebiliriz. Bu isimden de anlayabileceğiniz üzere önleme odaklı bir dava türüdür.

Telif haklarına yönelik davalarda haklarınızın tecavüz edilmesi durumunda bu tecavüzün durdurulması için, tecavüz tehlikesi varsa başlamadan önlenmesi için, ortaya bir zarar çıktıysa bu zararın karşılanması için davalar açabilirsiniz. Böylece haklarınızı her şekilde savunabilir ve zarar durumunda da bedelini alabilirsiniz. Haklarınızı savunmak için avukatlardan her türlü desteği alabilirsiniz. Örneklerimizi Nişantaşı hukuk büroları üzerinden verdik ancak siz istediğiniz şehirde istediğiniz ilçede bir hukuk bürosu bulabilirsiniz. Bu hukuk büroları sizin için yol gösterici konumu görecektir. 

adminadmin